Re: Vrácení daru - darovaná nemovitost -
Občanský zákoník zná "vrácení daru" jen ve 2 případech - 1) obdarovaný může vrátit dar pokud darovaná věc měla při darování vady, o nichž dárce věděl ale obdarovaného na ně neupozornil anebo 2) dárce se může domáhat (t.j. až u soudu) vrácení daru když se obdarovaný chová k němu či členům jeho rodiny tak, že hrubě porušuje dobré mravy. Takže pokud chcete synovi "vrátit dar", tak se buď dohodnete (a darujete mu dům zpět), nebo využijete ad 1). Nechtěl-li by syn dům darem zpět, můžete mu pohrozit, že jej prodáte - třeba si to rozmyslí. V otázce daňové ať se vyjádří odborníci.
Děkuji za odpověd,ale když jej budu darovat zpět opět musí se platit dan,odhad a pod. není jiný způsob vrácení bez soudu atd.. je to jen formální věc jak najít možnost vrácení - pro jaké vady a kdo to posoudí ?? Zkuste ještě navrhnout a musím předem na FU,aby mi vrátili vůbec potom zapl.dan do /2r./vrácení,abych to nepřepsal a oni řekli,že nevrátí i když to je v 2leté době.
Obávám se, že berňák nezajímá ani tak důvod převodu vlastnictví nemovitosti (zde "vrácení daru"), jako spíše samotný převod vlastnictví, který zdaňuje prakticky vždy a jenom podle situace se mění sazba přísl. daně. Placení daně asi neutečete ani kdybyste od darovací smlouvy odstoupil (v tom případě si strany vrátí plnění).
Na daň se zeptejte na FÚ. Oni vám to jistě řeknou.Nechci vás strašit, ale moc bych se nedivil, kdybyste musel tu daň zaplatit ještě jednou. Když si to ale necháte tak tu nemovitost bude váš syn jednou po vás dědit a to už bude bez daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 3. 2006 8:39
V lednu 2005 mě vlastní syn daroval nemovitost,byla řádně zaplacena danˇFU vč.notáře a všech poplatků,ale nyní jsem se rozhodl,že tento dar a tuto nemovitost chci jemu vrátit z os.důvodů /65r./ a zbytečně by později mohlo dojít k dalším problémům.
Jak mám prosím postupovat při vrácení daru,zda to musí opět přes notáře nebo postačí vlastní smlouva o vrácení a jak se domůžu vrácení poplatků a zapl.daně FU /30tkč/ zapl.dar.daně 2005. Jaký mám prosím zvolit právní postup i vůči FU a vše ostatní. Děkuji.