Dobrý den,
v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,v platném znění, je smlouva uzavřena ve chvíli, kdy si smluvní strany ujednaly její obsah, vznik smlouvy je tedy podmíněn shodou vůle stran.
Právní úprava smluvní kontraktace stojí zejména na zásadě autonomie vůle stran, kdy hranici smluvní svobody limitují kogentní ustanovení zákona, a dále obecné právní principy a zásady. Při sjednávání smlouvy není nutno sjednat si veškeré její náležitosti, i v takovýchto případech se na smlouvu nahlíží jako na uzavřenou (vyjma případů, kdy některá ze stran dala najevo, že dosažení shody o určité náležitosti smlouvy je předpokladem pro její uzavření).
Samotná smlouva sestává ze dvou jednostranných právních úkonů, kterými jsou nabídka (=oferta) a přijetí (=akceptace). O nabídku se jedná tehdy, je-li z ní zřejmé, kdo ji činí a o jakou smlouvu se jedná. Osoba, které je nabídka určena, nabídku přijme, projeví-li s ní včas vůči navrhovateli souhlas (ve Vašem případě se může jednat např. o zaslání emailu potvrzujícího objednávku, zaplacení faktury apod.)
K Vašemu dotazu Vám v souladu s výše uvedeným sděluji, že již není nutno formálně uzavřít smlouvu a zasílat ji klientovi. Váš postup, tak jak jste jej popsal, je v souladu s právním řádem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
27. 7. 2014 21:45
Dobrý den,
chtěl bych prodávat reklamu v tištěném letáku, který budu distribuovat do schránek - a chtěl bych se zeptat, zdali to chápu správně, potažmo co mi uniká.
Komunikace bude z mé stany přes emaily. Stačí toto pro platné uzavření smlouvy?
--
První email:
Odešlu potenciálnímu klientovi nabídku: že mu nabízím umístění reklamy o rozměrech XYcm v letáku s názvem XY, který vyjde dne Z; že mi má odpovědět do termínu T a že se poté začneme domlouvat na vzhledu reklamy apod.
Druhý email:
Mi pošle klient v případě zájmu. Na základě tohoto emailu si vyměníme pár dalších upřesňujících (umístění a vzhled reklamy).
Třetí email:
Odešlu klientovi s přiloženou fakturou a informací, že pokud fakturu uhradí, objednává tím zároveň v minulých emailech domluvenou reklamu.
--
Stačí toto pro platné uzavření smlouvy? Potažmo mám v emailu 3. přiložit i smlouvu samu o sobě? Vyžadují ji v praxi firmy, nebo je email běžně dostačující?
Moc díky a s pozdravem,
Robert Varga