Re: Zahajovací rozvaha!!!
Rozvahu sestavujete ke dni zápisu. Všechny náklady, které firma vynaloží za období od zahájení činnosti až do dne zápisu jsou tzv. zřizovací výdaje. U těch samozřejmě majitel/é firmy stanovit, zda při jejich výši se bude řídit jen zákonem o dani, nebo si stanovi limit pro nehmotný majetek nižžší. Podle toho jsou tyto výdaje zaúčtovány:
1. Pokud bude jejich výše nad limit dané majitelem, je nezbytné takový majetek zaúčtovat v zahajovací rozvaze jako nehmotný majetek a od běžného účetního obodbí odepisovat.
2. Ve Vašem případě je hodnota nízká a proto se tyto náklady zúčtují do nákladů hned v prvním účetním období po sestavení zahajovací rozvahy. To znamená, že v zahajovací rozvaze v aktivech budete mít jen stav peněz příp. bankovního účtu před těmito doklady a stejně tak budete mít pohledávku za upsaným jměním ve výši nesplaceného vkladu a v pasivech budete mít zapsaný základní kapitál. Samozřejmě, že A=P
Já bych ho zapsala až následným krokem, připsaný úrok není výdaj, takže ho za zřizovací výdaje nemůžu považovat, a taky bych ho v zahajovací rozvaze neměla kam v pasívech dát, aby se mi rovnala A a P. Navíc se jedná o výnos podnikatele, který ještě nebyl zdaněn a proto podle mě patří do výnosu běžného účetního období.
A ty dvě malé fakturky na telefonní poplatky musím dávat na 011? Nemůžu si je zaúčtovat třeba k 30.7.2005(společnost zapsána do OR 29.7.2005) a rovnou do nákladů? Protože pak mám i doklad z května za živnostenský list, ale ten mi byl předán až v září, tak jsem ho naúčtovala rovnou do nákladů). A pokud bych ty fa za telefon dala přes zřizovací výdaje tak i účet 321 naúčtuju oproti 701 a pak si interním dokladem přeúčtuju 518/011.. A faktury přímo v evidenci závazků nechám bez rozúčtování???
Asi jsem to v bodě 2 napsala nesrozumitelně. Pokud zřizovací výdaje nedosahují limitu, který si majitel stanovil, účtují se vždy do nákladů a to do prvního běžného účetního období po sestavení zahajovací rozvahy, i když mají datum před zahajovací rozvahou, tzn. že faktury za telefon zaúčtujete až po datu sestavení zah.rozvahy 518/321 a jejich úhradu 321/221(211). Samozřejmě, že tomu musíte přizpůsobit stav 221(211) v zahajovací rozvaze. Tento stav nemůžete je mít po úhradě těchto faktur.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
15. 3. 2006 7:00
Můžete mi prosím pomoci se zahajovací rozvahou? Ke dni zapsání do obchodního rejstříku mám stav na účtu 600.016,- (připsaný úrok v hodnotě 16,-), dvě přijaté fa na telefonní poplatky v hodnotě 165,06 Kč a nesplacený vklad 1.400.000,-