Prosím - fa v EUR, asi už blbnu

• (neregistrovaný)

27. 2. 2006 15:25

Prosím poraďte mi, jak správně zaúčtuji přijatou fakturu od tuzemského dodavatele v EUR včetně DPH ? Jedná se mi o kurs (používáme denní kurs), aby bylo správně odvedeno DPH a faktura byla správně zaúčtována. Moc děkuji za rady, účtuji teprve 3 měsíce a budu vděčná za každou odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2006 16:10

danila (neregistrovaný)

Re: Prosím - fa v EUR, asi už blbnu
      no já si myslím, že pro dph by to mělo být k datu
      ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu u dodavatele.
      Takže si myslím, že podle toho zda jde o služby nebo dodání zboží, kdy nastává zdanitelné plnění a povinnost přiznat daň.Počkejte na další názory.

• 27. 2. 2006 16:40

Aňa (neregistrovaný)

**
      Na faktuře musíte mít od dodavatele podle § 26/1 základ i DPH v české měně, není tedy co přepočítávat.
      Přepočtete až konečnou částku k úhradě a až zde při úhradě potom vzniknou kurz.rozdíly.

• 28. 2. 2006 8:19

Marta K (neregistrovaný)

Paní Aňo, moc děkuji. Takto jsem faktury účtovala, máme ekonomický systém POHODA a automaticky mi tam skáče kurz cizí měny datumem zápisu. Když jsem se s nimi kontaktovala, že se mi to nezdá správné, tak mi odpověděli, že mám používat dva kursy, jeden pro účely DPH k datu povinnosti přiznat daň a druhý pro účetnictví k datu účetního případu. A z toho jsem úplně rozhozená. Co si o tom myslíte?

• 28. 2. 2006 8:55

Aňa (neregistrovaný)

To je sice pravda, že jeden kurz je pro DPH a pokud nemáte např. ve směrnici, že den účetního případu = DUZP dle zákona o DPH, tak pro přepočet do účta se použije jiný kurz.
      Toto by ale bylo jen, pokud byste měli fakturu z EU nebo 3. země, kdy by na faktuře byly uvedeny částky pouze v cizí měně.
      V ČR je ale povinností uvádět základ i DPH v české měně, tak to nechápu, protože na fa by pro účely DPH měly být rozdnodně stejné částky mínusem a jejich kurz, který používají do účta, Vás nezajímá, ale asi to je SW - prostě jen kurz. rozdíl bude u každé firmy jiný podle účetního kurzu.
      Zkuste se s tím nějak poprat přes kurzové rozdíly.
      Každý SW se chová jinak a takto to lze těžko řešit:-))

• 28. 2. 2006 10:30

Marta K. (neregistrovaný)

Paní Aňo, děkuji vám, docela jste mě uklidnila, že nedělám nic špatně. Spíše mají špatně nastavený SW, naštěstí se vše dá ručně upravit. Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).