Re: Výpověď
Hrubost k zákazníkům - asi půjde o posouzení, jak intenzivně to dělá, spíše bych to viděl jako neuspokojivé pracovní výsledky nebo porušování prac.kázně soustavné méně závažné- tady pro výpověď dle § 46/1 f) musí být na možnost výpovědi pro poruš.prac.kázně písemně upozorněn
Podovné jednání-benzin-cesťák - to už je závažnější, jeotázka, kolik tím získal Kč ke škodě zaměstnavatele, jestli by se to dalo hodnotit jako důvod k § 53/1 b, nebo k výpovědi dle § 46/l f).
Taky záleží na tom, zda máte nějaké interní normy- směrnice, které stanovují náplň práce a způsob chování k zákazníékovi, aby šlo vůbec jeho chování prokázat, nebo organizační či pracovní řád, ono zbavit se zaměstnance není dnes jen tak jednoduché, důvody musí být jasné, konkretní a důkazní břemeno leží vždy na zaměstnavateli.
Obecně, pokud to mohu posoudit, tak zaměstnanec neplní své pracovní povinnosti, chová se neadekvátně k zákazníkům, okradl firmu o peníze, takže odstupné ani náhodou, ale musíte písemně dokumentovat jeho pochybení, abyste obhájili případnou výpověď.
Když tak ještě upřesněte.
Podepsal pracovní řád, kde je napsáno, jakým způsobem se má chovat, písemně jsem ho jednou před 14 dny upozornil na to, že nepracuje v souladu s pracovním řádem, mám schované sfalšované cesťáky, stačí to pro výpověď, nebo ho musím ještě vícekrát písemně upozornit. Děkuji Pájo)
Základ je dobrý, čtu správně CESŤÁKY- bylo jich více,v jakém období, o kolik se obohatil, to bych jako opakované skutky viděl reálné na § 53, pište ještě podrobněji, na § 53neotřebujete žádné upozornění, ale musí to být zvlášť hrubé porušenií pracovní kázně, což okrádání zaměstnavatele rozhodně je. Ještě se zmiňte, co ten dotyčný vlastně dělá a o jakou jde branži.Dáte mo snad nějak dohromady.
Jeho cestovní výkazy nesouhlasí s účty za benzín (u účtu za benzín přepsal datum) v jeden den píše že byl na jednání v Olomouci a přitom přinese účet že v tu dobu tankoval v Brně, řádově to ještě nemám vyčíslené, ale podepsal mu je jeho nadřízený a přišla na to účetní, a on tvrdí, že když je mám podepsané, tak že mu je musíme proplatit a že když mu nedáme odstupné půjde k soudu. Proto zjištuji jestli když se obrátí na soud, nemůže vyhrát, protože zákoník práce, bohužel myslí pouze na zaměstnance, a když je zaměstnanec pacholek, tak má firma problém..
Pokud správně chápu, jde o zaměstnance, který používá služební auto firmy, píše cesťáky a vyúčtovává lístky za nákup benzinu.
-příkaz k jízdě-Olomouc, ale tankování v Brně, kde neměl co dělat, podvod
-přepsání datumu na lístku za benzin podvod
- podepsání jeho nadřízeným- špatné plnění povinností nadřízeného pracovníka-kontrola- porušení prac.kázně z jeho strany
- zjištění podvodů účetní - dobrá kontr.činnost- dát jí odměnu
-porušování prac. kázně- vyčíslit po vyhodnocení jeho podvody a podvůdky, sepsat, vyčíslit škodu, připsat i to, že už dostal upozornění na špatné plnění prac.povinností a okamžité zrušení prac.poměru-§ 53/1 b), to musí obstát.
Je ale nutno to pečlivě zdokumentovat, přesně popsat, jednoznačně vymezit důvody a doručit do vl.rukou- předat na pracovišti před svědkem, nebo poštou DO VLASTNÍCH RUKOU.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 2. 2006 8:03
dobrý den, zaměstnanec nepracuje tak, jak by měl. Zjistil jsem že sfalšoval účet za benzín, aby měl větší cestovné, je hrubý k zákazníkům, chci ho propustit.Říká, že bez odstupného nepůjde. Můžete mi prosím, poradit, podle jakého paragrafu ho mohu propustit, bez odstupného. Raději dám prémie lidem, kteří mají svojí práci rádi, než tomu hulvátovi. Předem děkuji za vaše odpovědi a rady.