Re: LENKO!!!
Ano, přehlédla jsem se, špatně jsem si to přečetla a myslila si, že 15% sráž.daň uvádí u příjmu více jak 5 000Kč.
Ale chci si ověřit,když vyplatím důchodci jednorázovou odměnu např. 10 000Kč, takmu nemusím nic zdaňovat?? Proč nemusí zdaňovat tento příjem? Děkuji za vysvětlení
ZDP § 10
3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč; přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období počet včelstev 40, je částka 500 Kč na jedno včelstvo,
b) výhry z loterií, sázek a podobných her provozovaných na základě povolení vydaného podle zvláštních předpisů12) nebo na základě obdobných předpisů vydaných v členských státech Evropské unie nebo dalších státech, které tvoří Evropský hospodářský prostor.
>Nebude se nic danit ,pokud se nebude jednat o pracovně právní vztah
>>>>>>>důchodce, domnívám se že by to nešlo ani do daní - §
>>>>>>>10
>>>>>>>pokud by za rok nepřesáhl částku 20 000,- Usuzuji
>>>>>>>správně. Děkuji všem za názory. Jana
>>>>>>pokud s otcem sepíše tzv. Dohodu o provedení práce -
>>>>>>Zákoník práce §232 a násl. (jde v podstatě o brigádu)
>>>>>>a
>>>>>>odvede 15% srážkovou daň FÚ, jde o zdaněný příjem a
>>>>>>otec žádné DP nebude podávat. Podmínkou je, že práce
>>>>>>v
>>>>>>kalendářním roce nepřekročí 100hodin a 5000/měsíčně.
>>>>>>Kája
>>>>>ještě dódávám, že pro podnikatelku bude obojí, tj.
>>>>>mzda i srážková daň daňový výdaj
>>>>Nemyslím si že Kája ve své odpovědi chybovala. Vždyť
>>>>jasně píše:
>>>>Podmínkou je, že práce v kalendářním roce nepřekročí
>>>>100hodin a "5000/měsíčně"
>>>
>>>Já se domnívám, že pokud důchodci dáte na ruku 20
>>>000,- tak se nemusí nic danit. Jde o nahodilý
>>>výdělek.
>>>
>>>Poze podepíše malinkou smlouvu že udělá ... za
>>>tolik...
>>
>>
>>Ano, přehlédla jsem se, špatně jsem si to přečetla a
>>myslila si, že 15% sráž.daň uvádí u příjmu více jak 5
>>000Kč.
>>Ale chci si ověřit,když vyplatím důchodci
>>jednorázovou
>>odměnu např. 10 000Kč, takmu nemusím nic zdaňovat??
>>Proč nemusí zdaňovat tento příjem? Děkuji za
>>vysvětlení
>
>ZDP § 10
>3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4,
>osvobozeny
>
>a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn
>u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000
>Kč; přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z
>chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období
>počet včelstev 40, je částka 500 Kč na jedno včelstvo,
>b) výhry z loterií, sázek a podobných her
>provozovaných na základě povolení vydaného podle zvláštních
>předpisů12) nebo na základě obdobných předpisů vydaných v
>členských státech Evropské unie nebo dalších státech,
>které tvoří Evropský hospodářský prostor.
>
Re: Jošo, ještě prosím.
Mám tento§ před sebou. Přiznám se, že v tom nemám ještě úplně jasno. Nechápu, proč důchodce, který pro mě vykoná nějakou jednorázovou činnost do 20tisíc Kč, nemusí zadaňovat jako u ostatních DPP? To by přeci nikdo nesepisova ldohody. Můžete mi to prosím ještě vysvětlit? Co mi stále uniká? Moc děkuji.
Re: Jašo, ještě prosím.
>>>>>
>>>>>Mám tento§ před sebou. Přiznám se, že v tom nemám
>>>>>ještě úplně jasno. Nechápu, proč důchodce, který pro
>>>>>mě
>>>>>vykoná nějakou jednorázovou činnost do 20tisíc Kč,
>>>>>nemusí zadaňovat jako u ostatních DPP? To by přeci
>>>>>nikdo
>>>>>nesepisova ldohody. Můžete mi to prosím ještě
>>>>>vysvětlit? Co mi stále uniká? Moc děkuji.
>>>>*****
>>>>ja bych rekla, ze tech 20000 je jednorazovy prijem,
>>>>ale za cely rok - ten duchodce uz nebude moci mit
>>>>zadne
>>>>jine prijmy.....
>>>
>>>Jo, pouze důchod do určité hranice.
>>
>>Takže to chápu takto, že se musí jednat o jednorázový
>>příjem za celý rok do 20 000Kč.Jašo, co znamená
>>"důchod do určité hranice" ? Děkuji
To znamená, že to platí pro každého, kdo nemá za rok vůbec žáden příjem, pouze oněch maximálně 20 000Kč. A cokdyž je člověk v evidenci UP? Počítají se tyto dávky do oněch 20 000Kč
>
>Nemyslím si, že by to platilo je pro důchodce.
ano, neplati to jen pro duchodce, ale vetsina ostatnich ma i jine prijmy (takze se to v realu tyka predevsim duchodcu a studentu); s tim UP taky presne nevim - ale kdyz je na UP, tak ma zase (dle jine upravy) omezene prijmy na (tusim snad) 1/2 min. mzdy (ale to se tyka odmeny z prac. pomeru)... takze bych davala pozor, aby to nekolidovalo...
Kdyby tak nekdo mohl odborne a obsirne vysvetlit rozdil DPP x tento prijem do 20.000,-, byla bych moc rada a myslim, ze nejenom ja. Jde mi o to, proc (napriklad se studenty) je uzavirana DPP, pokud by to v nekterych pripadech mohlo byt posuzovano jako prilezitostny prijem...
Teda rozumím tomu jako koza petrželi, takže bych též uvítala osvětlení od někoho zkušenějšího a třeba bych měla potom jasno už na vždy :-)
Myslím si, že ty studenty na brigádě tam napasovat nelze.
Sepíšu s ním smlouvu a šup je to "pracovněprávní" vztah = příjmy dle §6 = vztahují se na něj i "výhody" zákoníku práce" .
Včera tady paní bdm vysvětlovala, že jde dne např. o :
pronájem movitých věčí
činnost např. zprostředkování, vyřízení něčeho, zhotovení něčeho.
Z toho cítím, že to není, že ke mne bude docházet a bude u mne denně pracovat. Vysvětluji si to, že mi student dohodí "kšeft" a já mu za to vyplatím odměnu cca 20.000,-Kč a je to z ruky do ruky a žádné daně (tedy pokud to byl jediný příjem za rok toho studenta).
Jsem zas tady a koukám co jsem to zavinila. Důchodce může mít důchod za rok 198 000,- a k tomu si může ještě vydělat 20 tis. a nemusí to to danit. Jedná se o nahodílý příjem. Tedy pokud by chodil někam do firmy třeba měsíc, tak to není nahodilý. Nahodílý chápu jako jednorázový a podobně. Pokud je někdo na ÚP tak si může vydělat 1/2 minimální mzdy. Ale musí to ohlásit na ÚP jinak jej vyřadí. Ale tady by nejspíš nešlo o nahodilou činnost ale o opakující.
Řekla bych, že nejde o dobu jak dlouho trvava, ale jde o to kde se vykonávala. Pokud si stránky www bude tvořit týden u sebe doma a mne je pak prodá, tak bych řekla ANO. Ale pokud je bude tvořit týden u mne ve firmě, tak NE = musí to být DPP.
Pokud mi zprostředkuje obchod, tak kolem toho bude běhat třeba měsíc a dávat do kupy, ale nebude běhat jako můj zaměstnanec. Bude si běhat jako student a za mnou pak přijde řekne mám pro tebe zákazníka, ale chci za to 20.000,- = ANO.
Něco od odborníků:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na základně článku pana Miloše Hovorky - 25 zaručených daňových typů pro rok 2005. Je tam uvedeno toto:
Každý z vás si může v roce 2005 vydělat až 20 000 Kč a nezaplatit přitom státu z toho ani korunu. Umožňuje to § 10 odst. 3 ZDP, podle něhož jsou od daně z příjmů osvobozeny příjmy z příležitostných činností, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne v roce 2005 částku 20 000 Kč.
Příležitostná činnost je taková, která není zaměstnáním, podnikáním nebo jinou samostatnou výdělečnou činností, pronájmem nemovitostí nebo bytu (příjmy z ní nelze zařadit jako příjmy podle § 6 až 9 ZDP). Takovou příležitostnou činností je například nejen výdělečná pomoc sousedovi při stavbě rodinného domu, ale může jí být také příležitostné (a nikoliv soustavné na základě živnostenského listu) zprostředkování prodeje zboží nebo roznášení reklamních letáků.
No pak i ty stránky by byly nahodilé ....
Platí pro rok 2004 stejná čáskta ve výši 20.000,- nebo je menší? Musí být tato nahodilá činnost podložena nějakým dokladem? Např. příjmovým pokladním dokladem o přijaté hotovosti?
Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Autor: Lucie Štěrbová, Datum: 30.03 09:09
Titulek: Re: Nahodilá činnost Odebírat reakce:
Odpovědět
Dobrý den.
Pro rok 2004 platí částka 20 000 Kč. Příjmový pokladní doklad tady není na místě. U náhodilé činnosti nemusíte vést evidenci. Stačí například doložit (při kontrole), smlouvu, kde je třeba uvedeno, že bude zaplaceno na účet a vy ukážete výpis z účtů. Zde je ale více možností. Záleží na konkrétní situaci.
>>>
>>>Jééjej,jsem ráda, že jste mi v tom udělali jasno.
>>>Náhodilá činnost znamená, že práce trvá např. pouze
>>>jeden
>>>den? Nebo může i více?? Prosím ještě objasnit toto.
>>>Děkuji
>>
>>Řekla bych, že nejde o dobu jak dlouho trvava, ale
>>jde
>>o to kde se vykonávala. Pokud si stránky www bude
>>tvořit týden u sebe doma a mne je pak prodá, tak bych
>>řekla ANO. Ale pokud je bude tvořit týden u mne ve
>>firmě,
>>tak NE = musí to být DPP.
>>Pokud mi zprostředkuje obchod, tak kolem toho bude
>>běhat třeba měsíc a dávat do kupy, ale nebude běhat
>>jako
>>můj zaměstnanec. Bude si běhat jako student a za mnou
>>pak přijde řekne mám pro tebe zákazníka, ale chci za
>>to 20.000,- = ANO.
>Já jsem také samostudující, ale řekla bych že dělat
>stránky doma 14 dnů a pak je za jeden den prodat není
>nahodilá práce!!
Vám všem děkuji. Již tomu zcela rozumím. Já osobně si myslím,pokud si doma vytvořím WWW stránky a příjdu je někomu prodat, jedná se o náhodilý příjem. Ale to je zase věta do diskuze.
Přeji Vám všem krásný víkend....................
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 3. 2006 8:14
Myslím, že jste ve své odpovědi malinko chybovala. Byl-li příjem z DOPP oněch 20 000Kč, jedná se o zálohovou daň a né srážkovou.
Nebo se mýlím???
Prosím o radu, jestli uvažuji správně. Podnikatelka
>>potřebuje letos využít jednorázově výpomoc svého
>>otce,
>>kterému by byla vyplacena za tuto výpomoc jednorázově
>>částka ve výši 20000,-Kč. Jde o to, aby se jí to
>>dostalo do nákladů a protože se jedná o otce,
>>starobního
>>důchodce, domnívám se že by to nešlo ani do daní - §
>>10
>>pokud by za rok nepřesáhl částku 20 000,- Usuzuji
>>správně. Děkuji všem za názory. Jana
>pokud s otcem sepíše tzv. Dohodu o provedení práce -
>Zákoník práce §232 a násl. (jde v podstatě o brigádu) a
>odvede 15% srážkovou daň FÚ, jde o zdaněný příjem a
>otec žádné DP nebude podávat. Podmínkou je, že práce v
>kalendářním roce nepřekročí 100hodin a 5000/měsíčně.
>Kája
ještě dódávám, že pro podnikatelku bude obojí, tj. mzda i srážková daň daňový výdaj