Re: Razítko KOPIE
*** Domnívám se, že na originálu už nenajdeme nikde odkaz (?) ***
Originální účetní doklady :-)
Už jsem to našla:
Zákon o účetnictví §11 - znění do konce r.2001:
Odst.1 " Účetní doklady jsou originální písemnosti, které musí mít tyto náležitosti..."
Od počátku 2002 je znění takovéto:
"Účetní doklady jsou průkazné účetní záznamy, které musí obsahovat"
Re: Originální účetní doklady :-)
Evo M. díky, to je užitečná rekapitulace, sama jsem si to neuvědomila a strašil mně pořád v hlavě ten pojem "originální písemnosti" - jenže jsem to brala tak,že se bavíme o daňových dokladech, ne účetních. Tohle je ještě lepší :-) J.F.
pokud vás straší jen "originální písemnosti" jste šťastný člověk! mě straší už i ve snu tchán, který nemůže pochopit, že pokud neplatí silniční daň, nelze mu dát do výdajů benzín....jak takovou jasnou věc vysvětlujete natvrdlým klientům? (citace zákonů ani polopatické vysvětlování nepomáhá:-((()
Zdeni, taky máte trochu problém, že se objevuje někdo jiný s Vaším jménem. O něco níž je na tom ještě hůř Jiřka, když se jejím jménem podává trestní oznámení. Pod mým jménem se tady také objevuje ledacos. Třeba jeden si řešil problém alimentů......:-))
Ano, pamatuji si ho. Myslím, že jsem tenkrát ukončila diskuzi radou, ať ty alimenty zkrátka přestane platit. Jestli se podle toho zařídil, tak věřím, že si na něj dceruška velice rychle vzpoměla :-))
Doufám, že Vy jste Pavel, který má stodolu s hliněnou podlahou, nebo snad jiný? Posledních několik dní Vám, Pavle, Vaši "hnojařinu" skoro závidím. Hrabu se v daleko horším hnoji.
Nevěřím tomu, že mohou být použity kopie jako originální doklady, chcete říci, že když si koupím třeba tiskárnu - mohu doklad použít já i manžel? Já originál a manžel kopii? Nemluvím o faktuře - normální doklad z obchodu.
V zákoně o účetnictví není ani zmínka o KOPII, stoprocentně se nesmí doklad s tímto označením použít jako originál.Jana
Pokud dáte oba tiskárnu do nákladů (výdajů), tak se tím vědomě dopouštíte podvodu a můžete být za to postiženi. Ale pokud se stane, že člověk ztratí "originál" a místo něj dostane a zaúčtuje kopii, kterou řádně podepíše atd., aby to mělo náležitosti účetního dokladu, tak je to v pořádku.
Re: KOPIE, paní RadkoB, poraďte:-)))))
Napadá mě při tom jedna věc. Doklady jsou pro podnikatele nesmírně důležité, aby jimi mohl podpírat své důkazní břemeno vůči FÚ. Jejich ztráta či zničení je noční můrou, neboť v takovém případě následuje dodanění podle pomůcek a takto se člověk může stát i bezdomovcem, ne-li ještě něco horšího.
Proto by bylo asi možné, okopírovat preventivně všechny doklady a uložit "na jiném bezpečném místě".
Paní RadkoB, daly by se takto nouzově prokázat výdaje? Poraďte prosím :-)))
Sice nejsem RadkaB :-) ale odpovím ;-)
ANO, okopírování dokladů je dobrý nápad, pokud jich nemáte moc. V opačném případě bych se přikláněla k naskenování a uložení elektronicky - třeba na několika vypálených CD či DVD uložených na bezpečných místech, vícenásobná kopie jako ochrana proti špatné čitelnosti CD. V případě požáru, povodně atd. budete mít všechny doklady k dispozici aspoň vizuelně a pokud bude berňák chtít, může si snadno dožádat, zda např. u firmy XY skutečně existuje doklad číslo ... ze dne .... - všechno se přečte a pohledá z té naskenované zálohy.
Znám ale jen málo firem, které to takto dělají. U malých firem snad vůbec ne, u velkých ano. Často se to dělá tak, že originální doklad se naskenuje hned, jak přijde do firmy, uloží se do výpočetního systému - a všichni pracují s tím naskenovaným souborem, přičemž originály bezpečně odpočívají v archivu či trezoru. Je tím na minimum omezeno riziko ztráty dokladu, zabordelení¨nepořádným pracovníkem, zdržování dokladů některými lidmi atd. Pokud je dobře vypracovaný elektronický systém, všichni mohou připojit své zaručené el.podpisy atd.
pokud mi někdo předloží kopii dokladu, vzniknou pochybnosti (§31 odst.8) a vyzývám k prokázání. ale když mi pak prokáže, že se plnění uskutečnilo, nebo se při dožádání zjistí, že je to o.k., není problém. pokud někdo "ztratí " doklady, sami vyzýváme k zajištění dokladů náhradním způsobem - tj. získání dokladů od dodavatelů či odběratelů, tj. v kopiích.
To je ale těžké, když FÚ to bere takhle :-( Já si myslím, že slovo kopie už nějak ztrácí původní význam, spíš jsou to stejnopisy. Kopii často ani nepoznáte, když to na ní není napsané. Tohle mi připadá jako přežitý názor z minulých dob, při vší úctě k vám, paní Radko :-( Když nemám originální doklad, tak je přece důkazem ta kopie, co jiného? J.F.
důkazem je, ale mě vzniká pochybnost, zda originál nebyl uplatněn u jiného daňového subjektu a další prokazování je už na vás. a jde taky o to, co je to kopie - např. pokud budete mít ofocený paragon na nákup pc, já vás vyzvu k prokazování. vy mi ten pc ukážete, a je to. viz např. téma paragony a co s nimi? vemte si, že si nafotíte kopie nákupů phm, namastíte k tomu evidenci jízd. a FÚ vám má dát zpět DPH a uznat do nákladů? když je v tomto případě zcela evidentní, že originály má někdo jiný v účtu?
*** Ale teď jsme u toho - u toho prokazování. Já si ty paragony přefotím - čistě jen proto, aby mi barva déle vydržela - při kontrole předložím ty nafocené - protože ty "originály" prostě nevydržely. Evidenci jízd samozřejmě řádně vedu. A pokud mi správce bude tvrdit, že ty "originály" má někdo jiný v nákladech, pak mi svoje tvrzení musí prokázat on. Nebo?... ***
pokud to doložíte knihou jízd, já v ní nenajdu skulinku, kterou bych to zpochybnila (na paragonech bývají časy tankování - jestli sedí s cesťákama, jestli nebylo auto v opravě, jestli jste netankovala úplně jinde než jste měla být podle knihy jízd...), asi byste to vyhrála vy:-( ale pokud jste spřízněná s nějakou firmou, ve sročce atd. rozhodně bych zahájila i ty firmy, abych zjistila, zda to tam taky nemají. a věřte, pár už se jich podařilo nachytat:-)
To jistě ano, nemyslím takové opravdu podezřelé případy, ale "kopii" vyloženě na jméno firmy, třeba na nákup zboží. Jako účetní nenacházím zákonný důvod k tomu, abych je odmítla zaúčtovat. Leda můžu klienta upozornit stylem: "Žádný zákonný důvod není, ale přesto počítejte s tím, že to FÚ při kontrole neuzná." :-))) J.F.
Takže, Radko, má to naskenování spíš jen pomocný význam, aby člověk aspoň věděl, ke kterým dodavatelům se vypravit, aby nějak potvrdili uskutečnění těch nákupů? :-)) Pokud jsou to faktury na jméno, tak by se to snad podařilo prokázat, těch je většina, ale na paragony asi také nakupuje každý a často je to právě něco, co se spotřebuje a nedá se už při kontrole ukázat.:-((. Nejlepší je asi vybudovat na doklady železobetonový bunkr :-))))
Někteří prodejci také už mohli ukončit činnost......:-(o
>>>>pokud mi někdo předloží kopii dokladu, vzniknou
>>>>pochybnosti (§31 odst.8) a vyzývám k prokázání. ale
>>>>když mi
>>>>pak prokáže, že se plnění uskutečnilo, nebo se při
>>>>dožádání zjistí, že je to o.k., není problém. pokud
>>>>někdo
>>>>"ztratí " doklady, sami vyzýváme k zajištění dokladů
>>>>náhradním způsobem - tj. získání dokladů od
>>>>dodavatelů
>>>>či odběratelů, tj. v kopiích.
>>>********************
>>>To je ale těžké, když FÚ to bere takhle :-( Já si
>>>myslím, že slovo kopie už nějak ztrácí původní
>>>význam,
>>>spíš jsou to stejnopisy. Kopii často ani nepoznáte,
>>>když
>>>to na ní není napsané. Tohle mi připadá jako přežitý
>>>názor z minulých dob, při vší úctě k vám, paní Radko
>>>:-( Když nemám originální doklad, tak je přece
>>>důkazem
>>>ta kopie, co jiného? J.F.
>>>**************************
>>důkazem je, ale mě vzniká pochybnost, zda originál
>>nebyl uplatněn u jiného daňového subjektu a další
>>prokazování je už na vás. a jde taky o to, co je to
>>kopie -
>>např. pokud budete mít ofocený paragon na nákup pc,
>>já
>>vás vyzvu k prokazování. vy mi ten pc ukážete, a je
>>to. viz např. téma paragony a co s nimi? vemte si, že
>>si
>>nafotíte kopie nákupů phm, namastíte k tomu evidenci
>>jízd. a FÚ vám má dát zpět DPH a uznat do nákladů?
>>když
>>je v tomto případě zcela evidentní, že originály má
>>někdo jiný v účtu?
> Takže, Radko, má to naskenování spíš jen pomocný
>význam, aby člověk aspoň věděl, ke kterým dodavatelům se
>vypravit, aby nějak potvrdili uskutečnění těch nákupů?
>:-)) Pokud jsou to faktury na jméno, tak by se to snad
>podařilo prokázat, těch je většina, ale na paragony
>asi také nakupuje každý a často je to právě něco, co se
>spotřebuje a nedá se už při kontrole ukázat.:-((.
>Nejlepší je asi vybudovat na doklady železobetonový bunkr
>:-))))
Vám se nevejdou do té stodoly :-)? Mimochodem, co je to "12Pavel"? J.F.
> Někteří prodejci také už mohli ukončit
>činnost......:-(o
většinou berňák na 99% pozná, zda "krádež" dokladů byla účelná, nebo skutečná. jako důkaz potom lze použít i ty naskenované paragony - vždyť lze ověřit u dodavatele, zda existovaly, a pokud není důvod nevěřit:-)) nedělejte z nás zase takový fúrie:-(
To bych si nedovolil :-))) Ale už jsem zažil vykradení bytu a těžko by si někdo představil ten pocit, dokud to nezažil. Tam jsem tehdy na štěstí doklady neměl, nanejvýš kopie a papíry méně důležité.
Já také doufám, že ty naskenované by v nouzi nejvyšší moc pomohly. A moc děkuju!:-)))))
100% jistotu byste mohl mít asi jen tehdy, pokud si necháte všechny kopie dokladů notářsky ověřit a uložit je do nějakého velmi dobře zabezpečeného trezoru třeba někde v bance :-)))
Pokud budete mít "jen" obyčejně ofoceno nebo naskenováno, tak skutečně hrozí to, o čem píše paní RadkaB - v případě přísného přístupu berňáku prostě všechno nedoložíte.
Ale myslím, že záleží i na lidech na tom FÚ. Vcelku chápu, když berňák neuzná, že podnikateli "náhodou" vykradl někdo auto zrovna den předtím, než měl jít na kontrolu, a že v tom autě měl celé účetnictví. Na druhou stranu při událostech jako povodně, nezaviděný požár atd. bývá berňák shovívavější, zvlášť když se Vám podaří poshánět kopie na podstatné a velké částky v účetnictví. Pak Vám daleko spíš uvěří, že byly v pořádku i ty drobné paragonky. Je to o lidech. Pokud z lidí na FÚ někdo dělá blbce, tak musí počítat s tím, že to prokouknou a bude dost velkej problém. Ale pokud někoho skutečně postihne nějaké neštěstí a snaží se spolupracovat, tak bývá berňák docela lidský...
Hned začnu skenovat!!:-))) Nějaká levota by mě v této souvislosti ani nenapadla. Ze ztráty dokladů mám hrůzu už proto, že práce se zháněním nějakých náhradních je pro mě nepředstavitelná.:-((
Já jsem nikdy s lidmi z FÚ problém neměl. Ale doklady, o ty mám strach. Snad je to tím,že člověk občas vidí nějaký ten horror v médiích.....:-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2006 15:22
Prosím o informaci, zda když chybí firmě faktura a já ji zašlu s razítkem KOPIE - může ji použít v účetnictví? Děkuji