No tak v prvé řadě je potřeba si udělat nějaký ten masérský kurz, udělat si ŽL, musíš mít schválený provozní řád od hygienické stanice. Ještě před schválením provozního řádu musíš vyřešit tyto náležitosti:
- vyjádření od hasičů
- vyjádření od stavebního úřadu
- vyjádření od živnostenského úřadu
Poté až splníš tyto podmínky co Ti stanoví úřady co jsem Ti psal výše, podáš si žádost o schválení provozního řádu na příslušnou hygiensckou stanici. Dále musíš počítat s půlročními kontrolami od hygienické stanice, která ti bude kontrolovat dodržování schváleného provozního řádu.
Ještě ti sem uvedu pro představu nějaké příklady co posuzuje ta hygienická komise
- WC pro klienty - záchod a umyvadlo musí být ve stejné místnosti -> pokud to tak není už nesplňuješ podmínky
- samostatná úklidová místnost s výlevkou
- samostatná prádelna (tolerantní úředník by ti mohl uznat koupelnu ale toť otázka a na to se nemůžeš spoléhat)
- a tak dále kritérií je hodně a kdybych je měl tady všechny vypisovat, dalo by to na hodně dlouhý román
Vycházím čistě jen ze zákonů, více by Ti určitě řekl někdo z oboru.
Pokud chceš znát můj názor, tak já bych si koupil / pronajal (podle toho jak jsi na tom finančně) provozovnu a řešil to tam protože to je jednodušší. Nicméně už teď si připrav nervy na úřady a počítej s minimální lhůtou řízení 3 měsíce (různé kolaudace budov, hygienické kontorly a plnění požadavků od úřadů atd.)
Někteří lidé z mého okolí co znám osobně podnikají v tomto oboru načerno ( tzn. bez provozního řádu), ale je to riziko, za které v případě, že tě někdo z jakéhokoliv důvodu práskne hrozí sankce, které se mohou vyšplhat až na několik desítek tisíc korun. Lidé jsou prostě různí.
Nicméně pokud se do toho přeci jen rozhodneš jít, tak Ti přeji mnoho úspěchů s vyřizováním na úřadech!
Hodně štěstí přeje AŠ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 8. 2014 23:07
Dobrý den,
mám dotaz na podnikání doma.
Co vše potřebuji splnit, abych mohla začít podnikat jako masérka v bytě, kde mám zvlášť pokoj na mesírování ? Samozřejmě počítám s tím, že musím mít další wc pro klientelu, ale co dál ? Děkuji za odpověď, nikdo mi na živnostenském úřadě není schopen konkrétně poradit, prý udělejte si ičo a my přijdeme a vysvětlíme chyby :-D, což samo sebou nemám zájem.
Dkuji za odpověď a všem přeji v podnikání úspěchy :-)
Šárka