Re: sídlo firmy
S tímto předmětem podnikání to dle mého názoru slučitelné bezpochyby je. Platit si nic za nájem určitě nemusíte. Spíše naopak by pro Vás bylo výhodné dávat si poměrnou část nájmu do nákladů.
Nejsem si jistá jak u s.r.o., mám zkušenosti pouze s OSVČ, kde si dávají poměrnou část do nákladů. Podle mě ale můžete jako FO pronajímat část prostor s.r.o.. Pak byste musela jako FO v přiznání uvádět jako příjmy z pronájmu. To už se pro Vás asi nevyplatí. Nevím, zkusme jestli neporadí někdo jiný ;-)
Nicméně co se týče původní otázky. S umístěním sídla do bytu problém nevidím. Při zápisu do OR budou chtít výpis z katastru a souhlas vlastníka (tedy Vás) s umístěním sídla společnosti a OR pak posoudí zda je to slučitelné, ale podle mě by neměl být problém. Vždy si můžete na OR zavolat...
No, ale když to vezmu do důsledků /ne, že by to tak lidi dělali/, potom by za poměrnou část bytu měl i platit daň z nemovitosti pro podnikatele /je cca 10x vyšší/, podnikatelskou sazbu za elektřinu, vodu atd. Taktéž častější revize všeho možného. Já bych z těchto důvodů náklady na provoz neuplaťňovala, jen náklady na zařízení kanceláře /nábytek, koberec/.
Nevím kdo tu jak co slučoval, ale základem úvahy je, že firma, ať už OSVČ nebo s.r.o. nesídlí v bytových prostorech! Pokud sídlí, je to uvedeno pouze jako jediné sídlo v případě OSVČ, což je sídlo jejího trvalého pobytu. V případě uplatňování jakýchkoli nákladů na prostory včetně služeb, musí být tyto prostory vyjmuty z bytového fondu a z toho pramení i jiné placení nejen prostor, ale i služeb s tímto spojených. Dokonce i rozhlas a televize má jiné poplatky :)))Takže prostory bych vynechala poněvadž se to fakt nevyplácí. Samozřejmě koberec, stůl a ostatní věci sloužící k podnikání suveréně do nákladů zahrnu, protože kdybych nepodnikala, tak bych je nepotřebovala :)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2006 13:07
Dobrý den, mohu mít v soukromém bytě (jsem vlastníkem) sídlo společnosti a využívat ho jako kancelář? Pokud si jako firma nebudu uplatňovat žádné náklady na provoz (ani nájemné a inkaso) bude to někomu vadit?(FÚ apod.)Děkuji za názory.