Re: Spolupracující osoba
1.Pokud se rozhodnete nerozdělovat tak to musíte nahlásit na FÚ,OSSZ a ZP. Domnívám se, že to zpětně nejde.
2. Vaše pojistné je správně uplatněno jako výdaj na zdrav. a soc.
3. Vztahuje se na vás minimální daň!!
Doporučení:odhlašte spolupráci, sociální neplaťte, pouze ZP jako samoplátce a manžel si pak v dalším období odečte ještě odpočet na vás, protože nebudete mít žádné příjmy.
Re: Spolupracující osoba
Na http://poradna.koj.cz/minimalnizaklad.php je napsáno, že minimální daň se vztahuje na spolupracující os. od r.2006 - navíc já jsem začala spolupracovat v to 2005 (ŽL jsem mít nemusela, ale splňuji tím pádem podmínku, že jsem začala podnikat v tom roce) a v r.2005 resp. 2.1.2006 taky skončila (od 31.12.2005 jsem byla v PN), teď už jsem od února zaměstnaná.
Můžu si na sebe tedy rozdělit jen částku převyšující 107 300 - minimální základ daně?
Takto to bylo děláno také z důvodu, že plánujeme ještě jedno dítě a nárok na MD vzniká při placení soc. poj. za poslední dva roky 270 dnů a pokud by mi celý rok 2005 "vypadlo, nemuselo by to vyjít. - teď to je jen potřebuji nejlevněji vyřešit.
Děkuji Katka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
8. 3. 2006 15:53
Dobrý den, v roce 2005 jsem byla jako manželova spolupracující osoba.
1. Zdrav. a soc. pojistné mi platil manžel ze svého podnikatelského účtu - mohl to v DE účtovat jako výdaj za zdrav. a soc. poj?
2. vztahuje se na mě minimální daň?
Zisk byl nízký cca 150 000 tis (s tím že moje zdrav a soc. je dáno do výdajů), máme dvě děti, na které lze uplatnit daňový bonus.
3. musí na mě manžel vůbec něco přerozdělovat?
Děkuji