Re: Příjmové a výdajové doklady v DE
Kdyby přišla kontrola a hledala by podle daňové evidence paragon asi by nadávala, že ho hned nenašla.
Nemusíte ale k jednomu. Já dávám víc paragonů k sobě podle typu(např. materiál, benzin,dobíjecí kupony apod.) a k tomu přilepím jeden výdajový se součtem.
Ukázka daňové evidence je na http://poradna.koj.cz
Děkuji za odpověď. Na doporučené stránky se podívám. Jenom poznámka - nemyslela jsem chaos v paragonech, ale myslela jsem normálně paragony číslovat jako výdajové doklady, takže by byly snadno hned dohledatelné, jen ten další papír, že by tam nebyl. Ivana Š
Právě tak to dělám a je to nejen přehledné ale mohu říct, že při kontrole z fin. úřadu jsou s tím spokojeni. Ty číslované paragony to jsou prostě ony výdajové doklady a není přece k ničemu opisovat ty stejné údaje na předtištěný papír, který se jmenuje výdajový doklad. Účetní také někdy mluví o košilce, nevím na co je to dobré a jestli to je někde předepsáno..........:-))
V případě % musíte evidovat faktury a jejich způsob úhrady, tedy buď výpis z účtu a nebo příjmový doklad. Pokud je faktura vystavena a hned zaplacena hotově, tak to stačí.
Musíte ještě evidovat platby pojistného Z a S, nebo stačí přehled plateb od OSSZ a ZP. Ale ze zkušenosti vím, že přehledy a skutečné platby nesedí a tak radši dokládám buď výpisy nebo ústřižky složenek
vyplývá. zkuste mi věřit:-) ale vzhledem k tomu, že se mi tu nepopulární tvrzení většinou nevěří, dobrá tedy:
v zákoně o cenách je uvedeno, že kontrolu provádějí cenové kontrolní orgány...
pokud vám nestačí toto, tak:
531/1990 Sb.
o územních finančních orgánech
§ 1
(1) Územní finanční orgány jsou správní úřady, které
[2]
e) vykonávají cenovou kontrolu a ukládají pokuty podle zvláštního právního předpisu, [5] .........
správní řád už tu citovat nebudu, najděte si 500/2004:-)))
už mi věříte?:-)))
Paní Radko, včera jste mi velmi dobře poradila s domem, proto bych vás ráda požádala ještě o další radu, pokud se můžeme vrátit k původnímu dotazu - v jiných Vašich příspěvcích jsem četla, že DE vedete již dlouho, tak bych se ráda zeptala, jakým způsobem máte vedeny výdajové a příjmové doklady. Ke každému paragonu ještě vystavujete svůj vlastní doklad, nebo jen zakládáte a číslujete paragony a výdajové doklady už nepíšete. na http://poradna.koj.cz jsem četla, že není stanovena forma účetních dokladů.Že důležité je zvolit si systém, který zajistí správný základ daně. Jde mi o to, že pokud bych nemusela výdajáky psát, ušetřilo by mi to spoustu práce. Jak toto řešíte Vy. Předem děkuji za odpověď. Ivana Š
Děkuji za odpověď to je velmi dobrá zpráva. Neustále se mořím s ručně psanými výdajovými doklady na každý paragon a zabere to spoutu času a ostatně na výdaják jen opisuju údaje z paragonu - proto mi to příšlo zbytečné, jen jsem si nebyla jistá, aby pak FÚ nedělal problém. Ještě jednou Díky. Ivana Š
To je jasné. Myslel jsem to k těm výdajovým dokladům k paragonům. Že je rozdíl v tom jak DE vést. Drobný živnostník - např. ten zedník má minimální náklady a tak si nalepí všechny paragony na 1 papír, přidá k tomu 1 výdajový kde to sečte a zaúčtuje to do výdajů na jednom řádku.
A jinak to bude vést někdo kdo provozuje obchod.
Samozřejmě oba podle zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
28. 2. 2006 22:44
Ještě jeden dotaz. (tuto stránku jsem zcela náhodou objevila teprve dnes). Ráda bych znala názor na to, zda i v daňové evidenci (neplátce DPH) je nutno psát ke každému paragonu výdajový doklad. V definici daňové evidence je psáno, že je stanoven obsah nikoli forma či způsob vedení, že důležité je zajištění zjištění základu daně z příjmů, tak by mne zajímalo, jestli i v DE jsou stále stejné nároky na úplnost účetních dokladů. Jestli by třeba jen nestačilo lepit paragony a na každý dopsat IČO nebo dát razítko. Ivana Š