Re: pracovní úraz SOS
>Dobrý den, moc prosím o radu. Pročetla jsem nějaké
>zákony, ale moudrá z toho nejsem.
>Moje máma před cca 8měsíci uklouzla vlastní vinnou v
>práci a přitom rozbyla vázu. Poranila si koleno, ten
>den nějak v práci přetrpěla, ale následující den musela
>k lékaři. Dokonce byla na operaci. V neschopnosti je
>od července 2005 do současnosti, kdy následky stále
>přetrvávají. Od začátku je v prac. neschopnosti uveden
>prac. úraz. Zaměstnavatel ji ovšem na místě odmítl
>sepsat prac. úraz, který ani po té nezapsal do knihy úrazů
>a později již o této věci nechtěl diskutovat. Nebyla
>provedeno ani bez. školení.
>Poradí mi někdo prosím, jestli je možné po tolika
>měsících zpětně požadovat od zaměstnavatele zápis do knihy
>a jestli se může uplatňovat nějaká náhrada škody? A
>vůbec, jak naložit s celou situací - jestli je to
>samozřejmě jěště možné. Jestli to bude hodně zmatené,
>omlouvám se - upřesním. Děkuji Jarka
V tomto případě doporučuji dát dohromady veškeré dokumenty, které máte k dispozici, dále si ujasnit, zda jsou nějací svědci události, při které došlo k úrazu a obrátit se na Oblastní inspektorát práce podle sídla zaměstnavatele se stížností. Do ní uveďte vše, co s úrazem souvisí. třeba i písemné prohlášení svědků s ověřeným podpisem, že událost viděli, svědka jednání s nadřízeným, který odmítl úraz řešit, dokumenty od lékaře a uvidíte, že se s tím něco pohne.
>
Re: pracovní úraz SOS
POZOR - první a základní povinností zaměstnance je nahlásit vznik úrazu v zaměstnání a POŽADOVAT ZAPSÁNÍ DO KNIHY ÚRAZŮ (tedy je-li toho postižený schopen a není např.ihned odvezen do nemocnice). maminka tedy měla ten den, kdy uklouznula, požadovat zapsání nastalého úrazu. Každé dodatečné zapisování ne porušení obecně platných předpisů bezpečnosti práce, zejména pak Zákoníku práce a Nařízení vlády č. 494/2001 Sb., kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu o úrazu a okruh orgánů a institucí, kterým se ohlašuje pracovní úraz a zasílá záznam o úrazu. DRUHÉ POZOR - pokud lékař na neschopence vypíše "úraz v zaměstnání", neznaméná to, že se jedná o Pracovní úraz. Ten, tedy zda je či není úraz úrazem pracovním, určuje pouze zaměstnavatel !!! Takže, pokud maminka úraz nenechal v den jeho vzniku do Knihy úrazů, může zaměstnavatel postupovat tak, jak dnes postupuje. Tedy bohužel, ale je to tak. Maminka měla být s tímto co výše popisuji v rámci školení BOZP seznámena. Pokud nebyla proškolena, pak je následné řešení úrazu někde jinde. Ale to už není možno zde nějak jednoduše popisovat.
Držím palce a zaútočte na zaměstnavatele přes tu skutečnost, že to maminka nemohla vědět (to neprodlené zapsání do Knihy úrazů), když o tom nebyla prokazatelně seznámena. tedy, že žádné školení nebylo a žádné tedy nepodepisovala.
Zdeněk Helich
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
2. 3. 2006 16:03
Dobrý den, moc prosím o radu. Pročetla jsem nějaké zákony, ale moudrá z toho nejsem.
Moje máma před cca 8měsíci uklouzla vlastní vinnou v práci a přitom rozbyla vázu. Poranila si koleno, ten den nějak v práci přetrpěla, ale následující den musela k lékaři. Dokonce byla na operaci. V neschopnosti je od července 2005 do současnosti, kdy následky stále přetrvávají. Od začátku je v prac. neschopnosti uveden prac. úraz. Zaměstnavatel ji ovšem na místě odmítl sepsat prac. úraz, který ani po té nezapsal do knihy úrazů a později již o této věci nechtěl diskutovat. Nebyla provedeno ani bez. školení.
Poradí mi někdo prosím, jestli je možné po tolika měsících zpětně požadovat od zaměstnavatele zápis do knihy a jestli se může uplatňovat nějaká náhrada škody? A vůbec, jak naložit s celou situací - jestli je to samozřejmě jěště možné. Jestli to bude hodně zmatené, omlouvám se - upřesním. Děkuji Jarka