Re: Jak stanovit výši podílu s.r.o.?
Cena je smluvní, takže záleží na dohodě obou stran. Jak říká klasik: obě podvedené smluvní strany musí být spokojeny. Jinak obecně - cena se stanovuje s ohledem na budoucí výnosy, které by měli být větší než ... (např. úrok v bance, úroky z hypotečních zástavních listů, průměrný růst indexu PX-50 atd.). Analytici pro stanovení hodnoty firmy nejčastěji používají dvě metody - metodu diskontovaného cash flow a metodu trvale odnímatelných výnosů. Jejich byť jen stručný popis ale překračuje rámec tohoto fóra.
Pane Vladimíre děkuji, takhle odborně bych si cenu ani stanovit netroufla. Je to s.r.o., asi 5 společníků s vkladem 20000, zisk si nerozdělovali (skoro žádný nebyl, byli placeni jako zaměstnanci) - má to vliv na stanovení toho podílu? J.F.
Ano, má to vliv. Pokud společník pro firmu pracuje, je cena vždy nižší než v případech, kdy pouze pobírá tučné dividendy a společnost jede sama. Mám-li střelit od boku, pak jako VELMI hrubý odhad bych uvedl cenu ve výši tří až pětinásobku ročního platu odcházejícího společníka. Jednou jsem si zkusil odhadnout cenu naší společnosti a výsledky se lišily až o 100% podle toho, jakou metodu a jaká výběrová kriteria jsem použil, takže s rezervou;-))
Pane Vladimíre já vám opravdu moc děkuji. Přiznám se, že mě to dost překvapilo, já bych se odvážila prodat nanejvýš tak za ten jednoroční plat a i to stěží. Není to přece žádný bezpracný zisk. J.F.
Re: Jsem z toho naprosto zmatená :-(((
Našla jsem v tomhle článku:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanky/obchodni-pravo/odchod-spolecnika-sro-danova-povinnost/1000456/38838/
že podíl společníka vychází z účetní hodnoty jím vlastněného podílu, to je podíl na vlastním kapitálu. Jenže to je strašný rozdíl proti tomu počítat podíl ze mzdy, která je za rok cca 250000, nebo z podílu, který je pořád stejný jako vklad = 20000,-
Mám v tom docela zmatek, slitujte se prosím někdo :-((( J.F.
*** Já bych Vám ráda poradila, jenže ty metody jsou fakt různé a ceny jsou smluvní. Zkuste mu spočítat, kolik do toho podílu investoval a kolik z účasti třeba ročně má (podíly na zisku, mzdy, odměny,...) a další věcí je ta druhá strana - kolik je schopná zaplatit. ***
Přiznám se, že mě to ani nezajímalo, jestli má kupce, brala jsem jako samozřejmost, že má. Předložil mi to jako hotovou věc a chce na mě "jen" přiměřenou cenu kterou má navrhnout k jednání. Znáte to, nechce si připadat jako blbec, kdyby to prodal za těch 20000,-
Děkuji, Blanko, že se vám chtělo myslet před půlnocí na cizí problém, máte docela elán :-))) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
7. 3. 2006 11:58
Společník chce prodat svůj podíl v s.r.o.. Pročítala jsem tady k tomu příspěvky, je mi jasný souhlas valné hromady s prodejem, zdanění u společníka, a to, že je cena smluvní. Ale k tomu bych právě potřebovala nějaké vodítko - jak alespoň přibližně tu cenu stanovit? A ještě prosím - nabývací cena podílu - to je vklad společníka? J.F.