Nákup bytu jako výdej

• (neregistrovaný)

21. 3. 2014 16:31

V 12/2011 jsem koupil byt, který jsem následně 6/2013 prodal a koupil jsem dva byty 7/2013 a 9/2013. Máme s ženou dvě děti jedná se o řešení bytové potřeby a mohu tedy kup započíst jako výdej včetně z daně z převodu a poplatku převzetí bytu?  Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2014 18:28

bez přezdívky

Vážený pane Blažku,

dle ustanovení § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů jsou od daně z příjmů fyzických osob osvobozeny příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku při splnění jedné z následujících podmínek:
      1) prodávající v nich měl bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem nebo
      2) prodávající měl v nich bydliště bezprostředně před prodejem kratší dobu než dva roky, ale použije získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.

Předpokládám, že byt jste neměli v obchodním majetku, že Vám nesloužil k podnikání.

Bytovými potřebami se podle ustanovení § 15 odst. 3  zákona o daních z příjmů pro účely tohoto zákona rozumí kromě jiného i koupě bytového domu, rodinného domu nebo bytu.

Pokud splníte podmínky bodu 2 uvedené výše a doložíte, že prodej bytu v červnu 2013 souvisel s Vašimi bytovými potřebami, tj. s koupí nových bytů, pak prodej bytu bude osvobozen od daně z příjmů fyzických osob. Toto tvrzení potvrzuje i ustanovení § 4 odst. 1 písm. u) zákona o daních z příjmů.

Tento osvobozený příjem se neuvádí do daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).