Re: Odstupné - spěchá!!!
účetní program mi ale nevypočítá průměr pro odstupné. Vypočítává akorát průměr pro dovolenou. Můžu použít tento průměr? Jinak bych to spočítala takto:
hrubá mzda za čtvrtletí : skutečně odpracovné dny (bez dovolené) x 21,74 (průměr. dny za rok).
Když to ale takto vypočítám, vychází mi průměr vyšší než kterákoliv ze tří hrubých mezd v tom čtvrtletí. Jak je to možné?
Kde je upraveno, že se z odstupného odvádí pouze daň? Děkuji moc
Re: Odstupné - spěchá!!!
Průměr pro dovolenou vždy vychází z výdělků z minulého kal. čtvrtletí. Tzn. průměr pro 1-3/06 se počítá z 10-12/05. Pokud je zaměstnanec odměňován hodinovkou, nebo úkolovou mzdou, pak postupujete tak, že součet hrubých mezd, od nich odečtete hrubé částky za dovolenou, placená volna a svátky a toto podělíte skutečně odpracovanými hodinami v tom čtvrtletí (tzn. hodinami, které skutečně odpracoval). Pokud je odměňován měsíční mzdou, zase sečtete hrubé mzdy, odečtete hrubé částky za dovolenou a placená volna, ale neodečítáte částky za svátky, protože ty jsou už obsaženy v té měsíční mzdě. Toto podělíte skutečně odpracovanými hodinami VČETNĚ hodin svátků. Takto vypočtete průměr na hodinu pro pracovněprávní účely (dovolená, placené volno). Takže když Vám zaměstnanec končí v 1. čtvrtletí, použijete tento průměr, platící pro 1. čtvrtletí (který vychází z výdělků 4. čtvrtletí). Průměr na hodinu x úvazek x 21,74 x počet měsíců odstupného. Z odst. se pojištění neodvádí, je to uvedeno v Zákonech o soc. a zdrav. poj., nechce se mně to hledat, vemte to jako starý známy fakt. Ale musí jít o skutečné odstupné, které je vypláceno na základě výpovědi podle §46 písm a - c.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
15. 3. 2006 10:25
Prosím, zaměstnankyni náleží dvojnásobek průměrného měsíčního výdělku. A jak vypočítám tento průměr. výdělek, víte vzoreček? Odvádí se z tohoto odstupného i ZP, SP a daň, že? Děkuji moc