ZP z práce na dohodu? Moc prosím...

• (neregistrovaný)

6. 3. 2006 10:30

Prosím o info, jestli pro r. 2005 platí to, co pro r. 2004, tj. že z příjmů z "Dohody o provedení práce" se neplatí zdravotní pojištění.
    Jako studentka jsem měla od dvou různých zaměstnavatelů v r. 2005 příjmy na dohodu (jen ve 3 různých měsících v roce), kvůli vrácení daní stržených zaměstnavateli podávám DP. Příjmy z dohody mám zapsat do Přílohy č. 2 a přenést do ř. 40 DP, aby bylo jasné, že to není příjem ze zaměstnaneckého poměru, ze kterého je třeba platit ZP a SP?
    Moc děkuji. Zdena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2006 10:51

mmm (neregistrovaný)

Re: ZP z práce na dohodu? Moc prosím...
      dohoda o provedení práce a z ní strhávané zálohy jsou příjmy ze závislé činnosti - žádná příloha se nevyplňuje ale přikládá se potvrzení zaměstnavatele o vyplacených hrubých mzdách - soc.a zdr.(u dohod bude nula) a sražená záloha....potom vyplníte pouze na straně dvě příjmy ze závislé činnosti a odečet na poplatníka - zaplacené zálohy...takže budete podávat bez příloh a přiložíte dvě potvrzení od dvou zaměstnavatelů.....

• 6. 3. 2006 11:30

Zdena (neregistrovaný)

Díky za odpověď. Potvrzení zaměstnavatele mám, ale byly mi strženy pouze zálohy na daň, nikoli SP a ZP. Mám však obavu, že jakmile to dám do DP jako příjem ze závislé činnosti, musím současně podat Přehled na zdrav. a soc. pojišťovnu a doplatit to ze svého - nebo nevím, jak to řešit. Při dnešní propojenosti úřadů se snadno z DP zjistí, že z přiznaných příjmů nebylo zaplaceno SP a ZP. Ve formuláři DP podle mě nejde odlišit stálý prac. poměr, ze kterého se ZP a SP platí, od práce na dohodu, ze kterého se (snad) neplatí.
      Prosím o radu, díky moc. Zdena

• 6. 3. 2006 12:03

Ilona (neregistrovaný)

tim se doopravdy netrapte - na FU vedi, ze to bylo za dohody o provedeni prace .... a vy muzete kdykoli dolozit potvrzenim od zamestnavatele

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).