Re: Student OSVČ???
ja mam pocit (ale nevim to na 100%), ze student plati pojistne jen ze skutecnych vydelku (jeho skutecneho vymerovaciho zakladu), tzn. nevztahuje se na nej minimalni pojistne - v tom by mela byt ta vyhody studenta;
btw. k tem %: vas zaklad dane bude PRIJMY-VYDAJE (%) - ZALOHY NA POJISTNE (jestli jste tedy platila);
pokud nemate zivn. list (coz u volneho umeni nepredpokladam) tak tech 40% je spravne
Re: Student OSVČ???
A teď mě napadlo, bylo to tak už minulý rok.. Dělala jsem totiž výkaz pro kamaráda, ale ten měl chvíli hlavní a pak měl z toho vedlejší, protože už byl zaměstnaný.. Pokud to dobře chápu tak za ty měsíce, kdy měl zaměstnání a splňoval podmínku těch 80.000,- (částku uváním zaokrouhleně, tak taky nemusel platit SP? A pokud byl zaměstnaný dejme tomu 6 měsíců tak taky musí dosáhnout 80 tisíc nebo jenom polovinu? A jde to ještě opravit? Mohl by poslat ten výkaz znovu? Je
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2006 7:15
Dobrý den, potřebovala bych poradit.. Studentky VŠ je OSVČ od 29.4.2005.. Celkem příjmy 65400.. Uplatnění paušálních výdajů ve výši 40% (volné umění, doufám, že to nebude jiné %).. Příjmy - výdaje = 39.240,- daň nebude platit žádnou, protože má nárok na odpočitatelné položky, ale jak je to se sociálkou... Včera jsem to zkoušela vypočítat přes ten jejich formulář a vyšlo mi, že by měla platit přes 5.000,- a na ZP asi kolem 2.500,-. Ale tady někde jsem se setkala s názorem, že nemusí platit žádné pojistné.. Tak můžete mi to prosím někdo vysvětlit a popřípadě rozepsat jako pomaleji chápajícímu? Děkuji