Re: Jak velký mám průšvih?
Našla jsem na internetu stránky http://poradna.koj.cz a tam po levé straně nápis majetek nehmotný a tam to je uvedeno, tak jsem se dívala do zákona a je to opravdu tak §32a - odpisy nehmotného majtetku - a tam - majetek, který je v ÚČETNICTVÍ veden jako majetek nehmotny.... - a účetnictví je od r. 2004 jen podvojné - né DE.
Našla jsem na internetu stránky http://poradna.koj.cz a tam po levé straně nápis majetek nehmotný a tam to je uvedeno, tak jsem se dívala do zákona a je to opravdu tak §32a - odpisy nehmotného majtetku - a tam - majetek, který je v ÚČETNICTVÍ veden jako majetek nehmotny.... - a účetnictví je od r. 2004 jen podvojné - né DE.
za predpokladu, ze mate pravdu....
coz teda rozhodne netvrdim, protoze se mi to zda nejake divne, ale teoreticky by FU nemel nic namitat, jelikoz vy jste si dobrovolne snizila naklady, tim padem mela vetsi zisk, takze jste si dobrovolne zvysila dan. povinnost - jo, byt to naopak, tak by se FU urcite ozval, ale takhle asi protestovat nebude.... (nebo aspon ne moc :-)
Re: za predpokladu, ze mate pravdu....
Já myslím, že §32 a) řeší daňové odpisy bez ohledu na to jestli vedete účto nebo DE. Dříve byly účetní odpisy NM = daňovým, a protože DE nezná účetní odpisy,tak vznikl tento nový §.Dle § 7b se
pro obsahové vymezení složek majetku v DE použije vyhl 500/2002Sb.
Dočetla jste se správně:
* §32a - nehmotný majetek vedený v "účetnictví"
* §24/2/zn - výdaje na pořízení nehmotného majetku (obsahové vymezení dle ZÚ) u poplatníků s příjmy podle § 7 nebo § 9, pokud nevedou účetnictví
A ještě k tomu roku 2003 - tehdy v ZDP nebyl nehmotný majetek upraven, řešilo se v:
* PÚ - dle směrnice
* JÚ - jednorázový výdaj při pořizování (§24/2/zp - teď zn)
Takže mělo jít o výdaj roku 2003. Pokud bylo ve výdajích roku 2004, resp. 2005, není to v pořádku (je to na několik dodatečných DP)
Děkuji za odpověď. Ověřila jsem si dle vámi uvedených paragrafů. Jen Zákon o dani z příjmů rok 2003 nemám. Ale opravdu myslím, že to tam nebylo vůbec upraveno. V roce 2003 jsem kvůli tomu byla na FÚ, protože mne samotné moc nesedělo dát celou částku do jednorázových nákladů (jedná se přibliženě o 200 tisíc) a názor FÚ byl jednoznačný - postupně odepisovat na základně směrnice. Tak jsme vypracovali směrnici o postupném odepisování nehmotného majteku do nákladů po dobu 72 měsíců a od té doby účtuji na základě této směrnice. A teď tedy vím, že minimálně od roku 2004 to není správně, ale jde mi o to, že se mi moc nechce dávat dodatečné přiznání, abych zbytečně nedráždila FÚ a tak nevím jak z toho ven. Jestli menším zlem je doodepsat to najednou nebo stále pokračovat v odepisování. Pokud je to jen nesprávně a hrozí malá pokuta nebo zápis o nesprávném vedení, tak bych to neřešila, jde mi o to zda-li mi to nemohou v letech 2004 a dále vyhodit z nákladů a dodanit - to by byl průšvih. Co myslíte? Děkuji za odpověď. Ivana Š
Chcete uchlácholit nebo to udělat v souladu se zákonem?
§24/2/zp) ve znění roku 2003: "výdaje na pořízení nehmotného majetku 20) u poplatníků s příjmy podle § 7 nebo § 9 neúčtujících v soustavě podvojného účetnictví, snížené o grant Evropského společenství 4f) poskytnutý na pořízení nehmotného majetku nebo na jeho technické zhodnocení,"
No spíš asi uchlácholit. Protože, když si to představím, tak mi z toho dobře není, jelikož mi z toho vyplývá, že sice v roce 2003 budu mít přeplatek, ale za rok 2004 nedoplatek za odpisy a běží mi penále....
No já vím. Máte naprostou pravdu. Musím se k tomu postavit čelem a dát to do pořádku. Zkusím pak požádat o prominutí penále a uvidím.... Takže ještě jednou děkuji za radu i odkazy na zákon a jdu na ta opravná přiznání. Ivana Š
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2006 9:55
Teď jsem se dočetla, že v DE se nehmotný majetek neodepisuje, že nehmotný majetek odepisuje jen účetní jednotka. Nehmotný majetek mám zařazen od roku 2003 - kdy to ještě neplatilo, platí až od roku 2004 , ale nějak jsem to nezaregistrovala. Co teď s tím. Je to velký průšvih, že mám v nákladech odpisy a neodepsala jsem ho v tom roce 2004 jednorázově? Jak mám pokračovat. Rychle jednorázově doodepsat, nebo pokračovat. Může to FÚ dodanit, když vlastně náklady tím se nemění jen tam jdou postupně. Fuj, až mi je z toho horko. Máte někdo nějakou radu? Děkuji za každou pomoc. Ivana Š