Re: své účetní odevzdám
- v případě leasingu → leasingová smlouva,splátkový kalendář, doklady o zaplacení akontace, faktura od leasingové
společnosti, velký technický průkaz, knihu jízd + stav tachometru k 1.1. a k 31.12.
- korespondenci z FÚ
- přehledy záloh za zdaňovací období od VZP, OSSZ (posílají na začátku roku dalšího zdaňovacího období)
- loňské daňové přiznání + přehledy na OSSZ a VZP, živnostenský list
- pokud jsem byl ve zdaňovacím období nemocen a platím si nemocenské pojištění → neschopenku
- kupní smlouvy, pojistné smlouvy (resp. předpis pojistného), nájemní smlouvy (resp. předpis nájmu).
- doklady o inventuře, stav zásob a skladu
- pokud jste v zaměstnaneckém poměru → potvrzení o příjmech
- pokud jste v jakémkoli důchodu → rozhodnutí o přiznání důchodu, doklady o výplatě z nichž lze stanovit roční
úhrnnou výši
- pokud uplatníte odpočet na manželku (manžela) → oddací list a prohlášení nebo potvrzení, že manžel- ka,
nedosáhla příjmu 38 040,- za rok, popř. průkazku ZTP/P
- pokud jste držitelem průkazu ZTP/P → průkaz ZTP/P
- pokud uplatníte odpočet na dítě → čestné prohlášení nebo potvrzení od druhého z rodičů, že tento odpočet on
neuplatňuje, rodný list dítěte, úřední doklad o osvojení dítěte, úřední doklad o svěření dítěte do péče
- pokud studujete → potvrzení o studiu – vydá škola
- pokud jste byl v průběhu roku v evidenci ÚP → potvrzení
- pokud chcete uplatnit životní pojištění→ potvrzení od pojišťovny – většinou rozesílá pojišťovna sama + smlouvu
- pokud chcete uplatnit penzijní připojištění → potvrzení penzijního fondu o zaplacených příspěvcích + smlouvu
- v případě odpočtu úroku z úvěru na bytové potřeby → podle povahy konkrétního případu: smlouva o úvěru,
potvrzení stavební spořitelny nebo banky o skutečné výši zaplacených úroků, výpis z listu vlastnictví, nájemní
smlouva, doklad o trvalém bydlišti, potvrzení právnické osoby o splacení členského vkladu nebo vkladu, stavební
povolení, pravomocné kolaudační rozhodnutí, doklad o vypořádání společného jmění manželů nebo spoludědiců
- v případě poskytnutí daru → potvrzení příjemce daru a jeho účelu (darovací smlouva, potvrzení transfúzní stanice,
pořadatele veřejné sbírky apod.)
- pokud chcete uplatnit životní pojištění→ potvrzení od pojišťovny – většinou rozesílá pojišťovna sama + smlouvu
- pokud chcete uplatnit penzijní připojištění → potvrzení penzijního fondu o zaplacených příspěvcích + smlouvu
- v případě odpočtu úroku z úvěru na bytové potřeby → podle povahy konkrétního případu: smlouva o úvěru,
potvrzení stavební spořitelny nebo banky o skutečné výši zaplacených úroků, výpis z listu vlastnictví, nájemní
smlouva, doklad o trvalém bydlišti, potvrzení právnické osoby o splacení členského vkladu nebo vkladu, stavební
povolení, pravomocné kolaudační rozhodnutí, doklad o vypořádání společného jmění manželů nebo spoludědiců
- v případě poskytnutí daru → potvrzení příjemce daru a jeho účelu (darovací smlouva, potvrzení transfúzní stanice,
pořadatele veřejné sbírky apod.)
Taky mě to zvedlo náladu, díky :-))))
Ale taky mám občas v úmyslu něco podobného sepsat. Problém vidím v tom, že by to stejně nikdo nečetl. To na těch lidech nemůžete chtít. Vhodně volené pádné slovo je účinnější, než sebepečlivější soupis :-) J.F.
Tak Vás bych za účetní nechěla, má duše je jen moje a své krve si dost cením:-))
Mě bude jen stačit když klienti budou nosit to co mají a nebudu to z nich tahat jako z chlupaté deky, což se mi stává docela často.Stále někteří nechápou, co vše je potřeba.Vám se to nestává?Jestli ne tak vám závidím:-))
Teda paní bdm, vy toho moc mimo paragrafů nenamluvíte, ale když spustíte, tak to OPRAVDU stojí za to!!!!
To se Vám povedlo!!!
A Vavjo, na Vás je vidět, že jste čerstvá účetní plná ideálů. Přeju Vám, ať Vám ten elán a ideály vydrží co nejdéle.
Já o ně už bohužel přišla :-(((( a nejen o ty účetní ideály.
nevím podle čeho soudíte, mladá a plná ideálu opravdu jsem, ale elánu moc nemám.Ten jsem ztratila co se narodil syn a do toho dělám haldu papírů a pořád študuju co si vlastně ten zákon na mě zase vymyslel.nejsem v tom moc zběhlá takže ztrácím energii.pokud vám přišla osnova jako blbý nápad tak mě rozhodně ne!A budu si stát za svým, mám ji založenou na začátku šanonu, otevřu, odfajfkuju co mi už klient donesl co se ho týká a nemusím pořád dumat jestli jsem mu nezapomněla něco říct, co má donést.Když mám dvacet firem jednou za rok, tak si opravdu u každého nepamatuji všechno.Je to taková pomůcka hlavně pro mě o kterou jsem se chtěla podělit.Zkrátka řečeno mám ráda pořádek a přehled.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 3. 2006 14:10
Stále se najdou nějací klienti, kteří nevědí co vše je potřeba donést své účetní.Proto jsem sestavila takovou osnovu, o kterou bych se s Vámi chtěla podělit.Můžete něco doplnit?
SVÉ ÚČETNÍ ODEVZDÁM
- výpisy z běžného účtu od 1.1 - 31.12. účtovaného roku – pokud účet používám
- faktury došlé (např. pevná linka, mobil, elektrika, vedení účetnictví, nákup materiálu, zboží, služeb,….)
- faktury vydané nebo výpis odměn + doklady o zaplacení
- provozní režii - účtenky od nákupů - kancelářské potřeby, tiskopisy, pohonné hmoty, odborné publikace,
poštovné, parkovné, účtenky o zaplacení VZP, OSSZ, telefonu, kopírování,............
- kniha jízd (1.1. -31.12.) + velký technický průkaz, pokud používám auto k podnikání