Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
Pokud si podnikatel sám nevede tržby, což by MĚL !!!! musíte si tržby vymyslet. V podstatě vycházíte z prodejních cen. Možností je několik:
1.rozdělíte si zboží podle druhu a řeknete si že na cigarety máte přirážku např. 15% na alkohol napřl100% atd.Pak si sečtete jednotlivý nákup zboží,přidáte k tomu ta procenta a vyjde vám kolik asi ta firma měla tržit.
2. Nebo to vše přepočítáte na prodejní ceny. Tzn. nakoupilo se 5000 piv - prodává se za cenu 17,- a opět vám vyjde tržba.
Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
Tržby by asi vést měla, mě to taky dělá. Nevím, jestlii je to dobře , ale nezbývá mi než to řešit za něj. nakoupené zboží vezmu jako 100% + průměrnou marži , chce tak 30%, takže tržba dělá 130%, ale taky nevím ,jestli je to dobře, nejradši bych ho za tohle nakopala do z...... Snad se ozve ještě někdo další. Protože taky nevím , jestli je to tak možné. Možná, že to taky dělám blbě.
Na konci období musí ještě udělat inventuru a s tou se taky neobtěžuje a na FU zásoby vyloženě u hostinských chtějí.
Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
známá používá koef. náklady x1,40...
Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
Záleží na tom zda ten koeficient bude stačit FÚ při kontrole. Teď mi zrovna finančák jednu provádí a chce k tomu např. nápojový lístek který byl platný v kontrolovaném roce. Pak si porovnají daňový doklad např. za nákup rumu a zjistí že na něm mám přirážku 100%, nevím jak bych pak vysvětlovala koeficient 1,25 což představuje obchodní marži 25%.
Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
10% cigarety, 50% a víc -pivo, 100% tvrdý alkohol, cukrovinky, některé nealko i víc. Záleží na tom, jaký sortiment převažuje. Nijak moc bych o tom nedumala, protože při případné kontrole FÚ Vám to celé mohou hodit na hlavu jako neprůkazné účetnictví a budou dodaňovat a dodaňovat......
Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
Přestože jídelní ani nápojový lístek není daňovým dokladem tak je ve vašem zájmu si jej schovat, třeba s úplně jinými cenami, než byly tou dobou aktuální. Protože na vás leží důkazní břemeno jaké měly být tržby. Až budou registrační poklady, ztratí toto vše smysl. Doufám, že NEBUDOU. Také se vám může stát že v případě nedoložení tržeb vám FÚ vyměří toto tzv.pomůckami, což není vůbec příjemné.
Re: Moc prosím - důležité - poradíte?
>>>>>>>>>nakupovala vše potřebné: cigarety, alkohol, pivo,
>>>>>>>>>brambůrky, ... Tržby vůbec nevedla a neví, prý jí
>>>>>>>>>předchozí
>>>>>>>>>účetní tržbu počítal nějakým koeficientem, prosím
>>>>>>>>>víte
>>>>>>>>>o co se jedná? Jak se to počítá? Měsíčně vezmu
>>>>>>>>>zaplacené faktury a vynásobím koeficientem a ten to
>>>>>>>>>zaúčtuji
>>>>>>>>>jako tržbu do pokladny? Jaký mohu použít koeficient?
>>>>>>>>>Strašně moc děkuji za rady.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>známá používá koef. náklady x1,40...
>>>>>>
>>>>>>a řešíte to měsíčně jako tržbu do pokladny? a stačil
>>>>>>by koeficient třeba 1,25? Moc děkuji.
>>>>>
>>>>>Záleží na tom zda ten koeficient bude stačit FÚ při
>>>>>kontrole. Teď mi zrovna finančák jednu provádí a chce
>>>>>k
>>>>>tomu např. nápojový lístek který byl platný v
>>>>>kontrolovaném roce. Pak si porovnají daňový doklad
>>>>>např. za
>>>>>nákup rumu a zjistí že na něm mám přirážku 100%,
>>>>>nevím
>>>>>jak bych pak vysvětlovala koeficient 1,25 což
>>>>>představuje obchodní marži 25%.
>>>>>
>>>>
>>>>aha, tento chlap podnikal jen do srpna a teď to
>>>>prostě
>>>>potřebuje takhle nějak zpracovat, od září už pracoval
>>>>coby zaměstnanec, tak myslíte že by po tom šli? tak
>>>>radši 1,3 ? nebo myslíte ještě víc,
>>>>?
>>>Hlavně ať má alespoň nějaký nárůst, tzn. celkem
>>>výdaje
>>>za nákup zboží by měly být menší než tržby. Hlavně by
>>>si to měl říci sám pan PODNIKATEL
>>
>>To mohou chtít nápojový lístek z roku xxx, když to
>>není daňový doklad a ten snad nemusím schovávat a ani
>>jídelní lístek a podle nového stejně nic nepoznají.
>A že má povinnost vést denní evidenci tržeb, pokud přijímá platby v hotovosti, to pan podnikatel ví?
>
>Schovávat ho nemusíte, to máte pravdu. Ale můžete ho
>použít místo ceníků, a ty je povinen vést tuším asi tři
>roky zpětně, na každý druh zboží, při každé změně
>ceny:-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 3. 2006 14:55
OSVČ vedoucí DE měla 1-8/2005 něco jako bar (hernu), nakupovala vše potřebné: cigarety, alkohol, pivo, brambůrky, ... Tržby vůbec nevedla a neví, prý jí předchozí účetní tržbu počítal nějakým koeficientem, prosím víte o co se jedná? Jak se to počítá? Měsíčně vezmu zaplacené faktury a vynásobím koeficientem a ten to zaúčtuji jako tržbu do pokladny? Jaký mohu použít koeficient? Strašně moc děkuji za rady.