Re: Kolegialita nebo mírná debilita?
Jano F., chápu Vás. Nejhorší jsou pracovní vztahy se známými nebo příbuznými. Asi bude vhodné je jemně upozornit, ať vám místo flašky s sebou přinese balík papíru :-)) Máte náklady nejen s papírem, se spotřebou cartridge, opotřebením techniky... ale váš čas taky něco stojí.
Nojo, já vím, že je to těžké... ale budeme se to muset učit... naše okolí jsou kolikrát pěkní vyčuránkové a ve skrytu duše si to určitě dobře uvědomují... Myslíte si, že by takhle šli za někým cizím? Že ne? Tak proč jdou za námi? Protože jsme tak hodné, až je nám to ke škodě - to je řečeno diplomaticky. Přímo se dá říct, že jsme blbé :-)))
(Vy se neurazíte, žejo... však víte, že to myslím v dobrém...)
Právě proto,že to jsou dobří známý byste se jim neměla ostýchat říct,že by mohli něco přidat na papír a tak...Mám dlouholeté kamarady a také pro ně tisknu,ale naučila jsem si je drobnými náznaky (např...tisk jednoho papíru mě vyjde čer.za 1,- a bar. za 10,-).Dávají buď penízky do kasičky na novou barvu nebo alespoň donesou nějaké papíry,pak jim za to vytisknu i něco zdarma...Spokojenost je na obou stranách....
Taky dělám spoustu věcí za děkuji. Ale z opačného soudku.
Moje švagrová měla něco nakoupit pro tchýni a ta jí dala peníze
předem, že se pak vyrovnají. Při kávě byl vvčíslen nedoplatek 15,50
a švag. si ho nechala bez mrknutí oka zaplatit a já málem upadla.
Hanbou jsem se málem propadla za ní . Pak mi tchýně pověděla, že tak to mají i švag. se svou matkou také tak. Prostě je jen na lidech jací jsou.
Zajímavý systém... ale když o tom přemýšlím, tak to zase není tak špatné. Když si totiž lidi nevyrovnávají své dluhy, tak v nich po čase dosti často začne klíčit podezření, že "Já platím víc a já na ni/něj doplácím". A myslí si to obě strany a už jsou tu kyselé obličeje... To je mi milejší se vyrovnat do haléře (notabene když jde o objednaný nákup), obě strany mají pocit vyrovnaných účtů... a pak můžu něco přidat ze svého, třeba pytlík kafe a výslovně říct "A tohle máš ode mě jen tak pro radost, to nechci platit".
Holky, hlavu vzhůru, ono se nám to někdy vrátí. Teď jsem si udělala bilanci a z 18 hotových DP většinou i s přehledy mám zaplaceno 6, slovy šest. A devíti z nich jsem to roznesla i po úřadech. Ale pozor, od kamaráda jsem dostala ohromný kus uzeného (bude v neděli k obědu). Teď ale přemýšlím, zda bych to neměla ocenit a podat dodatečné DP sama za sebe ?!!!? Ale je to fakt o povaze, to mi věřte.
Děkuji za milá slova, ještě že se člověk má kde svěřit :-) Já už jsem docela zvyklá dělat DP pro ZNÁMÉ zadarmo, ale dělat to zadarmo pro někoho, kdo to DĚLÁ ZA PENÍZE, to je opravdu deprimující pocit :-((( No ale nakonec na tomhle principu je založená taky tahle diskuze :-))) To si říkám pro útěchu :-) J.F.
To máte pravdu... ale na druhé straně, když nás to tady přestane bavit, tak můžeme kdykoliv zmizet a nic se nestane. Zatímco když nás přestane bavit pomáhat známým a příbuzným, tak nám to aspoň někteří dají pěkně "vyžrat", že jsme neochotné. A už slyším tetičku: "To pro ně to účetnictví fakt nemůžeš udělat? Vždyť to máš za chvíli, umíš to.... jo Tys za to chtěla PENÍZE???? No tak to se nedivím, že je Mařka naštvaná. Vždyť jsme rodina, musíme si pomáhat!"
Jo v naší rodině taky panuje zvrácená filozofie: když nám švagr zdil jádro, tak se tchyně velmi zajímala, zda jsem mu zaplatil a jestli dost. Když mu já pravidelně servisuji 2 počítače, tak mi bylo řečeno, že já se tím přeci neživím!, je to můj koníček a baví mě to.
Hmmm,takovou tchýni bych nechtěla,já když přeinstalovávám Windows,tak to dělám s aktualizacema a ostatním celý den...Taky jsou pro PC koníčkem,ale můžete tchýni upozornit,že ti pro které je to práce za to berou kolem 300,-kč za hodinu...Hlavní je,že si toho váží švagr....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 3. 2006 15:42
Na otázku, kolik jsem dnes zvládla DP odpovídám 8, ale s jedním malým háčkem - ne svých, ale kolegyně, která si je ke mně přišla zdarma vytisknout. Ještě přijde jedna a potom kolega, ten mi přinese vždy tak 10 listů papíru (spotřebujeme jich asi 50 a na to vždy pronese: "vida, tolik papíru, to bych nečekal") Začalo to před lety radami a skončilo takhle a já nevím, jak z té své přílišné ochoty vycouvat. Jsou to všechno staří známí, ta paní mě vozila v kočárku a s tím kolegou se scházíme s partou na grilování, ale stejně si připadám jako úplný hlupák :-((( J.F.