Re: Kancelář v rodinném domě -1. část
Naopak, do podnikání se vloží majetek celý v ceně pořízení nebo v ceně odhadní ( po 5 letech od pořízení) přístavba zvýší celou cenu jako TZ a po kolaudaci se budou náklady na provoz, odpisy a další s nemovitostí spojené výdaje uplatňovat v poměrné výši např.podle podlahových ploch.Je jedno jak je to zapsáno v katastru.
asi jsme si nerozuměli. na kartu napíšu celej dům i celý technický zhodnocení, do podnikání potom půjde jen podíl odpisů. asi jsem to blbě napsala. jen na dani z nemovitostí se musí potom napsat, kolik užíváte do podnikání
>>>>>část domu do obchodního majetku a zbytek ne ( nějak
>>>>>mi
>>>>>to nesedí kvůli tomu, že přestavbou se rozumí
>>>>>zvednutí
>>>>>patra a vlastně nová střecha, ale ta je potřebná i
>>>>>pro
>>>>>–
>>>>>ale vůbec si nejsem jistá zda-li to tak opravdu musí
>>>>>být. Poraďte mi prosím. A ještě platí se z tohoto
>>>>>převodu také daň z převodu nemovitostí???
>>>>
>>>>jde to. na kartu majetku napíše celej dům, do
>>>>podnikání dá procentuelní podíl např. podle plochy. i
>>>>ze
>>>>střechy, a vůbec celé přístavby půjde do zhodnocení
>>>>jen to
>>>>procento. stejně tak když bude dělat např. nový
>>>>topení, jen procenta.
>>>Naopak, do podnikání se vloží majetek celý v ceně
>>>pořízení nebo v ceně odhadní ( po 5 letech od
>>>pořízení)
>>>přístavba zvýší celou cenu jako TZ a po kolaudaci se
>>>budou náklady na provoz, odpisy a další s nemovitostí
>>>spojené výdaje uplatňovat v poměrné výši např.podle
>>>podlahových ploch.Je jedno jak je to zapsáno v
>>>katastru.
>>
>>asi jsme si nerozuměli. na kartu napíšu celej dům i
>>celý technický zhodnocení, do podnikání potom půjde
>>jen
>>podíl odpisů. asi jsem to blbě napsala. jen na dani z
>>nemovitostí se musí potom napsat, kolik užíváte do
>>podnikání
>To asi myslíte tak, že část té daně z nemovitostí se
>nebude dávat do nákladů?
ne. v přiznání se napíše, kolik je pro podnikání. je tam jiná sazba. pak i ten podíl daně půjde do nákladů
Děkuji všem za radu, především Vám pani Radko, taky se mi nějak nezdálo, že by šlo dát do majetku jen část domu - takto mi to přijde i velmi přehledné. Ještě jestli můžu poprosit o názor na 2. část dotazu ( ve zkratce) - pokud nevložím do obchodního majetku, nemohu dávat do nákladů ani odpisy ani opravy, ale je tam opravdu nutné splnit podmínku pokud mám v nákladech nějaké zařízení kanceláře mít zahrnuté metry v dani z nemovitostí podle §11 odst. 5 - daň se zvyšuje o 2Kč za každý 1m2 podlahové plochy sloužící v obytném domě k podnikatelským účelům. Setkala jsem se s názorem, že pokud nemám vyšší daň zaplacenou, přiznávám vlastně jen obytný prostor a proto náklady na zařízení nelze uznat daňově.A že vymezenýb prostor k podnikání nijak nesouvisí s tím zda-li je majetek vložený nebo ne. Jaký na to máte názor? Ivana
pokud používáte k podnikání, máte podle zákona přiznat metry a zdanit vyšší sazbou. u příjmovky máte povinnost danou §2 odst. 9 337/92 - jsou povinni dodržovat zákony i ostatní předpisy. mohl by vám to pak FÚ napadnout, že v podnikání není, tudíž ani vybavení nejde do nákladů. ale tak přísně se to už většinou neposuzuje, jen by dodanili daň z nemovitostí.
Paní Radko, před Vašimi znalostmi se skláním. Děkuji za radu a ještě pokud bych mohla poprosit, vklad celého RD do majetku a pak část odepisovat daňově, část ne, a stejným poměrem u oprav mi přijde jednodužší a přehlednější a asi i dle názorů správné, ale podnikateli se to moc nezamlouvá a chce vědět, který paragraf mu určuje, že nelze vložit jen část nemovitosti, ale celou, nevíte náhodou. Listuji teď zákonem o dani z příjmů a né a né to najít. Ještě jednou moc děkuji. Ivana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
28. 2. 2006 19:38
Dobrý den, všechny kdo mají nějakou zkušenost s tímto problémem velmi žádám o radu. Sama jsem takovýto případ ještě neúčtovala a nerada bych to měla špatně.
Jedná se o to, že podnikatel vlastní rodinný dům s 2 bytovými jednotkami. V jedné žije on se svou rodinou a v druhé samostatné jednotce jeho rodiče. A podnikatel se rozhodl přistavit patro. Ve stavebním povolení má jako účel zapsáno výstavba kanceláře a tuto kancelář chce vložit do obchodního majetku, tak aby mohl náklady na rekonstrukci a přístavbu domu dát do nákladů samozřejmě formou odpisů.
1/ Jde mi o to jestli je to vůbec možné vložit jen část domu do obchodního majetku a zbytek ne ( nějak mi to nesedí kvůli tomu, že přestavbou se rozumí zvednutí patra a vlastně nová střecha, ale ta je potřebná i pro zbývající 2 podlaží???)
2/ Jak by to bylo s úrokem z hypotéky, který dosud odečítá ze základu daně, jelikož se jednalo dosud o financování pouze bytových potřeb. Pokud tam bude zkolaudována kancelář tedy nebytový prostor, úroky z úvěru by se museli krátit nebo se nedají uplatnit vůbec???
3/ Také nevím jakým způsobem se vklad do obchodního majetku provádí, kromě toho že se o něm začne účtovat. Myslím, že to musí být zaneseno i v katastru nemovitostí i když je to fyzická osoba a jméno zůstane stejné, bude nemovitost evidována né pod RČ ale bude tam IČO – ale vůbec si nejsem jistá zda-li to tak opravdu musí být. Poraďte mi prosím. A ještě platí se z tohoto převodu také daň z převodu nemovitostí???