Re: Předčasný důchod?
Musí:1. zaměstnanec hlásit někde výši příjmu
2.zaměstnavatel někde hlásit
díky
---
Při DPP se nic nehlásí (ani zam-tel, zam-nec), protože nevykonává výdělečnou činnost zakládající účast na nem.pojištění.
Jen si dejde pozor na formulaci u DPP, protože kontroly z MSSZ po tom dost jdou. Zkoumají text, zda se jedná o úkol, ne soustavná práce, do 100 hod., výplata odměny až po vykonání úkolu.Bude-li mít příjem do 5 tis., tak se ani nevyplatí podepisovat prohlášení, nad 5 tis. ano.
--
Čekala jsem nějaký pádný argument. Výplata SD dle § 30, § 31 náleží, pokud není konána výdělečná činnost. A výdělečnou činností se rozumí dle § 27 zák.č.155/1995 činnost, která zakládá účast na nemocenském pojištění. DPP nikdy účast nezaloží. Samozřejmě se bavíme o důchodci, který ještě nedosáhl důchodového věku. Pokud ho již dosáhl, může pracovat jako ostatní SD (pracovněprávní vztah musí být sjednán na dobu určitou, nejdéle na dobu 1 roku).
Máte pravdu, to co píšete. Možná s DPP je to jinak, ale já bych se na sociálce zeptal. Přece jen, kdo nemá důchodový věk, bere předčasný důchod a k tomu si vydělává..... asi může čekat nějaká omezení, aby to nezneužíval. To co řekli mě (těch cca 40000) se pravda vztahuje na samostatnou výdělečnou činnost. Tam je to jasné. Jestli by vůbec nevadilo, vydělávat víc na DPP, o tom bych se pro jistotu šel přesvědčit na sociálku a neriskoval bych vracení celoročního důchodu. Tolik moje upozornění, já víc o tom nevím...:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 3. 2006 11:19
Budeme přijímat zaměstnankyni v předčasném důchodu na brigádu na týden.Chtěla bych se zeptat, jestli jsou omezeni výdělkem a na co si mám dát ještě pozor.děkuji