Re: Prodej auta po skončení podnikání
Vyřadit z majetku pokud to jde 5 let před prodejem a není nutno zdaňovat. Pokud jste v posledním roce podnikání měl nějaké výdaje spojené s autem (kromě pohonných hmot), tak by nešlo provést vyřazení z majetku v posledním roce podnikání aby byl splněn časový test 5 let. V tom případě by to byl příjem podle §10. Výdajem částky vynaložené na údržbu a opravy. J.F.
Je vidět, Radko, že na vás si člověk nepřijde a umíte číst mezi řádky :-))) J.F.
Jednoduchým zápisem o vyřazení z majetku, pokud tomu tedy nebrání nějaké ty výdaje, které jsou už zaevidované, třeba opravy a tak. Pokud by se v tom posledním roce neobjevil žádný zápis v účetnictví (DE) související s autem tak to není problém nějaký cár papíru dodatečně založit. Auto by se v tom posledním roce používalo jako soukromé, jelikož bylo předtím v majetku, tak bez možnosti uplatnění sazby základní náhrady, to znamená jen pohonné hmoty. J.F.
Nevím, co je k vysvětlování na tom, že používám-li auto, které sice nemám v majetku, ale ani není z různých důvodů nárok na SZN, tak mohu uplatnit nakoupené PHM? Co se vám na tom nezdá :-)))? J.F.
Tak, já to nijak nekritizuji, že by to bylo jako, že se mi na tom něco nezdá:-). Nevím teda, co znamená SZN, tuším jako, že by to byly nějaké uplatněné náklady... No jestli jsem vás teda pochopil, tak to auto asi neměl v majetku a přesto ho používal k podnikání. To pak asi platil i silniční daň a uplatňoval si cesťáky ne?? Tak jednoduché mi to zas nepřipadá, ... no ale nesmějte se mi, radši to vysvětlete po lopatě......:-))
Za auto byla v roce 2000 zaplacena silniční daň. Potom bylo přerušeno podnikání které trvá dodnes a auto používáno pro osobní potřebu.Zajímá mě když prodej musim zdanit podle § 10 zda od ceny mohu odepsat ztrátu v podnikání vzniklou v roce 1998 a1999.
Re: Ztráta po skončení podnikání?
Tak to mě zaskočilo s tou ztrátou, řekla bych, že už uplatnit nejde protože je to déle než 5 let. Ale zajímalo by mě, jestli to vůbec jde uplatňovat ztrátu po ukončení podnikání proti §10? Snad se sem někdo chytrý podívá a odpoví :-)
Pro tazatele konkrétní rada: rok 2000 vám už kontrolovat nebudou(to mě mohlo napadnout hned), ten vyhoďre do popelnice. Auto jste VAŘADIL z majetku v roce 2000 (případně dříve, aby to vyšlo na 5 let od prodeje). Používal jste ho jako soukromé, ale ani to už nebude nikdo kontrolovat. Takže příjem z prodeje nepodléhá dani z příjmů. A pokud mi budete teď tvrdit, že jste auto z majetku NEVYŘADIL, tak pánbůh s vámi a já to vzdávám :-))) J.F.
do popelnice??? to nemyslíte vážně! co když budou chtít prokázat, že nebylo v podnikání? čímto dokáže? co vám říká uschovávání dokladů? budete se divit, ale v případě, kdy prodá auto (od roku 2002 výš) chce FÚ prokázat, že nebylo v majetku. bez papírů to neprokáže.dodaní se. to, že nemůže FÚ doměřit ještě neznamená, že nemůže chtít předložit doklady. a pokud platil silniční daň, pokud zjistí, že prodal auto, BUDOU chtít vidět účetnictví 2000. to mi teda prosím věřte.
Takže moje rada do popelnice :-)? Ale vezměte to paní Radko reálně: na podkladě čeho by vůbec FÚ v tomto případě zasahoval a něco kontroloval? Jedině na základě konkrétního udání. Z přiznání k SD nikdo nepozná, že auto bylo v majetku, nebo už vyřazené. Mimo to - snad není propojená evidence aut na které se platí silniční daň a jejich následný prodej do 5 let - to by mě docela vyděsilo :-) J.F.
Ale málem bych zapoměla, to mě zajímá víc, než moje rady pochybné morální úrovně :-( - nevíte, jak je to s tou ztrátou - šla by uplatnit i po skončení podnikání proti tomu příjmu podle §10, ať už z prodeje auta, nebo z jiného příjmu? J.F.
jen se děste. v případě, že podnikatel skončí a měl předtím v přiznání napsán obch. majetek, tak by správce měl (a u nás to děláme) cvičně zabrousit do evidence vozidel (a zcela legálně máme přístup na informace o evidenci držitelů) a juknout, zda autíčko ještě má, nebo ne. (ale např. v praze na to asi nemají vzhledem k počtu subjektů a počtu správců čas) a právě proto, že z přiznání sd nikdo nepozná, bude chtít FÚ prokázat po poplatníkovi. nedoloží, dodaníme. nehledě na další postihy ohledně nedodržení zákona ve věci uschovávání dokladů:-)))
Re: Pavlovi
Teda lopatou po hlavě bych zrovna od vás dostat nechtěl:-(((((((((
A vyhodit doklady, to bych si nenechal poradit.........Jano, mě to fakt zajímalo, vážně, přece těmi doklady by prokázal, že už víc jak 5 let to auto... a co je to SZN jste mi nevysvětlila, vy na mě kašlete, to mě mrzí :-(((( :-)))))
prodej auta
Jestli tomu dobře rozumim tak když to necham plavat a někdo z FU na to přijde tak to dodaní a když ne tak je to v pohodě.Teť jde o to aby to nedodanili i s tučnym penále.Jinak podnikání mam jen přerušené tak nevím jak by to bylo s tou ztrátou když by šla uplatnit tak by to bylo vyřešený.Dík za rady.
>>>
>>>No jestli jsem vás teda pochopil, tak to auto asi
>>>neměl v majetku a přesto ho používal k podnikání. To
>>>pak
>>>asi platil i silniční daň a uplatňoval si cesťáky
>>>ne??
>>>Tak jednoduché mi to zas nepřipadá, ... no ale
>>>nesmějte se mi, radši to vysvětlete po
>>>lopatě......:-))
>>*****************
>>Nesměju se, ale tu lopatu bych raději použila jinak
>>:-) Ale mírně, nebojte, pochopil jste to celkem
>>správně
>>až na malé detaily :-) J.F.
>>***********************
>Teda lopatou po hlavě bych zrovna od vás dostat
>nechtěl:-(((((((((
>A vyhodit doklady, to bych si nenechal
>poradit.........Jano, mě to fakt zajímalo, vážně, přece těmi doklady
Re: prodej auta
Pokud jste automobil vyřadil z obchodního majetku, tak ještě 5 let po vyřazení případný prodej daníte a to podle § 10, u kterého si uplatníte minimální výdaje.
Pokud vedete DE:
lépe bude auto nevyřazovat, prodat ho jako obchodní majetek a rázem si můžete kompenzovat případnou ztrátu ze svého podnikání. Výdaje Vám zůstanou stejné a budete mít vyšší příjmy.
>>Auto jsem používal 4 roky pro soukromé účely a mam pozastavené podnikání . DE jsem tyto 4roky nevedl. Ztrátu z roku 1998 - 2000 tedy uplatnit nemohu? Jestli tomu dobře rozumim tak když to necham plavat a
>>někdo z FU na to přijde tak to dodaní a když ne tak
>>je
>>to v pohodě.Teť jde o to aby to nedodanili i s tučnym
>>penále.Jinak podnikání mam jen přerušené tak nevím
>>jak
>>by to bylo s tou ztrátou když by šla uplatnit tak by
>>to bylo vyřešený.Dík za rady.
>>>>>
>
>Pokud jste automobil vyřadil z obchodního majetku, tak
>ještě 5 let po vyřazení případný prodej daníte a to
>podle § 10, u kterého si uplatníte minimální výdaje.
>Pokud vedete DE:
>lépe bude auto nevyřazovat, prodat ho jako obchodní
>majetek a rázem si můžete kompenzovat případnou ztrátu
>ze svého podnikání. Výdaje Vám zůstanou stejné a budete
>mít vyšší příjmy.
>>>Auto jsem používal 4 roky pro soukromé účely a mam
>>>pozastavené podnikání . DE jsem tyto 4roky nevedl.
>Ztrátu z roku 1998 - 2000 tedy uplatnit nemohu?
Ztrátu z let 1998 - 2000 jde uplatnit ještě 7 následujících zdaňovacích období.
Jestli
>tomu dobře rozumim tak když to necham plavat a
>>>někdo z FU na to přijde tak to dodaní a když ne tak
>>>je
>>>to v pohodě.Teť jde o to aby to nedodanili i s tučnym
>>>penále.Jinak podnikání mam jen přerušené tak nevím
>>>jak
>>>by to bylo s tou ztrátou když by šla uplatnit tak by
>>>to bylo vyřešený.Dík za rady.
>>>>>>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 3. 2006 20:19
Jak zdanit prodej auta zahrnutého do účetnictví komplet odepsaného,4 roky po skončení podnikání.Prodáno přes autobazar.
Při podnikání jsem byl ve ztrátě.Je možné tyto ztráty uplatnit a odečíst od prodejní ceny auta?Děkuji za radu.