Re: Spolupracující osoba
1.Pokud se rozhodnete nerozdělovat tak to musíte nahlásit na FÚ,OSSZ a ZP. Domnívám se, že to zpětně nejde.
2. Vaše pojistné je správně uplatněno jako výdaj na zdrav. a soc.
3. Vztahuje se na vás minimální daň!!
Doporučení:odhlašte spolupráci, sociální neplaťte, pouze ZP jako samoplátce a manžel si pak v dalším období odečte ještě odpočet na vás, protože nebudete mít žádné příjmy.
Re: Spolupracující osoba
Na http://poradna.koj.cz/minimalnizaklad.php je napsáno, že minimální daň se vztahuje na spolupracující os. od r.2006 - navíc já jsem začala spolupracovat v to 2005 (ŽL jsem mít nemusela, ale splňuji tím pádem podmínku, že jsem začala podnikat v tom roce) a v r.2005 resp. 2.1.2006 taky skončila (od 31.12.2005 jsem byla v PN), teď už jsem od února zaměstnaná.
Můžu si na sebe tedy rozdělit jen částku převyšující 107 300 - minimální základ daně?
Takto to bylo děláno také z důvodu, že plánujeme ještě jedno dítě a nárok na MD vzniká při placení soc. poj. za poslední dva roky 270 dnů a pokud by mi celý rok 2005 "vypadlo, nemuselo by to vyjít. - teď to je jen potřebuji nejlevněji vyřešit.
Děkuji Katka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 3. 2006 15:53
Dobrý den, v roce 2005 jsem byla jako manželova spolupracující osoba.
1. Zdrav. a soc. pojistné mi platil manžel ze svého podnikatelského účtu - mohl to v DE účtovat jako výdaj za zdrav. a soc. poj?
2. vztahuje se na mě minimální daň?
Zisk byl nízký cca 150 000 tis (s tím že moje zdrav a soc. je dáno do výdajů), máme dvě děti, na které lze uplatnit daňový bonus.
3. musí na mě manžel vůbec něco přerozdělovat?
Děkuji