Re: Pomozte prosím...asi se účetní splet
To máte pravdu....asi to bude proto, že jsem chtěl vědět zda mám pravdu já či ona. Já si stojím za svým a ona také....omlouvám se Vám ..netušil jsem , že je pro Vás obtížné odpovědět je to správně či špatně...Já si myslím , že správně, ale komunikace na odpověď proč se ptáte nás????? Je stejně pokročilá jako její odpověď je to dobře....děkuji Vám.....až se mě budete chtí na něco zeptat Vy ohledně regulovaných nájemníků...tak mi prosím napište, že neopovídáte....já své rady dávám všem zdarma! Třeba jaký je rozdíl mezi dvojitými okny a novými plastovými..rekonstrukce či zhodnocení.........P.S. mám to k ní 15 km a zítra jedu na montáž na týden....:-)) nenechte se rušit a ještě jednou děkuji
Víte první dojem po přečtení vašeho dotazu skutečně je, že ta vaše účetní by měla změnit povolání. Ale po zkušenostech jsem opatrná - klienti někdy interpretují skutečnost zkresleně, třeba se jedná o nedorozumění. Je možné, že máte DP úplně špatně, na vašem místě bych si to nechala někým zkontrolovat. Splátky úvěru(?) snad nedá do výdajů nikdo, tomu se ani nechce věřit. Na to ostatní je málo informací, to si netroufám hodnotit. J.F.
Tak se chvíli budu vydávat za účetní, abych se mohla zúčastnit této diskuse:-))
Jestli jsem správně pochopila, pak se ptáte na výdaje související se zdaňováním příjmu v § 9. Bezesporu máte pravdu v tom, že do nákladu nepatří splátky hypotéky. Pokud jste nemovitost koupil na úvěr, můžete si v nákladech uplatnit odpisy nemovitosti, splátky úvěru nikoliv. Jinak bych viděla úroky, ty bych do nákladů dala, jelikož jsou to náklady související s dosahováním příjmů. Nejspíš jste si spletl úroky (náklad) s úroky (odpočitatelná položka dle § 15 - tu si opravdu uplatnit nemůžete, pokud nemáte v domě trvalé bydliště).
Pokud jde o výpočet Vámi uváděného společného zdanění, je to zvláštní, ale nemohu posoudit, jelikož nevím, z čeho vychází. Pokud své účetní nevěříte, zkuste si u ní vyzvednout podklady a zkonzultovat to s jinou účetní, případně účetním. Pak budete mít jistotu.
A teď bych Vás požádala: jaký je rozdíl mezi dvojitými okny - je to rekonstrukce nebo zhodnocení?:-))))
Jsem truhlář...tudíž jsou okna dvojitá a zdvojená...dvojitá jsou dvě křídla jeden rám a okna zdvojená je jedno zdvojené křídlo a jeden zdvojený rám. ...Co se týká euro oken jsou dřevěná, ale je to jeden rám a jedno křídlo s dvojitě izolačním zasklením(vzduchoprázno) a plastová jsou také jedno křídlo a jeden rám, ale plast...jinak stejné jako euro okno. Tudíž se jedná o novou věc...zhodnocení
Rekonstrukce...je pouze natření nebo výměna křídel a zanechání rámu ve zdi!
A to Vám klidně napíšu pro Váš finanční úřad a půjdu jim to tam vysvětlit, ale to mě pozvete na kafe, protože určitě nebydlíte ve Lhotce u Zlaté Olešnice cca 15km od Harrachova:-)))
A čím jste když nejste učetní:-))) Jde o to, že mi na jednom finančáku řekli, že si mohu odepsat pouze poměrnou část z úroků ( pokud bych obýval cca 25%..tak si odepíši 25% (Ale určitě ne celou splátku(jistina+úrok)
Za jinou účetní ......už nemám nervy...loni mi to dělali dvě a já běhal na finančák dodávat podklady a vysvětloval( ač říkali, že se o nic nemusím starat. A letos mi to dělá jedna, ale té jsem dal 2500 a mám tam nesmysly jaké tam mít nemohu(nejsem firma) ......tak to dopadne tak, že nad tím strávím ceou příští sobotu :-(((( Už si stahuji podklady.Děkuji
Možná by jste se mohl uklidnit pozorným přečtením smlouvy
kterou jste uzavřel se svojí účetní na provedení prácea na ARESu
si odkontrolujte její IĆO a oprávnění, uvedené ve smlouvě.
Pokud si nejste jistý, tak se též pokochejte prostudováním
její pojistky, jejíž kopie je jistě přílohou smlouvy.
Hezký zbytek neděle.
Pro útěchu: není nad pojištěnou účetní, která vám ručí za škody a zaúčtuje splátky úvěru do výdajů. Je to krásná chyba ve váš prospěch a je značná pravděpodobnost, že se na ni nepřijde. Kdyby přece, škodu zaplatí ta účetní. J.F.
To jsem NEBYL JÁ !!!! Já teď sedím v internetové kavárně a koukám jako blázem kdo tam co dopsal. Děkuji za Vaši radu....volal jsem ženě...koukne na to a připraví mi to než se vrátím. Pokud to bude ok, tak to podám jak mi to napsala. Velice děkuji Dvorovčík
To jsem NEBYL JÁ !!!! Já teď sedím v internetové kavárně a koukám jako blázem kdo tam co dopsal. Děkuji za Vaši radu....volal jsem ženě...koukne na to a připraví mi to než se vrátím. Pokud to bude ok, tak to podám jak mi to napsala. Velice děkuji Dvorovčík
No tak Luboši,
má odpověď nebyla proto abych Vás rozčílila.
A našich odpovědí si cením, hlavně té o těch oknech - rekonstrukci a modernizaci - to mi věřte.
Z Vašeho dotazu jsem ani nepoznala, že je dům Váš a že jej pronajímáte.
Sama u svých klientů si cením, že pokud se jim něco nezdá, tak se ozvou mě a já jim vysvědlím dle čeho a jak jsem postupovala.
Hypotéku Vám tam mohla taky třeba dát nedaňově?! To odsud nepoznám.
Úroky z hypotéky Vám do výdajů dle mého patří celé - je to jiný případ než uplatnění odčitatelné položky na hypotéku na vlastní bydlení.
§9 jestliže v příjmech krom nájemného máte i služby, tak ty samé služby by jste měl mít i ve výdajích = nula od nuly pojde
To jsou mé názory
PS: jinak pěknou pracovní cestu Vám přeji
Mám papír od šéfa Jabloneckého finančního úřadu, kde píše že si tam úroky nemohu dát "loni" ono se něco v tom změnilo? o tom nevím hlídám si to. Jetě kvůli mě úřednice oběhla celé patro kolegyň a pod mým jménem si mě tam pamatují. Je to prostě hrozný b....l. Každý finanční úřad si to vysvětluje po svém...jde jen o to, aby za pět let , až mi to budou kontrolovat, aby mi to nepřeškrtli....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 3. 2006 20:44
Jsem fyzická osoba nepodnikatel!! jsem zaměstnán! Účetní mi dala do nákladů celou hypotéku...nejen úrok z hypotéky. Jedná se o hypotéku na bytový dům s nájemníky plně obsazený a nemám v něm ani trvalé bydliště. Stejně tak se domnívám, že i kdyby mi dala do nákladů pouze úrok z hypotéky, tak si jej nemohu odečíst, ani poměrnou část, jelikož tam nebydlím. Poté se mi nelíbí, že při společném zdanění mám výslednou částku cca -25000 a manželka na mateřské má cca3500 kč. Ještě se mi nelíbí, že mám v příjmech podle § 9 nejen nájemné, ale i služby(popelnice,společný proud atd.) nespletla se moje účetní a neudělala to jako bych s tou nemovitostí podnikal a měl ji jako majetek firmy????? Jinak tomu nerozumím. Děkuji za krátkoiu výstižnou odpověď špatně....dobře.Luboš Dvorovčík