Záloha poskytnutá zaměstnanci

• (neregistrovaný)

1. 3. 2006 13:45

Dobrý den,
    začátkem února jsem z pokladny vyplatila zaměstnanci zálohu na průběžně nákupy do firmy. Teď mi ji přinesl částečně zpět a na zbytek přinesl doklady o nákupu materiálu. Ptám se na účtování... při poskytnutí zálohy účtuji 314/211 a po vyúčtování zálohy pak 501/314 a zbytek peněz vrátím do pokladny pod zaúčtováním 211/314.
    Je to správně? A používá se vůbec účet 314,kde účtuji i v případě úhrady přijatých zálohových faktur? Ještě mě pro tento případ napadl účet 335.
    Děkuji za pomoc. S.L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2006 13:51

Ilona (neregistrovaný)

Re: Záloha poskytnutá zaměstnanci
      uctovat to tak muzete, to je OK
      nebo take 501/211 cela castka a cela castka i vraceni zalohy, ono to ve finale vyjde stejne. Na zalohy zamestnancum urcite ne 314, ale ta 335 je spravne.

• 1. 3. 2006 14:13

S.L. (neregistrovaný)

Děkuji. A ještě,může být poskytnutí té zálohy přesahovat 1měsíc? Nebo k ji musím zúčtovat (vrátit) k poslednímu dni měsíce a pak mu ji třeba zase vyplatit?

• 1. 3. 2006 14:16

Ilona (neregistrovaný)

to zalezi na vasich smernicich popr. praxi ve firme .... zaloha by nemela prekrocit kalendarni rok, kazdy mesic se vracet nemusi (pokud tedy vase smernice nehovori jinak)

• 1. 3. 2006 14:43

Ma (neregistrovaný)

To opravdu záleží na Vás - buď se budete držet VAší směrnice a nebo si sama vytvoříte pravidla - já si od každého kdo má zálohu na nákupy na konci měsíce vyžádám vyúčtování - donesou mi to pěkně se soupiskou co a na co koupili - je to jednodušší i pro DPH
      no a na konci roku určitě odevzdají zálohy i kdybyste to uděla jak píšete nahoře.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).