Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 3. 2006 18:58
Zdravím, jsem tu zase. Potřebovala bych poradit, protože s tímto případem se setkávám poprvé. Můj případ je celkem jednoduchý. Klient je v částečném invalidním důchodu, není zaměstnaný, v roce 2005 si přividělal pouze brigádou.
Základní data:
- brigáda byla pouze v měsících SRPEN a ZÁŘÍ 2005
- dostal potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti
- úhrn příjmů ze závislé činnosti 22 299,-
- úhrn pojistného 2 790,-
- základ daně 19 509,-
- sražené zálohy na daň 1 815,-
Ve formuláři Přiznání k dani z příjmu... je tedy v řádku 42 uvedena částka 19 509,-
Dále si však nevím rady s odčitatelnými položkami. Bude se i v tomto případě do řádku 46 ( základní nezdanitelná částka) uvádět částka 38 040,- a do řádku 48 (na oživatele část. inval. důchodu) počet měsíců 12 a tedy částka 7 140,-??? V tom případě by totiž úhrn nezdanitelných částí základu daně (řádek 60) činil 45 180,- což mi připadá jako nesmysl.
Řekla bych, že v odčitatelných položkách by se mělo kalkulovat pouze s poměrnou částí (dobou, kdy si klient přividělával, tedy 2 měsíci) a ne částkami za celý rok.
Snad jsem se vyjádřila přesně a srozumitelně, moc děkuji předem za rady.