Re: Paušál
no jo ale podle pokynů které vydalo MF, tak je to správně podle Jany a taky Lenky
takže zase - kde je pravda?
na tomto odkazu jsme se dočetla:
Řádné daňové přiznání za rok 2005:
------------------------------------
ř101 příjmy: 200-20-50=130
ř102 výdaje: 65 (50 % z příjmů)
ř103 pojistné: 15
ř104 zisk: 130-65-15=50
Podle jiného názoru se nejprve uplatní 50 % výdaje (=100) a až potom odečtou úpravou podle § 23 (ř106=70) příjmy, které byly zdaněny již dříve.
Zdravím všechny. Chci ještě upozornit ohledně sociálky na
www.cssz.cz/osvc/stanoveni_vym_zakl.asp -
sociálka sděluje, že pokud někdo uplatňuje výdaje paušálem za r. 2005, tzn. podává i dodatečné za r. 2004, tak přehled a DP 2005 je odlišné, tzn. do příjmů za rok 2005 připočte úhrady pohledávek 2004, atd.
A chci ještě dodat, že jsem tady "já a paní z FÚ prezentovala" pouze názor našeho finančáku, kde jsem si prostě zjistila, jak na to pohlížejí oni. A jelikož vím, že v případě kontroly mě budou to budou právě pracovníci našeho FÚ, neriskuju.
Samozřejmě nikomu nenutím tento názor, ale schválně, zkuste se informovat i vy na vašich FÚ, pro zajímavost, jaký mají názor.
Možná jiný kraj, jiný mrav.
Re: Paušál prosím taky Lenku
na mě to stále působí tak, že k zaplac.pohl.z r.2004 se uplatňují dvojí výdaje (v dodat.DP skutečné, v DP %) nehledě k tomu, že ji dvakrát chcete dávat do příjmu (poprvé v dod.DP2004 a podruhé při zaplacení v DP2005)
Prosím taky Lenko, můžete to trošičku vysvětlit, proč?
PS: názor daň.poradce: nezahrnovat do DP2005, ale nevím, jestli ji ani neuvádět do ř.101, nebo ji uvést, ale neuplatňovat k ní % výdaje a odečíst ji tab. E
Odpovíte mi, prosím, taky Lenko?
Cením si tady Vašich rad, daň.poradce za 700Kč na hodinu ničím neručí a může se splést.Děkuji
Re: Paušál prosím taky Lenku
Změňte úhel pohledu. Snažíte se k tomu dopracovat logickou matematikou.
Logiku odložte a doplňte do DP to co se po Vás chce dle pokynů a zákonů.
Do příjmů: příjmy skutečně přijaté ze živnosti.
Do výdajů: výdaje % vypočtené z výše příjmů (logicky by zde mělo dojít ke snížení o to dodatečné DP za rok 2004 - ale to nikde napsáno nemáte, takže to nedělejte)
Do pojištění: napište částku za pojistné
Dodatečné DP za rok 2004 upravíte přez tabulku E a o to samé pak upravíte opačným způsobem DP rok 2005.
Pokud jsem rok 2004 zvyšovala, tak rok 2005 budu snižovat a naopak.
Nikomu tento postup nenutím, však si ho v případě kontroly na FÚ bude obhajovat každý sám.
Já pouze zastávám názor, že jsem vyplnila vše tak jak bylo psáno a jak se po mě chtělo.
O nějakém krácení % a podobně, i když by to bylo logické psáno není takže nic takového dělat nebudu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 3. 2006 17:18
Přecházím na % výdaje. Dodanila jsem pohledavku, kterou jsem mela ke konci roku 2004.
Zaplacena byla v roce 2005. Zapoctu ji do celkovych prijmů z nichz vypočtu 50% jako vydaje. Od prijmu odectru techto 50% a zaplacene pojistne a vyse uvedenou pohledavku z tabulky E?
Je tento postup spravny?