Re: jak poznám daň.uznatelný náklad?
U některých účtů se vyplatí analytika - a řešit daňovou uznatelnost hned při účtování jednotlivých dokladů.
Pane N. :-)))))
No otázka je, jak to finančák pozná - to by mne zajímalo.
Pamatuji se na kontrolu u středně velkého s.r.o., kde je nejvíce ze všech přijatých faktur a paragonů zajímaly ty za žrádlo pro psa :-)))
Dokonce si je i ofotily. Podotýkám, že pes je zařazen v majetku.
*** Taky si dovolím odlehčení (protože to dneska potřebuji :-))) a doufám, že to nikdo nevezme doslova: v římském právu se objevuje věta "vymezí je popřením" - když kategoricky něco vymezíte, tak tím vlastně popíráte to ostatní, to, co ve vymezení není. Z výše uvedené mi jaksi tímto může vyplynout že to, co berňák vyhodí, daňovým nákladem není - s čímž tedy nesouhlasím, protože i tam jsou lidé a omylní jako my všichni :-))))))))) Díky za trpělivost :-)***
vždyť to pořád říkám - co ukecáte (prokážete) to je výdaj:-)))
jako příklad: zedník měl video v nákladech. do protokolu na otázku jak mu slouží k dosažení zajištění a udržení příjmů řekl - soused ho tam má taky, a uznali jste mu to (soused měl reklamní agenturu). letělo ven.
další zedník řekl, že si natočil video svých prací - montáž plastových oken, půdní vestavbu před a po, stavby na kterých se podílel a že to ukazuje klientům když jim nabízí práci. videokazety (2) ukázal. protože se prakticky nedá mu prokázat, že kouká i na filmy, a měl ho při kontrole v kamrlíku a ne v obýváku, zůstalo celý. taky těžko bude berňák kvůli videu zvát jeho klienty jako svědky, zda jim to video ukazoval. :-( a vo tom to je:-).
Perfektní, paní Radko :-))) Já si totiž myslím, že i pracovníci FÚ nevyhazují náklady s nějakým sadistickým potěšením a docela uvítají, když je nějaký přijatelný důvod, aby nemuseli takto zasahovat. Mimochodem, neberte to jako dotěrnost, ale celý den jste tady chyběla, snad už nepracujete :-(((? J.F.
už pracuju a ač je to s podivem, v práci nemám čas a nějak se mi příčí brouzdat po netu (za vaše peníze:-))). i když dědictví jsem slíbila tak jsem napsala:-) nejde o to, že vyhazujeme náklady s potěšením, ale ono je to jinak, než tu většina lidí píše. důkazní břemeno je sice na subjektu, ale: důkaz jsou listinné důkazy (faktury, smlouvy...), povinné evidence, bla bla (§31). takže když mi někdo dá paragon na video (abych se držela příkladu),prokázal a já musím prokázat nevěrohodnost atd....tu prokážu tím, že lze video použít i k soukromým účelům, pochybuji, že lze využít při zedničině. subjekt to vyvrátí tím, že ukáže důkazy (videokazety) že použil pro dosažení příjmů. a je zase na mě, abych prokázala, že kecá. jak? leda že dojdu k němu domů a zrovna uvidím děcka jak koukají na pohádky. což je celkem malá šance (a hlavně to nestojí za to, podvody se dělají jinak a jinde). takže opravdu záleží na tom, kdo jak má prořízlou pusu, jak je pohotovej a ukecanej:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
6. 3. 2006 11:24
Ahoj, můj dotaz je asi směšný, ale opravdu mi nejde pořádně pochopit, jak poznám u nákladového účtu, zda jde o daňově uznatelný náklad a naopak? Mockrát všem děkuji, Lucie