Re: Tak si připadám jak z berňáku
Míšo, moc jste mě potěšila. Přesně jsme popsala i mé pocity :-) Nejen ohledně min.základu daně, ale i v jiných případech. Větu "Já vám věřím, vy něco vymyslíte" slýchávám taky :-)))
Vysvětlovat je problém. Buď s nima můžu nadávat na stát, zákony a tak, což situaci neřeší (ale mají pocit, že jsme "na jedné lodi") nebo jim můžu vysvětlovat, že daň není trest, ale že i oni chtějí mít spravené silnice, že jejich děti chodí do státem placených škol, že i ty sociální dávky platí stát... a že na to musí někde vzít. To ale pochopit nechtějí - a taky to neřeší situaci :-)))
Evi, no já se fakt snažím vysvětlovat. Chápu ty lidičky, že se jim to nelíbí, že mají tolik platit. Teď jsem právě slíbila paní, že ji udělám daň.přiznání. Ale to jsem netušila, že chudák netuší o min.vym.základu a ještě jsem se chlubila, jak jsem to vykoumala, aby jim šlo spol. zdanění manželů. Že by daň platila tak jako tak a takhle že vlastně na tom s manželem vydělají přes 3.000,- Kč. Stejně budou platit dost, já vím.
Evo, k Vašemu příspěvku: ani kdybych hodinu okusovala tužku a psala si koncept nanečisto, nevyjádřila bych své myšlenky tak dobře, jako Vy. Ale ty zavazující věty "Vy něco vymyslíte" jsme si asi vykoledovaly samy, když jsme v minulosti byly ochotné něco vymyslet. Ale kdo mohl tušit, že vymýšlení bude stále složitější. Možná je to stařeckou demencí, ale já už se někdy plácám i v prostém stanovení daně /v přijatelné výši/ i bez vymýšlení neexistujících transakcí:-))
Mohu konstatovat,že Vám rozumím a lituji,ale s tím nic nenaděláme.Je to naše práce a musíme být trpělivý,já si vždy říkám také nerozumím práci operujícího lékaře a také se mnou má trpělivost tak musím i já být pro lidi a snažit se jim rozumět i když někdy je to nad lidské síly. Hodně úspěchů a hezké dny.31.3. si trošku oddychneme.
pokud to jde, je dobre tem svym klientum radit v prubehu roku - sledovat, jak na tom jsou (samozrejme, pokud vam prinesou podklady az v lednu, tak bych se nejakyma radama nezabyvala), ja te sve jedine "klientce", ktera kazdy rok, at dela co dela, musi uplatnovat MZD radim jedine - darovat krev, darovat krev, darovat krev - ostatni "ulevy" (deti, pojisteni, stavebko) stoji moc penez ;-)
>>Musím si tu vylít srdéčko. Připadám si jako buď
>>totálně neschopná účetní, nebo jako agent FÚ. Probůh,
>>to
>>někdo nemůže těm lidičkám OSVČ vysvětlit, že s
>>minimálním
>>vym.základem nic nenadělám? Jak to vysvětlujete těm
>>svým ovečkám vy? Odečíst není co .. není ŽP,
>>důch.,dary
>>.. nic. A to mám za sebou konzultaci v řadě s 5.
>>takovým to klientem. Teď mě paní dorazila, když mi
>>řekla,
>>JÁ VÁM VĚŘÍM, VY NĚCO VYMYSLÍTE. Nemám co vymýšlet.
>>Po
>>hodinovém vysvětlování nepochopila nic. Nezlobte se,
>>že tu píšu problém-neproblém, ale kde jinde si
>>postěžovat, když ne mezi účetníma :-)
>****
>pokud to jde, je dobre tem svym klientum radit v
>prubehu roku - sledovat, jak na tom jsou (samozrejme, pokud
>vam prinesou podklady az v lednu, tak bych se nejakyma
>radama nezabyvala), ja te sve jedine "klientce", ktera
>kazdy rok, at dela co dela, musi uplatnovat MZD radim
>jedine - darovat krev, darovat krev, darovat krev -
>ostatni "ulevy" (deti, pojisteni, stavebko) stoji moc
>penez ;-)
Jak tak pročítám, konstatuji že jsme skutečně na stejné zeměpisné šířce. Já včera obšírně vysvětlovala klientovi MZD u něho, jak s tím už nejde nic dělat, navíc jeho dítě už není dítě atd. atd. a on stále pokyvoval hlavou a když jsem skončila, tak řekl, že si teda sežene ještě nějakou fakturu od kamaráda a já byla totálně na odpis. Přeji hodně sil.
Chacháááááááá .. tak to sem se zasmála. Ovšem to já ještě očekávám svého největšífo "favorita" a přeborníka v "chápání", no i když toho vašeho možná nepřetrumfne :-))) Já už si připadám jak blbec, a vysvětluju všechni jako pro blbý, ale někteří si fakt melou svou pořád. Též přeji hodně sil, už aby ten blázinec byl za náma.
no to je to "zpropadene" SZM a jeho prezentace, at uz v mediich nebo politiky .... oni jen rikaji, jak je to vyhodne, jak jsou dobri, ze to zavedli, jak to pomuze rodinam, kdy jeden vydelava o hodne vic nez druhy, ale na tu podstatnou "malickost", ze pri MZD to nejde, neupozorni (ze to neudelaji politici, to se nedivim, ale media by mohla!!!!) - pak jsou vsichni nateseni na vraceni dani a posleze velmi rozcarovani... no a na koho hlavu to padne.... to vime vsichni ;-)
Jasně že na naší. Těch "neschopnejch" účetních :-)))
Teď sem si stěžovala mamce, protože ta moje klientka je její známá ... výsledek ? .. Vlastní matka mi řekne, no a FAKT by s tím nešlo něco dělat??? Jseš si jistá ??????? Vomdlím jako špalek !!!!
Je jasné, že to bylo uděláno, jako předvolební tah- samozřejmě na ty, kterým se pořád snažíte něco vysvětlit a oni pořád nic nechápou. Těch je totiž strašně moc a jsou to ti, co si to nedovedou srovnt v hlavě a pořád věří socanům. Žena z domácnosti si přivydělá za rok 30000 ve svém obchůdku a manžel vydělá za rok 170000. Teď doufají, že pro ně připravila ČSSD, kterou pravidelně volí to společné zdanění. Zkuste jim vysvětlit, že pro ně to není!! :-((((( Ale nepoučí se stejně.......zase je budou volit.
Aspoň malá náplast na Vaše stěžování:
Spousta lidí u nás prohlédne, když chtějí úvěr a když se koukneme do jejich DP a řekneme jim, že si nejsme jisti, jestli bude s tímto příjmem úvěr schválen, tak říkají lišácky: "Já peníze vydělám, ale víte, jak to chodí, ne?" A já na to: "Ne, nevím, ale tak to tedy zaplaťte hotově, ne?" /Takoví vykukové mě popouzejí taky proto, že my oba s manželem jsme v pásmu 32%, ach jo./
Pěkný námět, docela jsem se pobavila :-))) Já sděluji klientům nepříjemné věci takto: "Pane XY prosím nenadávejte mi, já za to opravdu nemohu, já ty zákony nedělám, ale bohužel skutečnost je taková, že...." J.F.
Jojo moje řeč. S tím darováním krve jim to říkám každý rok, že to je pro ně jedinný způsob jak si ulevit na daních a nic kromě krve neinvestovat... Vždy v březnu řeknou, že o tom budou uvažovat, že to je dobrý nápad - haha a rok se sejde s rokem a co myslíte? Je to stejné, diví se, že není co odečítat od daně. Někteří jsou teď spokojení s paušálem, ale to bude trvat jen do příštích daní a zase jim to přijde moc... A když u některých vidím jejich příjmy a pak slyším - z čeho to mám platit?? tak už se jen směji a říkám, že si měl šetřit v průběhu roku a ne to chtít ušetřit v únoru... že ví moc dobře, že bude platit daně i SP a ZP... A MZD?? Fakt mi někdy připadá, že jsem si to vymyslela já - aspoň tak se někteří na mne tváří a i nadávají....... S některými pak musím souhlasit, že je to vůči nim nefér (ale jen s některými!), ale já s tím OPRAVDU nic neudělám - ani ze známosti...!
připadejte si raděj jako neschopná účetní:-) je to lepší, taky bych jí někdy raděj byla. až vám budou nadávat do arogantních zapšklých bab, do komunistickejch.......a ha.....a zlodějů, co žijou z jejich daní (hlavně teda nadávají ti, co žádné neplatí), až vám budou nadávat co to děláte za zákony, až vám budou vyhrožovat úrazem či něčím horším vašich dětí,......pak si můžete připadat jak na berňáku:-(( jenže to nikdo z vás nezná. naštěstí.
Na berňáku bych dělat nechtěla, chápu vaše stesky. Zrovna před chvílí jsem potkala sousedku, co dělá "jenom" správkyni daní na našem berňáku. Povídala mi, že je ráda, že nedělá na kontrolním odd, že by na to neměla nervy, jednání s různými typy lidí - a nejde jen o (ne)vychování, ale i o výhrůžky atd. Přijdu domů, sednu k PC a tady je váš příspěvek přesně na tohle téma :-/
ono pokud nás berete jen jako ty úředníky, kteří vás dodaňují, tak je to jednochuchý. ale pokud budete mít někoho koho znáte osobně, a budete vědět, že je to fajn slušnej člověk a přesto ho dobijí, zastrašují, vyhrožují mu zabitím apod. už na to koukáte jinak. u nás byla dívenka, které za éry LTO řekli, že skončí v orlíku v sudu i s dcerkou (a to ještě nebyli odhalení naši sametoví vrazi takže to ani pořádně nepochopila. :-( ochranku jí dát nemohli, protože doteď nejsme veřejní činitelé (ale učitelé za to bojují aby byli, nám to neuznali) a tudíž ochranku jen v práci, a tam je nanic) u berňáku skončila. protože ten samý den přišel normální běžnej poplatník, kterej chtěl, aby mu vyplnila přiznání, ona to ochotně udělala a pak jí nadal, že je mrcha, která žije za jeho prachy a v práci jen pije kafe a lakuje si nehty. nevydržela a flákla mu. a když pak vidím jak nadáváte na arogantní úřednice, ....:-(
No já mám zase zkušenost, že kdo je na berňáku, toho si lidi předcházejí. Byli jsme na plese a tam se mohli pánové přetrhnout, aby si zatančili s jednou dámou z FÚ :-))) Tedy ne že bych žárlila :-) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 3. 2006 9:16
Musím si tu vylít srdéčko. Připadám si jako buď totálně neschopná účetní, nebo jako agent FÚ. Probůh, to někdo nemůže těm lidičkám OSVČ vysvětlit, že s minimálním vym.základem nic nenadělám? Jak to vysvětlujete těm svým ovečkám vy? Odečíst není co .. není ŽP, důch.,dary .. nic. A to mám za sebou konzultaci v řadě s 5. takovým to klientem. Teď mě paní dorazila, když mi řekla, JÁ VÁM VĚŘÍM, VY NĚCO VYMYSLÍTE. Nemám co vymýšlet. Po hodinovém vysvětlování nepochopila nic. Nezlobte se, že tu píšu problém-neproblém, ale kde jinde si postěžovat, když ne mezi účetníma :-)