Re: OSVČ a PC na leasing
*** Pokud máte něco v nájmu, pak si do nákladů můžete dát jen nájemné - a leasing je nájem. Pokud má někdo jiný (matka) něco v nájmu, pak to Vaším nákladem být nemůže. Leasing můžete převzít (na sebe) nebo počkat, až ho maminka doplatí a bude její a pak několika možnými způsoby notebook na Vás převést ***
OK. Děkuji. Počkám tedy, až leasing skončí. Fyzicky ten PC splácím sice já. Leasing je napsán na matku z důvodu, že jsem začínal podnikat a neměl jsem k dispozici daňové přiznání. Mám jej pak od matky odkoupit smlouvou, ve výši toho, co jsem uhradil (splatil)?
*** Při koupi od maminky by správce daně vyžadoval cenu obvyklou. Takže buď tu cenu obvyklou trošku doložit nebo: pokud maminka prodává někomu cizímu a ten pak Vám (a vůči Vám on bude taky "cizí"), pak prodejní cena do 40 tis. bude Vaším nákladem, vyšší půjde do nákladů ve formě odpisů ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2006 9:23
Prosím o radu. Jsem OSVČ a pro svou činnost používám notebook pořízený na leasing. Nevím zda si tento majetek (nepřesáhl hranici 40 tis.) můžu dát do výdajů roku 2005 (podnikám od listopadu 2005). Je zde totiž háček, že leasing je napsán na mou matku. Jak si s tím poradit? Nemůžu si uplatnit vůbec nic pro své podnikání? :-( Těším se na připomínky a rady.