Re: Příjem z pronájmu
*** Bude teď záležet na konkrétních číslech. Pokud máte povinnost podat DP, pak příjmy z pronájmu tam uvést musíte - a výdaje v % i když žádné nebyly. Pokud ještě k tomu podnikáte, pak se na Vás možná bude vztahovat minimální základ daně. Napiště konkrétní příjmy a taky kterým rokem podnikáte a v té souvislosti se podívejte na §7c, zda se na Vás vztahuje MZD ***
*** Jste přes MZD, takže nevztahuje. DP podat musíte. U pronájmu uvedete příjem a proti tomu dáte výdaj 30% (žádná srážková daň). U pronájmu jste tuším psala, že byl prvním rokem, takže bez problému výdaje paušálem. U pronájmu veďte evidenci příjmů a pohledávek. U pronájmu ale můžete uplatnit i skutečné výdaje, a těmi mohou být odpisy - ale to je na Vás. ***
Svatá pravda! Kam já jsem jen tu kulovnici po dědečkovi dala ..-))) Ale k pronájmu: příjem činí něco přes stovku měsíčně. V měsíční úhradě za užívání bytu se najde několik položek, které by se daly proti příjmu z pronájmu postavit a dost možná by ho převýšily. Například energie společných prostor a výtahu, mzda správce, úklid, investiční záloha, pojištění domu atd. Ale domnívám se, že je daleko jednodušší těch pár korun zdanit, než se nimrat ve výdajích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2006 15:09
Dobrý den,
zarazila jsem se nad jednou věcí: mám příjem ze závislé činnosti, něco málo na ŽL a poprvé 1526,50 za pronájem společných nebyt. prostor v domě.
Příjem za pronájem uvedu v příloze č. 2 a mohu u něj uplatnit výdaje %, ačkoliv mi s ním žádné nevznikly? Dále si nejsem jistá, zda mám tento příjem zahrnout do součtu dílčích základů daně, nebo jej zdanit zvlášť srážkovou daní (částka menší než 5000,-) a do přiznání jej vůbec nezahrnovat?
Moc díky za radu.