Souběh příjmů při exekuční srážce

• (neregistrovaný)

11. 5. 2014 10:52

Dobrý den. Dle usnesení soudu mi byla stanovena srážka z příjmů na úhradu dluhu ,který vznikl z podnikání.
    Pobírám invalidní důchod a tak je mi srážka dle exekučního příkazu  srážena z tohoto invalidního důchodu.
    Nyní jsem nastoupil u zaměstnavatele na vedlejší pracovní poměr s  polovičním pracovním úvazkem.
    Žiji sám pouze s manželkou.V dopisu exekutora zaměstnavateli je uvedena informace ,že neoddělitelná část z příjmu je již odečtena z invalidního důchodu.
    Jak má, prosím ,účetní mého zaměstnavatele postupovat ? Děkuji vám za odpověď. Ing. Bosák

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2014 9:37

autorka

Dobrý den,

jste v situaci, kdy vedle sebe existuje několik plátců mzdy. Toto je ošetřeno ustanovením § 297 občanského soudního řádu. Exekutor již stanovil postup plátců při provádění srážek. V praxi to znamená, že ČSSZ při provedení srážky zohlední nezabavitelnou část mzdy (ve Vašem případě povinný + výživné na manželku = 7736) a poté postupuje dle výpočtu stanoveného občanským soudním řádem. Zaměstnavatel již nezabavitelnou část mzdy nezohledňuje a pracuje pouze s čistou mzdou.

Záleží na výši čisté mzdy a na povaze pohledávky (přednostní - nepřednostní):

• Pokud je čistá mzda nižší než 9283, bude dělit na třetiny (na nepřednostní pohledávku sráží jednu třetinu, na přednostní třetiny dvě).

•    
      • Pokud je čistá mzda vyšší než 9283, dělí na třetiny částku 9283 a částka nad je plně zabavitelným zbytkem mzdy (srazí se plně zabavitelný zbytek mzdy + třetina na nepřednostní pohledávku, případně dvě třetiny na pohledávku přednostní).

Dle občanského soudního řádu posílají v tomto případě oba plátci srážky vždy soudu a ten prověří, zda celkově sražená částka nepřevyšuje pohledávku. V opačném případě vrátí zbytek povinnému, tj. Vám.

Hezký den   Dagmar Kučerová  :) 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).