Re: Student, srážková daň
Bohuzel vas musim zklamat - pokud vam zamestnavatel zdanil prijem srazkovou dani (jen pro info je 15%), tak nemuzete dat priznani a FU vam zadne dane nevrati. Srazkova dan je z hlediska FU vyporadana a nelze vracet. Predpokladam, ze jste u zamestnavatele nepodepsal Prohlaseni (takovy ruzovy dvojlist), tim padem on vam nemohl uplatnit odpocitatelne polozky a prijem zdanil prave tou srazkovou dani.
Uz s tim bohuzel nejde nic delat, jen pro priste na to myslet a sam si zazadat o podepsatni toho Prohlaseni. Nechci hodnotit toho zamestnavatele (popr. jeho mzdovou ucetni), ale v "normalnich" spolecnostech ("normalni" ucetni) vam to nabidnou sami - byt nerikam, ze je to jejich povinnost, ale ucetni by mela predpokladat, ze ne kazdy se vyzna v danich a byt trochu napomocna.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 3. 2006 16:04
Dobrý den,
chci požádat zda-li byste mi neporadili ohledně mého problému. Jsem 19ti letý student gymnázia a každé prázdniny chodím na brigádu.
Každý rok jsem si od zaměstnavatale vyzvedl VÝPIS O ZDANĚNITELNÝCH PŘÍJMECH a byl jsem zvyklý si koncem roku podat daňové vyrovnání.
Tento rok jsem zaměstnavatele změnil a ten mi teď oznámil, že všechny příjmy mám ve srážkové dani a ta se nezapočítává do ročního zúčtování. Vydělal jsem si okolo 10000,- / 2,5 měsíce v roce 2006 a v průběhu brigády jsem žádné daňové přiznání nevyplňoval.
Znamená to tedy v důsledku, že místo běžného daňového vyrovnání, kdy mi byly pokaždé peníze vráceny (protože odpočitatelné položky byly větší než základ), mi zaměstnavatel posílal celou mzdu? Nebo jsem srážkovou mzdou přišel o možnost daňového vyrovnání a tím i vrácení zdaněných peněz jak tomu bylo dosud?
Prosím o odpověď pro laika. Právo bohužel není moje hobby. Děkuji mnohokrát.