Hlavní navigace

Pracovni cesty a stravne,(diety)

  • (neregistrovaný)

    12. 3. 2006 20:12

    Dobrý den,prosím může někdo poradit ?
    Jsem pracovně zařazen jako řidič-skladník. Od zaměstnavatele dostávám stavenky v hodnotě 50,-Kč na den. Chtěl bych vědět, na co mám nárok při pracovních cestách.
    Jsem vysílán během pracovní doby v dopoledních hodinách a někdy se vracím až po běžné pracovní době.Chtěl bych vědět, jak se počítá stravné (diety).Příklad: Nástup do zaměstnání 6:00, odjezd 10:00, překročení státní hranice v 11:00, návrat nazpět a překročení státní hranice v 15:00 a dojezd do firmy v 16:00. Mám nárok na vyplacení tzv. diet, když se v zahraničí zdržím 3 a více hodin během jednoho dne? Jak dlouho musím být mimo republiku, aby mi tyto nároky vznikly nebo jejich poměrná část a mám nárok při výše zmiňovaných cestách na stravenky? A jak je to při cestách po republice, které trvají 5-8 hodin?
    Prosím poraďte, děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2006 10:24

      Ilona (neregistrovaný)

      Re: Pracovni cesty a stravne,(diety)
      ****
      zahranicni pracovni cesta:
      narok na stravne vznika uz pri ceste trvajici 1 hodinu, pocita se cas prekroceni hranice; stravne pri ceste trvajici mene nez 12h se krati: pocet celych hodin*stravne/24; pokud zahr. cesta trva mene nez 1h, tak se tento cas pricita k tuzemske ceste;
      tuzemska pracovni cesta:
      narok vznika az pri SC trvajici dele nez 5hodin; jsou stanoveny sazby pro SC trvajici 5-12h, 12-18h, nad 18h. Jsou to intervaly, ktere nesmi byt prekroceny, zamestnavatel si sam stanovi presnou castku. Pokud je na SC zajisteno alespon 1 jidlo, stravne se krati. Takze abyste mel narok na cele stravne, narok na stravenku nemate.
      Sazby stravneho jsou uvedeny zde, v sekci Finance, podsekce Cestovni nahrady.
      Stravne na SC upravuje Zakon o cestovních náhradách č. 119/1992 Sb., je zde v Sekci zakony (a neni tak dlouhy:-))))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).