Mateřská dovolená muže

• (neregistrovaný)

6. 5. 2014 11:27

Dobrý den,

prosím o radu. Situace se má takhle.
    V lednu roku 2012 se mně a mé přítelkyni narodil syn. Jelikož ona byla studentkou (měla dvouletý odklad), tak šla na rodičovskou dovolenou (nastaveno na 4 roky). Manželé jsme nikdy nebyli a nyní se rozcházíme.
    Ona - nyní jí chybí měsíc do dokončení maturitní zkoušky a pobírá 3800 Kč/měsíčně.
    Já - jsem zaměstnán, vydělávám cca kolem 14-15 000 Kč/měsíčně, pobírám invalidní důchod 1.stupně 5700 Kč/měsíčně. Navíc mám veliké zázemí v podobě mých rodičů, kteří mohou ve zlé finanční situaci pomoci, stejně tak jako i morální výchovou na dítě. Byl bych ochoten jít na mateřskou, jen, aby nezískala syna do péče ona.

Jakou mám šanci a co proto musím udělat, abych dítě získal já do své péče? Na jaké příspěvky/peníze bych měl nárok?

Všem děkuji předem za odpověď.
    Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2014 13:29

Hanča (neregistrovaný)

O svěření dítěte do péče jednoho z rodičů rozhoduje soud, stejně tak o výživném a podobně. Měl byste se obrátit na sociální odbor na Vašem obecním nebo městském úřadě a poradit se, jak postupovat. Na mateřskou byste nešel, ale nastoupil byste na rodičovskou dovolenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).