Hlavní navigace

Proplacení dovolené na zotavenou matce na mateřské

  • (neregistrovaný)

    14. 10. 2014 9:52

    Naše zaměstnankyně je už od roku 2006 na mateřské dovolené, postupně se 4 dětmi a vždy si žádá o proplacení dovolené na zotavenou.
    Jsme povinni ji dovolenou proplácet ?
    I kdyby se chtěla po mateřské vrátit, nemohli bychom ji přijmout.
    Situace v naší firmě se změnila,  v roce 2006 jsme měli 8 zaměstnanců, k dnešnímu dni máme  2 zaměstnance. Ekonomická situace je špatná.
    Jsme  v.o.s.,  tři majitelé v důchodovém věku a když firma skončí budeme ji ještě muset dávat odstupné?
    Můžeme ji z nějakého důvodu ukončit pracovní poměr?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2014 17:50

      autorka

      Dobrý den,

      je pochopitelné, že je to pro vás zatěžující, nicméně ze zákona má zaměstnankyně na čerpání řádné dovolené nárok. Dovolená se neproplácí, dovolená se čerpá bezprostředně po skončení mateřské dovolené a teprve následně zaměstnankyně nastoupí na dovolenou rodičovskou (s čerpáním sociální dávky rodičovského příspěvku to nijak nesouvisí). 

      § 217 odst. 5 zákoníku práce: Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.

      § 223 odst. 1 zákoníku práce: Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

      § 216 odst. 2 zákoníku práce: Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.

      Zaměstnankyně je při čerpání mateřské dovolené a rodičovské dovolené v ochranné době, výpověď jí dát nemůžete. V době čerpání dovolené se ale na zaměstnankyni zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem podle § 53 zákoníku práce nevztahuje. Zaměstnavatel toho může využít. Nejedná se totiž jen o odstupné, které vás nemine, ale i o dvouměsíční výpovědní dobu, po kterou jí musíte přidělovat práci nebo jí platit překážku, je-li již zaměstnankyně ve výpovědní době nadbytečná.  Zbytek výpovědní doby doběhne po skončení rodičovské dovolené, případně při rozvázání pracovního poměru v souvislosti se zrušením zaměstnavatele (ochranná doba by se na ni nevztahovala - § 54 zákoníku práce).   

      Dagmar Kučerová

         

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).