Re: mateřská + nárok na dovolenou
Ještě upřesnění : v roce 2005 nevyčerpala dovolenou 18 dní a tuto dovolenou začala čerpat od 2.3.2006. Teď žádá o dovolenou za r. 2006 v plné výši což je u nás 25 dní.
Takže poraďte:
leden 22 prac.dní
únor 20 prac. dní
březen 1 den
celkem 43 prac. dní - nárok 1/12 za každých 22 odprac. dní tj. pouze 1/12. Když k tomu přičtu 18 dní dovolené z r. 2005 tak by to bylo celkem 61 dní a pak by měla nárok na celou dovolenou ?
Bohužel ano, protože ty dny, kdy čerpala starou dovolenou se také berou jakoby je odpracovala, takže teď má "odpracovaných" 61 dnů, vznikl jí nárok na celoroční výměru. A když ji vyčerpá před nástupem na rodičovskou (což jí musíte povolit), pak se jí už v důsledku následné rodičovské dovolené nemohou krátit.
Myslel jsem si to. Ještě jsem narazil na nesrovnalost. 1/12 dovolené se počítá za každých 22 odpracovaných dnů nebo za kalendářní měsíc?
Tak i tak. V případě, že v tom konkrétním kal. roce odpracuje alespoň 60 směn, vzniká nárok na celoroční výměru. A z této celoroční výměry pak 1/12 za každý celý odpracovaný měsíc (v případě, že pracovní poměr skončil dříve než 31.12.). Celý odpracovaný měsíc znamená, že celý měsíc měl zaměstnavatele bez přetržky. Pokud měnil zaměstnavatele v průběhu měsíce, dává dvanáctinu dovolené za ten měsíc ten zaměstnavatel, u kterého byl déle. Pokud je to přesně napůl, poskytuje dovolenou za ten měsíc nový zaměstnavatel. Takže rozhodující je nejdříve určit, zda odpracoval alespoň 60 směn v tom roce a zda mu tedy vznikla celoroční výměra (která se pak krátí podle odpracovaných měsíců, nebo pro dlouhodobou nemoc).
Pokud ten zaměstnanec neodpracuje u toho zaměstnavatele aspoň 60 směn v tom konkrétním roce, nevzniká mu nárok na dvanáctinu za každý celý odpracovaný měsíc, ale na 1/12 za každých 22 odpracovaných směn.
Všechno o dovolené se dočtete v ZP, od §100 dále, a pak v nařízení vlády 108/1994, §10,11,12.
>>>>Zaměstnankyně má od 18.8.2005 do 1.3.2006 mateřskou
>>>>dovolenou, kolik dnů má nárok na dovolenou v r. 2006?
>>>>Díky
>>>Ještě upřesnění : v roce 2005 nevyčerpala dovolenou
>>>18
>>>dní a tuto dovolenou začala čerpat od 2.3.2006. Teď
>>>žádá o dovolenou za r. 2006 v plné výši což je u nás
>>>25
>>>dní.
>>>Takže poraďte:
>>>leden 22 prac.dní
>>>únor 20 prac. dní
>>>březen 1 den
>>>celkem 43 prac. dní - nárok 1/12 za každých 22
>>>odprac.
>>>dní tj. pouze 1/12. Když k tomu přičtu 18 dní
>>>dovolené
>>>z r. 2005 tak by to bylo celkem 61 dní a pak by měla
>>>nárok na celou dovolenou ?
>>
>>Bohužel ano, protože ty dny, kdy čerpala starou
>>dovolenou se také berou jakoby je odpracovala, takže
>>teď má
>>"odpracovaných" 61 dnů, vznikl jí nárok na celoroční
>>výměru. A když ji vyčerpá před nástupem na
>>rodičovskou
>>(což jí musíte povolit), pak se jí už v důsledku
>>následné rodičovské dovolené nemohou krátit.
>Myslel jsem si to. Ještě jsem narazil na nesrovnalost.
>1/12 dovolené se počítá za každých 22 odpracovaných
>dnů nebo za kalendářní měsíc?
Ještě prosím dotaz k čerpání dovolené a odchod na MD. Je to tedy tak, že když budu nastupovat MD k 15.3.2006 - mám nárok pouze na 2/12 z 25 dni dovolené? A co když už jsem vyčerpala 5 dní z dovolené v lednu 2006?
Není to tak. Do dnů odpracovaných pro účely dovolené se započítáva i doba, kdy je žena na mateřské dovolené (tedy té placené, ne na rodičovské). Doba mateřské dovolené se bere jakoby žena pracovala. Takže Vy vlastně v roce 2006 "odpracujete" 60 pracovních dní a tím Vám vznikne nárok na celoroční výměru. Ihned po skončení mateřské, ještě před nástupem na rodičovskou, požádáte zaměstnavatele o vyčerpání této celoroční výměry, tedy 25 dní bez těch 5, které už jste vyčerpala. Budete tedy čerpat 20 dní dovolené, tu dostanete zaplacenou a teprve potom požádáte o rodičovskou dovolenou. Ale zároveň při čerpání řádné dovolené, hned po skončení mateřské, můžete úřad požádat o rodičovský příspěvek, který budete pobírat hned.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
1. 3. 2006 11:41
Zaměstnankyně má od 18.8.2005 do 1.3.2006 mateřskou dovolenou, kolik dnů má nárok na dovolenou v r. 2006?
Díky