Dobrý den,
odpovím postupně v textu.
Je mozne si mezi MD a RD vybrat celou dovolenou ve formě proplaceni? Tzn. do práce bych chtela nastoupit cca po ½ roce ditete (na 3 hod. denne). Proto když skoncim MD si chci vybrat dovolenou (40 dni) a pak bych nastoupila do práce na castecny uvazek.Dle meho mineni, pokud byh si nevybrala celou dovolenou a nastoupila bych na castecny uvazek tak by dovolena byla sice presunuta dále, ovšem při cerpani dovolene na castecny uvazek bych 5/8 stratila (puv. Dovolena z uvazku 8/8, castecny uvazek 3/8).
Dovolená se samozřejmě s výjimkou skončení pracovního poměru neproplácí, dovolená se čerpá. V souladu se zákoníkem práce se dovolená čerpaná bezprostředně po skončení mateřské dovolené nekrátí o následnou čerpanou rodičovskou dovolenou. Vy však čerpání rodičovské dovolené neplánujete. Důležitá je ale skutečnost, že nastoupíte na kratší pracovní úvazek. Proto by den čerpání dovolené nečinil 8 hodin, ale jen 3 hodiny dle aktuálního úvazku. Doporučuji tedy nárok na dovolenou před nástupem na kratší pracovní úvazek vyčerpat.
Ovšem predpokladam, ze nastava prekryti, tzn. po skonceni MD bych vybirala dovolenou a pak nastoupila na cca 2 tyzdni na RD a pak nastoupila do práce. Ted je otrne zda na puvodni pozici nebo na novou – viz bod 3.
Dle dostupnych informaci pokud nastoupim na stejnou pozici, moje rodicovska dovolena vztahnuta k původnímu pracovnimu mistu konci. Co kdybych nastoupila na jinou pozici? Muzu na puvodni místo cerpat RD a na novou pozici mit na dobu urcitou – po dobu RD? Jedna se o to, ze za 3 roky (planovany rodicovsky prispevek) se muze mnoho veci zmenit a vzhledem k pozici (vedouci pracovnik, tzn. jmenovana pozice kt. muze byt odvolanim ukoncena) bych potrebovala vedet, jak jsem chranena.
Ano, je to tak. V případě, kdy nastoupíte na původní místo, rodičovskou dovolenou nečerpáte (návrat do práce nemá žádný vliv na čerpání rodičovského příspěvku jako sociální dávky). Můžete ale uzavřít jiný pracovněprávní vztah na jiný druh práce, např. dohoda či pracovní poměr na dobu určitou. Každý pracovní poměr se přitom posuzuje samostatně. Pracovní poměr, ve kterém čerpáte překážku v práci (rodičovskou dovolenou), trvá. Vztahuje se na vás ochranná doba dle § 53 zákoníku práce (výjimkou je výpověď při zrušení zaměstnavatele nebo porušení pracovních povinností).
Dle meho vykladu bych v pripade, ze bych byla na RD u 1.pozice a zjistila jsem, ze dite bude potrebovat celodenni starostlivost, tak bych se mohla v pripade nutnosti vratit na RD. Nebo zaměstnavatel muze v době RD zrusit pozici tak ci tak. Protože predpokladam, ze při propadnem navratu na RD by stat platit za moji osobu zdrav./socialni pojisteni, ovšem kdybych nebyla na RD tak bych se musela hlasit na urad práce. Je moje mineni spravne?
Čerpat rodičovskou dovolenou je vaše právo nikoli povinnost. V souladu s § 196 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni na její žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené v rozsahu, o jaký požádá, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Až do tří let věku dítěte se tedy můžete vracet na rodičovskou dovolenou dle potřeby opakovaně. Samozřejmě jste v ochranné době pouze v okamžiku čerpání této překážky v práci dle zákoníku práce.
Stát platí zdravotní pojištění za osoby na rodičovské dovolené. Pokud by byl váš pracovní poměr ukončen, zdravotní pojištění platit nemusíte (sociální pojištění stát neplatí, ale pro pojištěnce bez příjmů pečující o děti není povinné). Rozhodně však máte jako pojištěnec povinnost změnu nahlásit na příslušnou zdravotní pojišťovnu, abyste byla evidována v příslušné kategorii, a to jako osoba řádně a celodenně pečující o jedno dítě do 7 let věku nebo o dvě děti do 15 let věku.
Hezký den Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 6. 2014 16:51
Dobry den, chtela bych pozadat o pomoc pri probleme, na kt. jsem nenasla v Zak.prace jasnou odpoved. Predem dekuji za pomoc.
V soucasne dobe jsem na MD.Po domluve s mym vedoucim se chci po 1/2roce meho ditete vratit do zamestnani, ovsem jenom na castecni uvazek.