Re: Jak stanovit výši podílu s.r.o.?
Cena je smluvní, takže záleží na dohodě obou stran. Jak říká klasik: obě podvedené smluvní strany musí být spokojeny. Jinak obecně - cena se stanovuje s ohledem na budoucí výnosy, které by měli být větší než ... (např. úrok v bance, úroky z hypotečních zástavních listů, průměrný růst indexu PX-50 atd.). Analytici pro stanovení hodnoty firmy nejčastěji používají dvě metody - metodu diskontovaného cash flow a metodu trvale odnímatelných výnosů. Jejich byť jen stručný popis ale překračuje rámec tohoto fóra.
Pane Vladimíre děkuji, takhle odborně bych si cenu ani stanovit netroufla. Je to s.r.o., asi 5 společníků s vkladem 20000, zisk si nerozdělovali (skoro žádný nebyl, byli placeni jako zaměstnanci) - má to vliv na stanovení toho podílu? J.F.
Ano, má to vliv. Pokud společník pro firmu pracuje, je cena vždy nižší než v případech, kdy pouze pobírá tučné dividendy a společnost jede sama. Mám-li střelit od boku, pak jako VELMI hrubý odhad bych uvedl cenu ve výši tří až pětinásobku ročního platu odcházejícího společníka. Jednou jsem si zkusil odhadnout cenu naší společnosti a výsledky se lišily až o 100% podle toho, jakou metodu a jaká výběrová kriteria jsem použil, takže s rezervou;-))
Pane Vladimíre já vám opravdu moc děkuji. Přiznám se, že mě to dost překvapilo, já bych se odvážila prodat nanejvýš tak za ten jednoroční plat a i to stěží. Není to přece žádný bezpracný zisk. J.F.
Re: Jsem z toho naprosto zmatená :-(((
Našla jsem v tomhle článku:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanky/obchodni-pravo/odchod-spolecnika-sro-danova-povinnost/1000456/38838/
že podíl společníka vychází z účetní hodnoty jím vlastněného podílu, to je podíl na vlastním kapitálu. Jenže to je strašný rozdíl proti tomu počítat podíl ze mzdy, která je za rok cca 250000, nebo z podílu, který je pořád stejný jako vklad = 20000,-
Mám v tom docela zmatek, slitujte se prosím někdo :-((( J.F.
*** Já bych Vám ráda poradila, jenže ty metody jsou fakt různé a ceny jsou smluvní. Zkuste mu spočítat, kolik do toho podílu investoval a kolik z účasti třeba ročně má (podíly na zisku, mzdy, odměny,...) a další věcí je ta druhá strana - kolik je schopná zaplatit. ***
Přiznám se, že mě to ani nezajímalo, jestli má kupce, brala jsem jako samozřejmost, že má. Předložil mi to jako hotovou věc a chce na mě "jen" přiměřenou cenu kterou má navrhnout k jednání. Znáte to, nechce si připadat jako blbec, kdyby to prodal za těch 20000,-
Děkuji, Blanko, že se vám chtělo myslet před půlnocí na cizí problém, máte docela elán :-))) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 3. 2006 11:58
Společník chce prodat svůj podíl v s.r.o.. Pročítala jsem tady k tomu příspěvky, je mi jasný souhlas valné hromady s prodejem, zdanění u společníka, a to, že je cena smluvní. Ale k tomu bych právě potřebovala nějaké vodítko - jak alespoň přibližně tu cenu stanovit? A ještě prosím - nabývací cena podílu - to je vklad společníka? J.F.