Re: Výpověď
Dekuji za bohatou odpoved, Ilonko... Cist umim, potrebovala jsem jen poradit, jak se dokazu zbavit cloveka co nejrychleji.. Jsem zacatecnik v tomto oboru a predpokladal jsem, ze zde mi nekdo pomuze, ale vy mate pocit, ze uceny z nebe spald... No co uz, i takovi se najdou...
tak nevim, ale kdyz si prectete tech 10 radku, tak
a) budete vedet uplne presne to same, jako ostatni
b) rozhodne vam to neuskodi
Jo, nereknu, ze kdyz je v zakone odkaz na 6-ti nasobek minimalni mzdy, tak asi nema cenu nekoho na ten zakon odkazovat, kdyz predpokladam, ze nevi, kolik je minimalni mzda a ani nevi kde to hledat....
Ale vy jste si to jeste ani neprecetla a uz brblate.... tak to prominte, ale odpovidam tady casto a myslim si, ze dost obsazne, ale opisovat zakon se mi nechce - nebo ho potrebujete zkopirovat?
Nejste nejaka moc utlocitna? Mne se nezda, ze bych odpovidala neslusne.
a uz vam pisu podruhe, ze ucetni nejsem a ze bych z vas delala blbce si neuvedomuju.... jen jsem vam naznacila, ze precist si par § a pak se pripadne ptat konkretneji jeste nikoho nezabilo....
Ono psat porad dokola to same, co je o par kliknuti vedle uz jednou napsane, to taky cloveka nebavi porad... (Schvalne se vas zeptam - zkusila jste si projet starsi prispevky na toto tema, nez jste polozila dotaz? Ono se to tu uz nekolikrat resilo, vite?)
Při hrubém porušení pracovní kázně se nemusí psát žádné napomínání. Pokud zaměstnanec hrubě poruší kázeň, může být vyhozen tzv. na hodinu, tzn. okamžité zrušení pracovního poměru podle § 53. Co je nebo není hrubým porušením kázně není nikde stanoveno, záleží na posouzení zaměstnavatele, který to v případě sporu musí umět obhájit. V každé práci stejné provinění může být vyhodnoceno jinak. Např. opuštění pracoviště může být u soustružníka méně závažným porušením, kde dostane napomenutí, opuštění pracoviště hlídačem, je hrubým porušením, kde může dostat okamžitý vyhazov.
Při méně závažných porušeních pracovní kázně se musí jednat o opakovaná porušení. Tzn. že při soustavném opakování méně závažného porušení lze dát výpověď (s 2 měsíční výp. lhůtou), jestliže byl v době posledních 6ti měsíců písemně upozorněn na možnost výpovědi. Tedy ne že má půl roku na nápravu. Něco udělá, dostane napomenutí, pak zas to udělá, napomenete ho s tím, že příště už bude výpověď nebo ukončení.
Další věc je, když sice nic neprovedl, ale zaměstnavatel není l spokojen s jeho prací. Pak zaměstnavatel napíše napomenutí, kde mu vytkne konkrétní chyby a dá mu přiměřenou dobu na jejich odstanění. Pokud v přiměřené době (zaměstnavatel stanovené podle druhu chyb) se nezlepší, lze dát výpověď podle § 46 písm. e.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
24. 3. 2006 14:19
Prosím o radu, v jakém případě a podle kterého paragrafu může zaměstnanec dostat výpověď "na hodinu"...
A u §53 je zaměstnavatel povinnen napsat 3 vytýkací zprávy a na každou má zaměstnanec půl roční nápravu, je to pravda???
Jak mám vyhodit zaměstn. okamžitě, je nějaká možnost??
Děkuji moc