Re: OSVČ fakturuje s.r.o v níž je spolum
*** Tady ani tak nejde o nějaký střet zájmů ale o to, aby příjem společníka byl jednoznačně určen jako jeho příjem z podnikání a nemohl být brán jako příjem za práci společníka pro společnost, který už podléhá odvodům soc. a zdr. Zkuste napsat, co je předmětem té fakturace, co předmětem podnikání společnosti a co předmětem Vašeho podnikání ***
Podstatné je znění společenské smlouvy, jestli upravuje zákaz konkurence pro společníky s.r.o.-§ 136/3 obchod.zákoníku. Pokud neupravuje, výslovně nezakazuje, vstupovat se společností do obchodních vztahů můžete jako společník klidně pro společnost dělat na svůj ŽL. Přísněji je upraven zákaz konkurence pro jednatele, a to asi nejste.Pochopitelně, že vztah musí být upraven obchodní smlouvou.
Pájo, jestli dobře chápu vaši odpověď, tak mě to docela překvapilo. Existuje tedy nějaká možnost, že mohou společníci s.r.o. fakturovat společnosti na stejnou činnost, jakou má jako předmět podnikání? Třeba prodej realit - společníci mají své ŽL na prodej realit a fakturují společnosti? J.F.
Nic to nezakazuje, může to být zakázáno jen společenskou smlouvou.Alespoň tak praví obchodní zákoník a z praxe znám mnoho případů, kdy to tak funguje. Mnoho lidí zaměňuje zákaz konkurence z Obch.zák. platící pro jednatele s případným zákazem pro společníky. Vše ale platí, pokud společník není jmenován jednatelem-na to pozor.
Re: OSVČ fakturuje s.r.o -pro bdm
*** Zkusím na příkladu - pokud to napíšu nějak kostrbatě, tak mi to promiňte :-)) SRO má živnost na stavební práce, společník taktéž. SRO vyplatí na základě fakturace společníka odměnu za nějaké stavební práce. Z pohledu ZDP a soc. by mohlo dojít k tomu, že tato zaplacená fa bude považována za odměnu společníka za jeho práci pro společnost (činnost se kryje) a bude podléhat odvodu daně u společnosti a rovněž soc. a zdr. Možná jiné příklady by byly lepší ale mě napadlo právě toto :-) ***
To jsem tedy ještě neslyšel. Já myslím, že když na základě obchodní smlouvy firma-stavební- si nechá dodat od podnikatele stavbaře určité práce, za které mu vyplatí smlluvní cenu sjednanou v té obch.smlouvě, tak se jedná nikioliv o odměnu společníkovi, ale o smluvní cenu za konktretní odvedené smluvní dílo.Zkusím si sehnat názor kámoše z FÚ, ale z hlediska Obch.zákoníku to je v pořádku, znovu zdůrazňuji, vše se odvíjí od společenské smlouvy, dále důležité-společník není jednatelem.
*** Ano, zkuste. Já ale jen říkám, že se na to musí dávat pozor, pokud se předmět činnosti SRO kryje s předmětem činnosti společníka. Pokud jednoznačně vyplyne, že je to příjem z podnikání (u společníka) a nemůže se to nijak považovat za příjem ze závislé činnosti, pak problém být nemůže. Pokud Vám k tomu přítel něco řekne, ať zkusí pár konkrétních příkladů. Díky ***
Já jsem příjmy společníků za stejnou činnost, jakou má s.r.o. v náplni, brala vždy jako §6/1/b - na co by tam jinak byl, mě to připadalo jako snaha takto výslovně zamezit švarcsystému v této oblasti. No možná někdo najde nějakou skulinku(dost pochybnou) v tom, že společník má-nemá smlouvu. J.F.
NERAD bych vypadal jako blb,nesmějte se, ale: to myslíte jako v účetnictví společnosti-příjmy společníků?
Já pořád myslím, že v tomto okamžiku, který probíráme, jde o smluvního partnera, samostatného podnikatele, který na základě smlouvy něco společnosti dodá a že to zůstává v poloze služba-dodávka x fakturace = náklady společnosti
a on pak ve svém účetnictví má příjem tu smluvní cenu, takže by se to mimo jeho účetnictví nemělo jako příjem společníka jinde objevit?
Myslím, nebo blbnu?(ještě že nedělám účto a daně, to bych psal z Bohnic)
.Zkusím si
>>>>sehnat
>>>>názor kámoše z FÚ, ale z hlediska Obch.zákoníku to je
>>>>v pořádku, znovu zdůrazňuji, vše se odvíjí od
>>>>společenské smlouvy, dále důležité-společník není
>>>>jednatelem.
>>>
>>>*** Ano, zkuste. Já ale jen říkám, že se na to musí
>>>dávat pozor, pokud se předmět činnosti SRO kryje s
>>>předmětem činnosti společníka. Pokud jednoznačně
>>>vyplyne,
>>>že je to příjem z podnikání (u společníka) a nemůže
>>>se
>>>to nijak považovat za příjem ze závislé činnosti, pak
>>>problém být nemůže. Pokud Vám k tomu přítel něco
>>>řekne, ať zkusí pár konkrétních příkladů. Díky ***
>>*****************
>>Já jsem příjmy společníků za stejnou činnost, jakou
>>má
>>s.r.o. v náplni,
>NERAD bych vypadal jako blb,nesmějte se, ale: to
>myslíte jako v účetnictví společnosti-příjmy společníků?
>Já pořád myslím, že v tomto okamžiku, který probíráme,
>jde o smluvního partnera, samostatného podnikatele,
>který na základě smlouvy něco společnosti dodá a že to
>zůstává v poloze služba-dodávka x fakturace = náklady
>společnosti
>a on pak ve svém účetnictví má příjem tu smluvní cenu,
>takže by se to mimo jeho účetnictví nemělo jako příjem
>společníka jinde objevit?
>Myslím, nebo blbnu?(ještě že nedělám účto a daně, to
>bych psal z Bohnic)
*** Ne, v pořádku, všichni mluvíme o stejné věci. Výše uveným "příjmem společníka" je myšleno vydání peněz společníkovi. Zkuste se na to podívat ještě jinak (ale neberte to doslova): příjem společníka je dle §6 příjmem ze závislé činnosti - a takhle a proiri se na to MUŽE dívat správce a sociálka. Až pak jakoby uznává, že to je i jinak (příjem z podnikání) ***
Právě, já jsem u takové s.r.o. odmítla dělat účetnictví, protože jsem se zděsila toho, jak jim to jednou sociálka doměří :-( Ale přitom je docela pravděpodobné, že se na to nikdy nepřijde, když nemají zaměstnance a tudíž na kontroly na sociálku vůbec nepřijdou. J.F.
Ale to jsou kontroly u těch hlášených a kontrolovaných. Nenašel by se příklad s.r.o. a jeho fakturujících společníků na stejnou činnost? To by snad mnohé přesvědčilo víc, než tahle debata, i Páju :-) J.F.
>>>>
>>>>*** Z pohledu Obch.Z je to opravdu v podstatě vnitří
>>>>záležitostí společnosti. Ovšem z pohledu ZDP (a
>>>>hlavně
>>>>sociálky) se na to pozor dávat musí ***
>>>*****************
>>>Právě, já jsem u takové s.r.o. odmítla dělat
>>>účetnictví, protože jsem se zděsila toho, jak jim to
>>>jednou
>>>sociálka doměří :-( Ale přitom je docela
>>>pravděpodobné,
>>>že se na to nikdy nepřijde, když nemají zaměstnance a
>>>tudíž na kontroly na sociálku vůbec nepřijdou. J.F.
>>>*******************************
>>No ono to trochu zajímá i FÚ- zažila jsem doměření
>>závislé činnosti- oblíbený" švarc systém " u advokátky
>>,
>>která na MS poskytovala právní služby své s.r.o.
>>,která též poskytovala právní služby.
>****************
>Vlaďko a jaké to mělo dopady na sociálku a zdravotní -
>hlásil jim něco finančák? J.F.
Ten to neřešil, pokud vím, a z hlediska daně to je u soudu, odvolání bylo zamítnuto, takže výsledek zatím žádný konkrétní.
>************************
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 3. 2006 18:44
Dobrý den, mám dotaz, na který dostávám dvě naprosto odlišné odpovědi.
Mohu jako OSVČ fakturovat spol. s.r.o. ve které jsem společník (25%)??? Na první pohled jde o střet zájmů, ale dle některých názorů, pokud bude sepsána smlouva a bude se jednat o specifickou činnost, kterou s.r.o. nevykonává, neměl by tam být problém.
Děkuji za odpověď a případnou radu.
L. Jelínek