Hlavní navigace

Přerušení podnikání

  • (neregistrovaný)

    16. 3. 2006 12:17

    Podnikatel přerušil podnikání na konci 11/2005. Co mám dělat s krátkodobými závazky při sestavení konečné rozvahy, kdy faktury byly přijaty např. v 11/2005 a uhrazeny ve 12/05? Zůstanou mi "viset" závazky na účtě 321 až do doby obnovení činnosti? Účtuji v podvojném účetnictví.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2006 13:17

      Ivka (neregistrovaný)

      Re: Přerušení podnikání
      **************************
      Pokud účtujete v podvojném účtu, tak se na podnikatele vztahuje ze zákona o účetnictví §4 odst.4)" Účetní jednotky uvedené v §1 odst. 2 písm. f) jsou povinny vést účetnictví od prvního dne účetního období následujícího po období, ve kterém se rozhodly vést účetnictví, nerozhodnou-li se vést účetnictví již ode dne zahájení podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, až do dne ukončení uvedených činností nebo do posledního dne účetního období, ve kterém se rozhodly vedení účetnictví ukončit, a nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví podle §1 odst. 2 písm. d), e), g) nebo h).
      A dále §4odst.7) "S výjimkou ukončení činnosti mohou účetní jednotky podle §1 odst. 2 písm. d) až h) ukončit vedení účetnictví nejdříve po uplynutí 5 po sobě jdoucích účetních období, ve kterých vedly účetnictví.
      Z těchto § usuzuji, že do rozvahy dáte 0 závazky a musíte mu nadále vést podvojné účto, i když přerušil podnikání. Přerušení má vliv akorát na úpravu základu daně podle §23odst.8-b1.) příjmovky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).