Hlavní navigace

S.r.o.

  • (neregistrovaný)

    16. 9. 2014 10:25

    Dobrý den ráda bych se zeptala od zaměstnavatele jsem dostala výpověď a od 1.10. budu muset na úřad práce, zároveň jsem společníkem ve firmě s.r.o. ve které bych chtěla pracovat na DPP. Je prosím vůbec nutné,abych měla s "vlastní"firmou uzavřenou dohodu? Výdělek by byl pouze 4250,-. Nemohu jako společník ve své firmě pracovat bez dohody a být vedena na úřadu práce? Mohu být vedena na úřadu práce, když jsem společníkem v s.r.o.?

    Předem děkuji za brzké informace
    Němečková

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 9. 2014 14:51

      Jan (neregistrovaný)

      Dobrý den, být společníkem ve vlastním s.r.o. není překážkou přihlášení do evidence ÚP. Platí, že pro evidenci v ÚP je možný maximální měsíční příjem do 4.250,-Kč. Pokud budete ve vlastní firmě pracovat na DPP, tak stejně musí být firma přihlášena k odvodu daně sazbou 15%. Nevolil bych max.hranici, ale třeba 4200,- Kč , čistého po odvodu 15% 3750, -Kč. Pokud nebudete ve firmě podepisovat prohlášení, tak při podání svého ročního daňového přiznání můžete požádat o vrácení odvedené daně.
      ÚP pokud máte vedlejší příjem, bude po Vás chtít tento příjem nějak doložit, minimálně předložením uzavřené DPP s "vlastní" firmou. Pokud jste ve firmě jedinný společník(a zároveň jednatel), tak všechny podpisy musí být notářsky ověřené. Dokumenty za firmu podepíše další společník nebo jednatel. Jen připomínám, že od 1.7.2014 pokud nemá jednatel uzavřenu dohodu o výkonu funkce, je tato funkce vykonávána bezplatně. A pracovněprávní vztah společníka by neměl být v kolizi s funkcí jednatele, může, ale pracovat jako účetní, apod.

      Ve firmě samo můžete pracovat jako společník ovšem také bez dohody a ani neodvádět daň a peníze si nějak vyplatit a směrem k evidenci na ÚP být "bez příjmů". Ale pak je to vždy o nějakém harakiri v účetnictví a i podnikatelská etika jde stranou, ale o tu v Čechistánu ani nejde.
      jans62@seznam.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).