Dobrý den, na FÚ mi potvrdili, že se ztráta z PŘEDCHOZÍCH LET při SZM uplatnit může, ale teď, jak to vyplňuju, jsem se zadrhla. V pokynech k příloze č. 5 je u ř. 523 napsáno: "uveďte uplatňovanou ztrátu dle § 34 odst. 1 zákona, která vznikla ve zdaňovacím období, v němž neuplatňujete výpočet společného základu daně. Částku uveďte max. do výše poloviny úhrnu řádků 502 až 505 za oba manžele. A současně částka nesmí být vyšší než částka z ř.41." Manžel měl v roce 2005 zisk z podnikání (vedlejší činnost) 15.505 Kč. Ztráta z předchozích let je vyšší. Mám to chápat tak, že může odečíst pouze 7.752 Kč nebo si to máme odečíst oba dva (to mi připadá docela nesmyslné) a pak to dá dohromady těch 15 a půl? Děkuji. M.
28. 2. 2006 15:20
Dobrý den,
na FÚ mi potvrdili, že se ztráta z PŘEDCHOZÍCH LET při SZM uplatnit může, ale teď, jak to vyplňuju, jsem se zadrhla. V pokynech k příloze č. 5 je u ř. 523 napsáno: "uveďte uplatňovanou ztrátu dle § 34 odst. 1 zákona, která vznikla ve zdaňovacím období, v němž neuplatňujete výpočet společného základu daně. Částku uveďte max. do výše poloviny úhrnu řádků 502 až 505 za oba manžele. A současně částka nesmí být vyšší než částka z ř.41." Manžel měl v roce 2005 zisk z podnikání (vedlejší činnost) 15.505 Kč. Ztráta z předchozích let je vyšší. Mám to chápat tak, že může odečíst pouze 7.752 Kč nebo si to máme odečíst oba dva (to mi připadá docela nesmyslné) a pak to dá dohromady těch 15 a půl?
Děkuji. M.