Re: výdaje paušálem, co s majetkem?
Dlouhodobý majetek je ten, který má dobu použitelnosti delší než 1 rok a vstupní cenu vyšší než 40000 a odpisuje se dle ZDP.
Re: výdaje paušálem, co s majetkem?
Promiň, špatně jsem to formuloval. Rozdíly mezi dlouhodobým a krátkodobým majetkem znám, jen jsem nevěděl jestli nebude problém s krátkodobým majetkem v DP kvůli paušálním výdajům. V odpovědi jsi napsala "pokud jde o dlouhodobý majetek...", tak jsem se chtěl připtat ještě na ten krátkodobý. Ale po odpovědi už neprahnu, tuším co s tím. Díky.
Ještě pořád však pátrám po informacích ohledně toho majetku. Podle §7b /1/b ZDP mám sice teoreticky povinnost vést evidenci o majetku a závazcích, ale současně nacházím na různých diskusních fórech informaci o tom, že pokud si stanovuji výdaje paušálem, tak odpadá povinnost vést daňovou evidenci - a tuším že tento paragraf se potom na mne nevztahuje, neboť pojednává o Daňové Evidenci (stejné info také na http://poradna.koj.cz/kdo_ucto_evid.php). Můžeš mi ještě prosím poradit s tímhle? Díky za tvůj čas !
Vašek
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 3. 2006 16:15
Ahoj všem,
za rok 2005 chci uplatňovat výdaje paušálem (dříve jsem vedl DE), ale nemám moc jasno v tom, co udělat s majetkem pořízeným v r. 2004 a 2005. Jestli někdo řešíte podobnou věc, prosím poraďte:
1) Je něčím nařízeno vést evidenci majetku v případě, že uplatňuji výdaje paušálem? Jestli ano, čímpak? (zatím jsem se dočetl o povinnosti vést přehled příjmů a pohledávek a dodanit zásoby za rok 2004, ale o majetku jsem se toho nedočelt zrovna mnoho.)
2) V DP2004 jsem měl hodnotu majetku 80.000. Co s tímto údajem v souvislosti s DP2005? Zajímá mě, jestli může být nějaký účetní nebo daňový problém s majetkem při přechodu na paušál.
Díky,
Vašek