Re: Dotaz
Paní Zdeno děkuji.
Ale to znamená, že ty dodaněné příjmy mi nikdy nevstoupí do přehledů pro SP a ZP??? Když je tedy "vyjmu".
MF samo sobě protiřečí, kdyby napsali, že do "příjmů" se nezahrnují částky, které již byly jednou zdaněny, ale v zákoně je "do základu daně", takže je v příjmech klidně nechávám a k nim počítám výdaje a pak je teprve vyjmu v ř.106. Ostatně v Pokynech k Př.1 jasně stojí, že v ř.101 jsou příjmy "před úpravou podle § 5 a § 23"! Tak je to ostatně uvedeno i v pokynech k ř. 106..."částky úprav při skončení nebo přerušení činnosti a při změně uplatňování výdajů".
Leda mne napadá ještě jedna myšlenka a to že MF není Ministerstvo financí, ale Mladá Fronta, pak bych tu odpověď chápal :-)))
*** Jen můj názor: MF je asi vcelku jedno, jak se s tím popere poplatník v Přehledech. Ohledně daní z příjmu je to fuk, zda se to nezahrne do příjmů §7 nebo vyjme dle §23 - s daněmi to nehne. Jenže sociálka Vám může namítnout, že tohle "nezahrnuje se do ZD" je obsaženo v §23 a tudíž je to úprava dle §23. S použitím selského rozumu se ten příjem v Přehledech prostě objevit musí. A když je jasně řečeno, že při přechodu tam úpravy dle §23 být nemusí, tak se tam zákonitě musí dostat při faktickém příjmu. Jen chci tím říct, ať jste opatrní ....***
Tak už jsem myslela, že mě v téhle otázce nepřekvapí nic, ale ten nápad počítat výdaje procentem z příjmů před odpočtem již zdaněných uhrazených pohledávek mě opravdu překvapil, ne že by byl tak špatný :-)))
Jinak pro přehledy je to určitě tak jak píše bdm, tam zase připočíst, co bylo odečtené podle §23/4/d pro daň z příjmů. J.F.
Já taky :-)) Prostě na příjmech jsou částky bez již zdaněných příjmů a z toho vypočtený paušál... v Přehledech si vše přičtu. (mimochodem příjmy např.za honorář snížený o srážk.daň taky nedáváte do DP ale přičtete do přehledu pro ZP).
A jinak jsem se na toto téma - tabulka E atp. ptala všude (na MF ne). Bylo mi daň.poradkyní (a poměrně dobrou,učící na VŠ) řečeno, že se MF zaměřuje na položky z tabulky E a nejsou prý na její používání jednotné názory... Na nějakém školení jí metodik MF řekl, že s pomocí řádků 105+106 dokáže vyplnit přiznání asi 5 způsoby a bude moc zapeklité říct, které jediné je správné.... Ale nakonec i ona se přikláněla k tomu, nepoužívat řádku 106.
Mimochodem v dodatč.přiznání za r.04 doporučila napsat v tabulce E do řádku k částce za neuhrazené pohledávky (které dodaňujeme) poznámků "z důvodu přechodu na paušál.náklady". Ale asi to všichni píšete... :-))
Já tu nechci rozviřovat další vášnivou diskusi, ale kdyby mi daňový poradce řekl to co vám ta vaše poradkyně, že doporučuje moc nepoužívat tabulku E :-))). To je jako by vám v servisu řekli, že auto má i brzdy, ale že nedoporučují je moc používat :-)). A tím jsem k tomuto tématu skončil a na nadávky a ironické poznámky k mým slovům nebudu reagovat :-)).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
6. 3. 2006 13:48
Protože zde probíhala diskuze, z jakých příjmů se vypočítává 50 % paušál a odpovědi byly nejednotné, chci Vám sdělit, co mi na můj dotaz odpovědělo MF.
"Když jste v DPFO za r. 2005 uvedla příjmy dle § 7, vyjma v tomto roce uhrazených pohledávek (které jste dodanila v r.2004) a pak z těchto příjmů vypočetla výdaje procentem, postupovala jste zcela správně. Tento postup má oporu v ustanovení § 23, odst. 4d) kde je stanoveno, aže se do základu daně podle § 23 odst.1 nezahrnují částky, které již byly zdaněny podle téhoto zákona . Ustanovení § 23 odst. 1 zákona pak stanoví, že základem daně je rozdíl, o který příjmy s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje v daném zdaňovacím období ."
Snad jsem někomu pomohla. Zdravím.