Re: Odpis závazků
Díky za odkaz na §. Ale co s nimi- se závazky? Přeci je tam nenechám... A jak jsem se dívala do přiznání, tak pro PO se to uvádí v řádku 30 pro FO v tabulce E...
Ale mám ještě dotaz, dělá se něco s DPH, nebo to odepíšu celé (jako u pohledávek?) - pochopitelně daňově že a na 648?
Co říkáte???
*** Jak nenecháte?! Vy snad rozhodujete o tom, zda firma své závazky uhradí nebo ne? A myslíte si, že můžete rozhodnout sama o tom, zda firmě zvednete HV a možná neoprávněně? Vaší povinností jen je, o ty zaniklé VH zvýšit. ***
Teď jsem z té odpovědi jelen, promiňte :-)). Vedení na mne nechalo, abych "s tím" "něco" udělala. Hradit je nechtějí - někde není komu a u něčeho snad ani práce nebyla odvedena (nebo ve špatné kvalitě). Každopádně jde o závazky z r.94... A tak jsem měla "představu", že prostě závazky odepíši, tak jako se to dělá s promlčenými pohledávkami. Jen jsem to ještě nikdy nedělala, protože jsem měla štěstí na firmy, které vše platili, nebo včas vyreklamovali pochybné došlé faktury... Šéf firmy si je vědom, že se mu případně sníží náklady, resp.zvýší se mu daň. A tak se právě ptám, zda je možné faktury odepsat zápisem 321/648 a to celé vč.DPH...??? Nebo je vše jinak :-))? Poraďte mi, prosím. Děkuji
*** Tak to potom ano. Pokud je to jejich rozhodnutí a jsou smíření s tím, že jim to zvýší ZD. Nebyl to útok na Vás :-))) Občas se tady totiž objeví dotaz účetní, která zjistí staré závazky a prostě se ji tam nelíbí a chce se jich nějak zbavit. Ale znovu říkám, že to nutné není. A ano, zaúčtujete do výnosů (64x) celou rozvahovou hodnotu. A mohou zanikat i postupně, ať to tolik nezatíží najednou ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 3. 2006 11:47
"Objevila" jsem v účetnictví firmy velmi staré neuhrazené závazky. Ani nevím, proč si je tam "pěstovali"... Jde o závazky od firem, které již neexistují a evidentně nikdy neurgovaly jejich proplacení... Poraďte co s nimi? Jak je odepsat v PU. A co s DPH?
Díky všem