Re: Klient podveden účetním!!!Poradíte?
Omlouvám se, že jsem to nevysvětlila srozumitelně. V rámci dědického řízení po zemřelém účetním dědila jeho dcera(jediná dědička). Ta uzavřela s mým klientem (podvedeným) dohodu o přenechání předluženého dědictví. Můj klient jakožto věřitel touto dohodou převzal výše uvedený majetek. Tímto vlastně byla část dluhů mému klientovi "uhrazena".
Rodinný vztah mezi účetním a klientem nebyl žádný. Byly to úplně cizí osoby.
tak to byl ten váš klient opravdu dobrák....problémů si nasekal víc než dost...takže ať si upřesníme, máte škodu ve firmě vyčíslenou - čili pohledávku za účetním a částečnou úhradu té škody z prodeje majetku po zemřelém či ze zůstatku účtu zemřelého...takže se to dle mne projeví v pohledávkách a příjem bude skutečná částka z toho,co se dalo zpeněžit,prodat.....závazek zůstane do zaplaceníjiž není co z toho převedeného dědictví prodat?..snad někdo poradí zda se dá odepsat zůstatek,který již opravdu nejde z ničeho vzít..
No právě, že je to ještě složitější, neboť v účetnictví žádná pohledávka za účetním evidována není. Škoda sice vyčíslená byla, ale bylo mi řečeno, že dohoda byla sepsána pouze mezi věřitelem a dlužníkem. S podnikáním prý to nemá nic společného. Klient tvrdí, že do příjmů nic nepatří, jelikož on mu zpronevěřil jeho již zdaněné peníze. Mně se to ale moc nezdá. A tak nevím, jestli to vůbec v rámci DPFO nějak řešit nebo ne? Kdyby mě můj klient nepožádal o vyplnění daň.přiznání k dani z nemovitostí, vůbec bych se o tom asi nejspíše nikdy nedozvěděla. Ale kdyby bohužel neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 3. 2006 23:08
Mého klienta podvedll v minulosti závažným způsobem účetní a dlužil mu značnou výši finančních prostředků. Dluh po dohodě postupně splácel. Bohužel v r.2005 zemřel a já jsem v souvislosti s daní z nemovitostí obdržela usnesení ze soudu, ve kterém soud rozhodl, že přenechává předlužené dědictví mému klientovi a můj klient toto dědictví převzal. Týkalo se to bytu, zůstatku na bankovních účtech, pohledávky z mezd zemřelého, peníze v hotovosti, Penzijní fond, bytové zařízení atd. Jediné co jsme doposud podali bylo daňové přiznání k dani z nemovitostí. Nevím jak mám postupovat z hlediska daně z příjmů? Mám v rámci daňového přiznání uvádět do příjmů obvyklou cenu majetku, zohlednit výši dluhů atd. Nebo se to daňového přiznání vůbec netýká? Jen doplňuji, že cena majetku nedosahuje ani z polovinuy výši předluženého dědictví. Moc děkuji za Vaše názory.