Re: Osobní automobil - PHM
V prokázané výši znamená dokládat lístky od nákupu PHM ? Tak ty tedy nemám.Nelze použít cenu vyhlášenou MF ?
Omlouvám se tedy nechci nikomu způsobit problémy. Jen v tom § co byl uváděn §24/2/k3 je napsáno že pokud není v majetku a je předmětem finančního pronájmu a část použil do nákladů tak může použít průměrnou cenu vyhlášenou MF. Tak jak to tedy je? Když uplatní část leasingu jako náklad a auto nebude v majetku tak může použít prlůměrnou cenu PHM?
Čtu odb.časopis a cituji : vozidlo nezahrnuté do OM, které bylo pořizováno podnikatelem formou finančního leasingu, ale nájemné nebylo uplatněno jako výdaj na dosažení , zajištění a udržení příjmů : uplatní náhradu PHM + základní náhradu. Mám tomu rozumět, že když má auto na LS a nájemné zahrnuje do výdajů , uplatní pouze náhradu PHM, pokud nájemné nezahrne do výdajů , uplatní jednak náhradu PHM + 3,80 za km? Pochopila jsem dobře???
>>>>>>>>>>*** U vozidla v nájmu postupujete dle §24/2/k/4 = PHM
>>>>>>>>>>v prokázané výši ***
>>>>>>Nevím jednal s FU a tam mu tohle řekli. Abych
>>>>>>upřesnila. Má auto na leasing a používá ho do
>>>>>>podnikání. Je
>>>>>>taxikář. Ale když mu to na FU řekli tak proč to tak
>>>>>>neudělat. Asi možná zaleží i na FU
>>>>>
>>>>>*** Ať už je to tedy jak chce - obávám se ale, že
>>>>>tohle se nedá radit každému :-)) ***
>>>>
>>>>Omlouvám se tedy nechci nikomu způsobit problémy. Jen
>>>>v tom § co byl uváděn §24/2/k3 je napsáno že pokud
>>>>není v majetku a je předmětem finančního pronájmu a
>>>>část
>>>>použil do nákladů tak může použít průměrnou cenu
>>>>vyhlášenou MF. Tak jak to tedy je? Když uplatní část
>>>>leasingu jako náklad a auto nebude v majetku tak
>>>>může
>>>>použít prlůměrnou cenu PHM>
>
>Čtu odb.časopis a cituji : vozidlo nezahrnuté do OM,
>které bylo pořizováno podnikatelem formou finančního
>leasingu, ale nájemné nebylo uplatněno jako výdaj na
>dosažení , zajištění a udržení příjmů : uplatní náhradu
>PHM + základní náhradu. Mám tomu rozumět, že když má
>auto na LS a nájemné zahrnuje do výdajů , uplatní pouze
>náhradu PHM, pokud nájemné nezahrne do výdajů ,
>uplatní jednak náhradu PHM + 3,80 za km? Pochopila jsem
>dobře???
*** Když mám auto na leasing, mám auto v nájmu = uplatňuji benzín v prokázané výši : "na dopravu silničním motorovým vozidlem23d) zahrnutým do obchodního majetku poplatníka nebo v nájmu v prokázané výši a ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty5) u zahraničních pracovních cest, při kterých výdaje (náklady) na pohonné hmoty nelze prokázat, a to s použitím tuzemských cen pohonných hmot platných v době použití vozidla,"***
*** Nejste - to zákony máme proto takové, abychom se tak často cítili - žádný jiný důvod mě totiž v tom chaosu nenapadá :-)). Ano, ať už jsou TEĎ splátky v nákladech nebo ne, nárok na základní náhradu u vozidla v nájmu není. To, Vámi výše citované, je zase o autě, které je PO leasingu. Tzn. mám už auto VLASTNÍ, které nemám zahrnuté v OM ale BYLO na leasing a nájemné BYLO v nákladech = taky žádná základní náhrada - ale - BYLO na leasig a nájemné NEBYLO v nákladech = můžu i základní náhradu. Jen teď doufám, že jsem se do toho nezamotala sama :-))) ***
Souhlas, ale nešlo by se na auto, které si pořizuji na finanční leasing soukromě, tzn. neuplatňuji v podnikání nájemné, dívat jako na vlastní nezahrnuté do OM a uplatňovat si 3,80+ náhradu za PHM i v době, kdy ho používám v průběhu leasingu.Já bych řekla, že ano.
*** Ono je celkem fuk, jak na to pohlížíme my - správce bude pohlížet jako na auto v nájmu a těžko mu to budeme vyvracet. A nic takového jako "soukromý" leasing není, je to prostě leasing a to je nájem. Ale já jsem si to nevymyslela a taky mi celkem uniká, proč se u dvou stejných aut počítá náhrada úplně jinak - já z toho radost nemám..... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 3. 2006 19:57
Osobní automobil na leasing. Píšu knihu jízd, kde jsou uvedeny pouze km ujeté služebně. Na konci roku počítám : průměrna spotřeba : 100 x cena benzinu ( cena vyhlášená dle MF ). 3,80 Kč za kilometr si nepočítám. Je to dobře ? Děkuji zkušeným za odpověď