Re: §13 a odpisy
Já myslím,že ne-ř.107 a ř.108-v pokynech-částky uvádějte po úpravě §5,§23-já jsem pochopila-že nejdříve se upraví a pak rozděluje.Odpisy se podle mně už v daňovce spolupracující osoby nepíši.Dělám to tak vždycky-ale nic není na 100%.
díky za názory. já bych je dělila taky, ale §13 je tak stručný, že ani mnoho lidí netuší, že při vedení účetnictví nelze jen tak dělit (protože jsou výnosy a náklady), ale musí se překopnout na DE. s těmi odpisy jsem narazila na jiným FÚ, kde tvrdí, že odpis není výdaj jako takový, a tudíž se nedělí.
>>>>>>>>>>>>spolupráci se dělí příjmy a výdaje. dělím i odpisy??
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>operacích a v DE de facto taky:-( názory se různí jak
>>>>>>>>>>>>mezi
>>>>>>>>>>>>podnikateli tak na různých FÚ. jak to děláte vy?
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>díky za názory. já bych je dělila taky, ale §13 je
>>>>>>>>>>>tak
>>>>>>>>>>>stručný, že ani mnoho lidí netuší, že při vedení
>>>>>>>>>>>účetnictví nelze jen tak dělit (protože jsou výnosy a
>>>>>>>>>>>náklady), ale musí se překopnout na DE. s těmi odpisy
>>>>>>>>>>>jsem
>>>>>>>>>>>narazila na jiným FÚ, kde tvrdí, že odpis není výdaj
>>>>>>>>>>>jako takový, a tudíž se nedělí.
>>>>>>>>>>odpis JE výdajem (i nákladem) a každý kdo umí číst si
>>>>>>>>>>to přečte v par.24. ať si o tom kdejaký úředník myslí
>>>>>>>>>>co chce
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>právě proto jsem se ptala na vaše názory, protože
>>>>>>>>>odpisy jsou v §24, tak jestli jsem jediná, kdo
>>>>>>>>>narazil,
>>>>>>>>>nebo je nás víc:-)
>>>>>>>>určitě víc ale jde o to se bránit a nebrat slovo
>>>>>>>>úředníka jako slovo boží i když tvrdí že on má pravdu
>>>>>>>
>>>>>>>ale to víte, že se budu bránit:-) uvidíme...ono to
>>>>>>>někdy dělá na dani hodně.
>>>>>>máte nějaké vlastní odpisy, nebo vás to zajímá jako
>>>>>>profesionála?
>>>>>profesionál by se asi neptal jestli jsou odpisy
>>>>>daňovým výdajem a na uzávěrkové operace v DE :)
>>>>
>>>>já se neptala, zda jsou odpisy výdajem. já napsala,
>>>>že
>>>>jsou.
>>>>ale protože jsem se setkala na FÚ s opačným názorem a
>>>>dost mě to udivilo, tak se ptám, jak to děláte vy. to
>>>>snad můžu, ne?
>>>ale jstě že můžete. proto existuje toto forum. aby se
>>>i neprofesional mohl zeptat.
>>
>>TAK SNAD ABY SE I PROFESIONÁL MOHL ZEPTAT, NE?:-))
>>Je to snad diskuse:-))
>ptají se i profesionálové. a proč by nemohli? otázky
>profesionálu se dají hned poznat ne?
když si sedíte na vedení, tak co vám mám povídat:-))
ach promiňte, dovolila jsem si se tu na něco úplně poprvé zeptat. a navíc jen na to, jestli jste se i vy setkali s tím názorem a jak to děláte. z odpovědí bylo vidět, že ano. asi jsem si dovolila moc. zajímalo by mě, pod jakým nickem zde jinak vystupuje a proč se snažíte do mě tak šít? co bylo na té otázce neprofesionálního?
ale kdepak, to vy byste se měl zarazit nad tím, že já, neprofesionál, vám musím radit - např. ohledně ceníků. to vy jste např. psal, že ze zákona nevyplývá, že pokutuje FÚ. a nebyla to pravda, je to přímo v tom zákoně. ale na to jste mi už neodpověděl, že? už když cd vzneslo otázku, bylo mi jasné, kdo ji položil a proč. protože ta otázka neměla smysl. jedině snad, že by se mi někdo chtěl vysmívat. a pokud vás to baví, prosím:-)
Re: To zažívám každou chvíli :-)
Těší mě, že se to nestává jenom mně: člověk radí klidně ostatním, ale když mám to samé použít sama v praxi, najednou si nejsem jistá a hledám podporu tady :-) Nerada bych, aby to bylo špatně pochopené, když někomu radím, tak samozřejmě v nejlepší víře, že je to správně. Kolikrát něco hledám ve vyhledavači a stane se mi, že najdu svojí odpověď na svůj současný problém, ach jo...
Odpisy jsou ve smyslu ZDP výdajem, i když nepeněžním.
Jašo ta vaše rada řídit se stanoviskem FÚ se mi moc nezdá - to by si člověk nějaké to oficiální stanovisko musel nejdřív vyžádat. Nevím, za jakých podmínek se taková stanoviska poskytují. Osobně bych se odvážila žádat stanovisko jen k takovým případům, které zákon výslovně uvádí. J.F.
Sagit č. dotazu 538
Autor: jana (vloženo: 18.3.2003 22:26:54, počet odpovědí: 1)
Můžete mi poradit, kam s odpisy v přiznání. Přičítají se k ř. 102? A do peněžního deníku v jednoduchém účetnictví se stále neúčtují, jako v minulém roce?
Re: odpisy v přiznání
Autor: Petra M. (vloženo: 19.3.2003 7:51:32)
Jsme v r. 2006 a co se za poslední roky změnilo?
Jak vyplnit daňové přiznání:
Řádek 102 - výdaje související s příjmy podle § 7
Výdaje související s příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (řádek 101) uvede poplatník na řádku 102. Vede-li poplatník daňovou evidenci, je podkladem o výdajích údaj z této evidence podle § 7b zákona o daních z příjmů. Ani zde se neuvádí další položky ovlivňující výši výdajů (tzv. výdajové uzávěrkové operace), které se uvedou do tabulky E této přílohy k daňovému přiznání a jejich součet následně do řádku č. 106.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 3. 2006 21:27
teď jsem zvědavá, jestli někdo poradí mě. při spolupráci se dělí příjmy a výdaje. dělím i odpisy?? podle §24 jsou sice výdajem, ale v JÚ byly v uzávěrkových operacích a v DE de facto taky:-( názory se různí jak mezi podnikateli tak na různých FÚ. jak to děláte vy?